IKÄIHMISET

Eläkeläiset ovat voimavara. Ikäihmiset haluavat ottaa vastuuta omasta elämästään ja päättää palveluistaan itse. Sitran hankkeet päättyivät vuonna 2015.

Aktiivinen kansalainen, kaiken ikäisenä

Sitran tavoitteena on kannustaa ihmisiä ottamaan vastuuta omasta ja lähimmäistensä hyvinvoinnista.

Olemme tukeneet useilla hankkeilla reilun kahden vuoden ajan ikäihmisten kotona asumista ja arjessa selviytymistä. Olemme kehittäneet ja kokeilleet uusia toimintatapoja ja -malleja, jotka tähtäävät ikäihmisten itsenäiseen kotona elämiseen. Olemme hakeneet yhdessä ratkaisuja työhön osallistumiseen, eläkkeellä työskentelyyn ja vapaaehtoistoimintaan osallistumiseen.

Hankkeet toteutettiin yhteistyössä kuntien, valtion, etujärjestöjen ja muiden sidosryhmien.

Suomalaiset eläkeläiset ovat maailman koulutetuimpia ja terveimpiä. Heillä on kiinnostusta ja halukkuutta osallistua työelämään esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan kautta. Ikäihmiset haluavat ottaa vastuuta omasta elämästään ja päättää omista palveluistaan itse – olla subjekteja objektien sijaan. Ikäihmisten kokemukset, kyvyt ja taidot on vapautettava heidän itsensä ja läheistensä hyvinvoinnin edistämiseen. Ikäihmiset ovat itse omien palvelujensa parhaita kehittäjiä ja asiantuntijoita.

Vuosina 2013–2015 toteutettu ikäihmisten palveluihin liittyvä hankekokonaisuus on päättynyt.

Uudet toimintamallit ja niiden opit koottiin ammattilaisten ja päättäjien hyödyksi Sitran selvityksiin

Palvelutori kokoaa ikäihmisten palvelut ja neuvonnan yhteen paikkaan. Palvelutorit neuvovat ja tukevat ikäihmisiä ja heidän omaisiaan palveluiden pariin Tampereella, Turussa, Porissa ja Raumalla. Neuvoja voi paikkakunnasta riippuen saada myös kotitalousvähennyksen ja henkilökohtaisen budjetin käytössä. Myös vapaaehtoistoimintaan saa ohjausta. Konseptia voi vapaasti hyödyntää kaikilla paikkakunnilla.
Palvelutori – Ohjaus- ja neuvontapalvelu ikäihmisille (2. uudistettu laitos)

Turun palvelutori laajennettiin digitaaliseksi ja paikalliset palvelut koottiin yhdelle verkkosivulle munpalvelut.fi, jossa palveluita voi vertailla ja tilata.
Digitaalinen palvelutori munpalvelut.fi – opas käyttöönottoon

Henkilökohtaisen budjetin toimintamalli omaishoidon tukeen luotiin Tampereella. Sitä kokeiltiin käytännössä 17 perheen kanssa. Asiakkaiden tarpeet ovat moninaisia ja henkilökohtaista budjettia käytettiin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen usein eri tavoin.
Henkilökohtaisen budjetin kokeilu Tampereella – Oppeja lainsäädännön uudistamiseen

Ikäihmisten palveluita voidaan tukea myös Sitran esittämän kotitalousvähennysmallin avulla. Malli tarjoaa mahdollisuuden myös pienituloisille hankkia palveluita arkeaan tukemaan.
Kotitalousvähennys arjen tukena

Laitoksesta kotiin – syntyikö säästöjä? Tampereella selvitettiin kustannusten muutosta, kun laitoshoitoa lähdettiin purkamaan.
Laitoksesta kotiin – syntyikö säästöjä? – Ikäihmisten palveluiden muutosten kustannusvaikutukset Tampereella

Vapaaehtoistoiminnalla ja -työllä voidaan tukea ikäihmisiä arjessa monin tavoin. Lisäksi vapaaehtoistoimija saa uudenlaista sisältöä omaan elämäänsä.
Vapaaehtoistoiminnasta iloa monille – Hyvinvointia tukevan vapaaehtoistyön vastuut ja käytännöt

Millaisia vaikutuksia on lainsäädännöllä, viranomaisohjeilla ja -käytännöillä vapaaehtoistoimintaan? Millaisia todellisia ja kuvitteellisia esteitä liittyy vapaaehtoistoimintaan?
Vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista ja esteistä (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)

Vanhuspalvelulain mukaan vanhusneuvosto on mukana vaikuttamassa ikäihmisten asioihin kunnan kaikilla toimialoilla jo suunnitteluvaiheessa. Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n ja Sitran Vahvat vanhusneuvostot -koulutuskiertueella kerättiin hyviä käytäntöjä vanhusneuvostotyön vahvistamiseksi.
Vanhusneuvosto-opas (KL-kustannus)

Palveluntuottajat, asiakkaat ja omaiset kokevat, että normeista ja suosituksista on muodostunut liian tiukka ohjeviidakko, jota tulkitaan eri tavoin.
Normiviidakosta kannustavaan lainsäädäntöön

Kotitorin taloudellisten vaikutusten arviointi (KPMG:n selvitys 15.8.2014)

Ikäihmisten toivomat kotitalousvähennyskelpoiset palvelut (Fountain Parkin selvitys 2015)

Aktiivinen kansalainen -avainalueen aiheista tuotettiin useita videoita, jotka löytyvät kootusti Kunta-tv:n sivuilta.

Sitran osalta nämä hankkeet ovat päättyneet, mutta työ jatkuu osana sote-uudistusta ja kuntien kehitystyötä.

JULKAISUJA

Tästä lisää.

{{predefined_filters.main.label}}
{{predefined_filters.secondary.label}}
Ladataan Valmis

Ota yhteyttä

ihmiset
Antti Kivelä
ihmiset
Antti Larsio
ihmiset
Kirsti Kaustara
ihmiset
Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Mistä on kyse?