Kiertotalouden ratkaisujen avulla voidaan vahvistaa luontoa ja ratkaista ilmastokriisi. Vauhditimme vuosien ajan nopeaa ja reilua siirtymää maailmaan, jossa tuotanto ja kulutus perustuvat omistamisen sijasta palveluihin.
Kestävyyskriisi on näyttänyt meille suunnan: talouden ja hyvinvoinnin kasvu ei voi enää syntyä luonnonvarojen tuhlailevasta käytöstä ja aina vain uusien tavaroiden valmistamisesta ja omistamisesta. Nyt tarvitaan fiksumpia talouden toimintamalleja, joiden myötä kulutus ei lopu, vaan muuttaa muotoaan kestävämpään suuntaan.
Vanhat menestyksen keinot eivät enää toimi. Meidän kannattaa siirtyä etujoukoissa reiluun ja kilpailukykyiseen kiertotaloutee
Kiertotalous
Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita.
Avaa termisivu
Kiertotalous
: käytämme, luomme ja hyödymme itsekin taloudellisesti palveluista, jotka perustuvat jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen.
Koko maailma on saman muutoksen edessä ja tuleva suunta määritellään tänään. Nyt tarvitaan – ei enempää eikä vähempää – maailmantalouden uudistus. Uskomme, että Suomi voi olla kokoaan suurempi raivaamalla tilaa kiertotalouden edelläkävijäratkaisuille kaikkialla maailmassa.
Mitä saimme aikaan?
Maailman ensimmäinen kiertotalouden kansallinen tiekartta laadittiin Sitran johdolla vuonna 2016. Vuonna 2019 päivitetty tiekartta piirtää Suomen reitin kiertotalouteen vuoteen 2025 mennessä. Päähuomio oli hallinnon roolissa mahdollistajana, yhteiskunnan eri toimijoiden kohtaamisessa ja yritysten keskinäisessä yhteistyössä.
Siirryttäessä hiilineutraaliin yhteiskuntaan kiertotalousosaamista tarvitaan yhteiskunnan kaikilla sektoreilla ja kaikilla työpaikoilla. Vuosina 2017–2020 rahoitimme lähes neljällä miljoonalla eurolla kiertotalouskoulutuksen kehittämistä Suomeen eri koulutusasteille.
Selvityksemme mukaan kiertotalous voi kasvattaa kansantaloutemme arvoa vähintään kolmella miljardilla eurolla vuosittain vuoteen 2030 mennessä. Olemme kehittäneet vuodesta 2013 alkaen yrityksille ja teollisuudelle käytännön työkaluja, jotta ne voisivat muuttaa liiketoimintansa hiilineutraaliksi.
Kesäkuussa 2017 ensimmäisen kerran järjestetty World Circular Economy Forum on tärkein kansainvälinen kiertotaloustapahtumamme ja suomalaisen kiertotalousosaamisen näyteikkuna maailmalle. Sittemmin WCEF on järjestetty vuonna 2018 Japanin Yokohamassa ja 2019 Helsingissä. Vuonna 2020 järjestettiin WCEFonline-verkkotapahtuma. Vuoden 2021 pääfoorumi WCEF2021 järjestettiin Kanadan Torontossa syyskuussa ja sitä ennen pienempi WCEF+Climate-tapahtuma Hollannissa huhtikuussa. WCEF2022 tarkasteli Afrikkaa ja foorumi järjestettiin joulukuussa Kigalissa, Ruandassa. Vuonna WCEF2023 palasi Helsinkiin touko-kesäkuun vaihteessa.
Keitä oli mukana?
Kyse on perustavanlaatuisesta muutoksesta siinä, miten yhteiskunta toimii. Kierrätyksen tehostamisen ohella monen asian pitää muuttua vastuulliseksi: kierrätettävien raaka-aineiden tuotannon, koko kaupankäynnin ketjun ja kuluttamisen. Kehitimme sen vuoksi kiertotaloutta yhdessä yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa. Mukana olivat laajasti esimerkiksi elinkeinoelämä, hallinto ja järjestöt.
Suomi tunnetaan kiertotalouden edelläkävijänä. Täällä toimivat hyvät kiertotalousratkaisut eivät riitä muutoksen läpivientiin, elleivät ne leviä kansainvälisesti. Suomen ja EU:n kauppa- ja kehityspolitiikka sekä kehittyvissä maissa toimivat tahot, kuten kehityspankit, ovat tärkeitä vipuja, joilla voimme vauhdittaa globaalia siirtymää reiluun kiertotalouteen.
Ajankohtaista
Uutisia ja näkökulmia.