archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ratkaisuja terveydenhuollon ahdinkoon

Kirjoittaja

Tiina Heinilä

Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Amerikkalainen huippututkija ja sähköisen terveydenhuollon pioneeri Eric Topol vierailee Sitran ja Kelan järjestämässä seminaarissa visioimassa terveydenhuollon tulevaisuutta Suomessa. Huippuseminaari avaa uusia näköaloja sairauksien hoitamiseen sekä koko terveydenhuollon rahoituksen ja järjestelmän uudistamiseen.

Terveydenhoito, terveyspalvelut ja asiakkaan käyttäytyminen muuttuvat tulevaisuudessa nopeasti. Uusi teknologia luo kansalaisille mahdollisuuksia ennakoida omaa sairastumisriskiään, tarkkailla terveyttään entistä paremmin ja sairastuessaan vaikuttaa omaan hoitoonsa. Nykyinen terveydenhuollon palvelumalli potilasjonoineen tulee kokemaan mullistuksen ihmisten hakeutuessa etälääkärien ja hyvinvointiasemien asiakkaiksi. Lääkärikäynnit vähenevät, työkalut terveyden edistämiseen paranevat ja terveydenhuollon ammattilaisten aikaa vapautuu sairaiden hoitoon.

”Sosiaali- ja terveydenhuolto kaipaa kipeästi uudistamista, ja työhön onkin jo ryhdytty, mutta Suomelta puuttuu visio siitä, mihin terveydenhuolto kokonaisuudessaan on muuttumassa. Tähän asti esitetyt ratkaisut sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmän uudistamiseksi vastaavat nykyhetken, eivät tulevaisuuden, haasteisiin. Nyt on tärkeää pohtia, miten terveydenhuoltomme tulisi toimia 2020-luvun toimintaympäristössä”, sanoo johtaja Antti Kivelä Sitrasta.

Keskustelun ja visioinnin vauhdittamiseksi Sitra ja Kansaneläkelaitos järjestävät 3. syyskuuta Finlandia-talolla korkean tason seminaarin Suomen terveydenhuollon tulevaisuudesta. Keskustelu jakautuu kahteen teemaan: tulevaisuuden terveydenhoidon käytännön muutokseen ja terveydenhuollon rahoitusmalleihin. Terveydenhuollon tulevaisuus -seminaarin pääpuhuja on amerikkalainen lääketieteen huippututkija ja terveydenhuollon visionääri Eric Topol, jonka kirja The Creative Destruction of Medicine, (suom. Lääketieteen luova tuho) on herättänyt valtavasti huomiota maailmalla.

”Kehoon liitettyjen biosensorien avulla voimme mitata fysiologisesti mitä vain – verenpainetta, verensokeria, veren happipitoisuutta – ja lähettää älypuhelimeen tulleen datan suoraan lääkärille. Se tarkoittaa, että potilaasta saadaan laaja, tarkka ja kokonaisvaltainen kuva, jota lääkärit voivat käyttää sairauksien hoitamiseen ja jota potilaat itse voivat käyttää edistääkseen terveyttään ja osallistuakseen omaan hoitoonsa”, Topol visioi Wall Street Journalin haastattelussa tämän vuoden helmikuussa.

Sitran visiossa tulevaisuuden terveydenhuollosta kansalaisille tarjotaan nykyistä paremmat edellytykset oman ja läheistensä terveydentilan reaaliaikaiseen seurantaan. Uudet digitaaliset ratkaisut luovat kansalaisille mahdollisuuden ennakoida omaa sairastumisriskiään sekä hoitaa itse itseään – yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Tämä tulisi Sitran mukaan huomioida terveydenhuollon järjestämisvastuussa ja rahoituksessa.

”Kun kansalaiset omistavat oman terveystietonsa, terveydenhuollon tiedonkulku uuden ict-teknologian avulla paranee ja keskeiset terveyteen vaikuttavat riskitekijät tunnetaan entistä paremmin, Suomella on jopa edellytykset tulla yksilöllisen terveydenhoidon edelläkävijäksi maailmassa. Toimiva terveyssuunnittelu on mahdollista toteuttaa, kun terveydenhuollon järjestämisvastuut ja ict-ratkaisut on ratkottu yhteisen vision mukaan”, Kivelä sanoo.

Sitra tekee parhaillaan työtä terveydenhuollon sähköisten ratkaisujen parissa ja kokeilee esimerkiksi uusia omahoitomalleja eri puolilla Suomea. Lisätietoa Sitran hankkeista saat täältä.

Lisätietoja:

Tiina Heinilä, asiantuntija, Sitra
p. 040 578 7052. etunimi.sukunimi@sitra.fi

Laura Häkli, asiantuntija, Sitra
p. 050 499 1129. etunimi.sukunimi@sitra.fi

Mistä on kyse?