archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Vehreä keino estää tulvia kaupungeissa

Julkaistu

Erityisasiantuntija Teija Hakalahti-Sirén ja ympäristöjohtaja Mia Suominen Vapon Clean Waters -liiketoiminnasta suunnittelevat yhdessä tiiminsä kanssa Jyväskylään kaupunkikosteikon hulevesiä puhdistamaan ja kaupungin miljöötä vehreyttämään.

RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 10/24

Jyväskylään rakennetaan ensi vuonna tai lähivuosina vehreä kaupunkikosteikko puhdistamaan hulevesiä, luultavimmin muutaman kilometrin etäisyydelle keskustasta. Sopivaa paikkaa etsitään parhaillaan yhteistyössä kaupungin kanssa.

– Tarkoitus on pilotoida toimiva kokonaisuus, joka paitsi sitoo ja puhdistaa hulevesiä, on myös maisemallisesti kaunis, kertoo ympäristöjohtaja Mia Suominen Vapon Clean Waters liiketoiminnasta. Suominen on ollut viime vuoden mukana Kohti resurssiviisautta -hankkeen toimintamallityöryhmässä ja idea on kypsynyt työn aikana.

Niin, hulevedet… Kyseessä on varsin tuore käsite, joka virtasi Suomeen vajaa kymmenen vuotta sitten.

Luonnossa hulevettä syntyy voimakkaiden sateiden aikaan: vesi ei ehdi imeytyä maaperään vaan hulahtaa maanpintaa pitkin valuntana kohti vesistöjä kantaen mukanaan kaikenlaisia roskia ja epäpuhtauksia.

Kaupunkialueella ilmiö voimistuu, kun valtaosa pinnasta on vettä läpäisemätöntä materiaalia, kuten kattoa tai asfalttia. Rankkasateiden aikana kaupungit ovat tämän tästä veden vallassa Keski-Euroopassa, Intiassa, Yhdysvalloissa…

– Ennusteiden mukaan ilmastonmuutos lisää rankkasateita Suomessakin, joten tähän on syytä varautua hulevesien kokonaisvaltaisella hallinnalla, Suominen sanoo.

Maan alla kulkee jo nyt erilaisia sadevesiviemäreitä, mutta niiden kapasiteetti ei aina riitä rankkasateille. Ne eivät myöskään puhdista vettä epäpuhtauksista.

– Putkistojen uusinta kaupunkirakenteen tiivistyessä tulisi monessa tapauksessa kalliiksi. Kokonaisvaltainen hulevesien hallinta maan pinnalla on parempi ratkaisu, erityisasiantuntija Teija Hakalahti-Sirén Vapon Clean Waters -liiketoiminnasta sanoo.

Veden holtitonta virtaamaa voi rajoittaa monin resurssiviisain keinoin. Erilaiset viheralueet sitovat vettä tehokkaasti itseensä ja haihduttavat sen takaisin ilmaan, ja viisaasti suunniteltuina viheralueet myös suodattavat veden puhtaaksi.

Hulevesiratkaisut voivat olla esimerkiksi kosteikkomaisia puistoja maan pinnalla, viherkattoja rakennusten päällä ja viherkaistoja parkkipaikka-alueiden reunoilla.

Jyväskylästä saatuja oppeja on tarkoitus myöhemmin monistaa muihinkin kaupunkeihin.

– Kosteikot kehittyvät pitkään, helposti kuluu useita vuosia ennen kuin se on toimivimmillaan ja myös kauneimmillaan, Suominen sanoo.

Teksti ja kuva: Antti Kivimäki

Resurssiviisaassa joulukalenterissa esitellään päivittäin yksi resurssiviisas teko, joka säästää luonnonvaroja, päästöjä ja lisää hyvinvointia. Resurssiviisaan joulukalenterin tuottaa Sitra.

Lisää resurssiviisaudesta

Mistä on kyse?