KESTÄVÄ ARKI

Sillä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme, on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Kehitimme kestävän arjen työkaluja ja kannustimme kansalaisia kestäviin elämäntapoihin.

AJANKOHTAISTA

Pinnalla nyt.

hankkeet
uutiset
Puheenvuoro
Maapallo hyppää pois puhelimen näytöltä
uutiset
Kuvassa kottikärry, jossa maapallo ja mikroskooppi.
uutiset
Map of the world with Africa in focus, word Programme and the WEF2022 logo.
Poiminnat
uutiset
Kommentti
Maapallokartta ja vuosi 2022 sekä maailman kiertotalousfoorumi WCEF:n logo Afrikan mantereen päällä.
uutiset
Pyöräiljä, raitiovaunu, shoppailija ja falafel-pannu mahtuvat 1,5 asteen sisään.
uutiset
Hand holding a megaphone with colourful waves coming out of it and the text WCEF Side Event
uutiset
blogit
uutiset
Jyrki Katainen, Krista Mikkonen, Mark Cutifani, Lord Zac Goldsmith, Sir Partha Dasgupta and Inger Andersen, with maple leaves and the WCEF2021 logo.
uutiset
Hand holding a maple leaf with the WCEF2021 logo in the background
uutiset
artikkelit
Elizabeth Maruma Mrema vaahteranlehtien ympäröimänä
Haastattelu

Mistä on kyse?

Edistämme muutosta kohti kestävämpää elämää innostamalla suomalaisia tekemään kestäviä valintoja arjessa ja auttamalla järjestöjä, kuntia ja yrityksiä löytämään oma tapansa vauhdittaa siirtymää kestäviin elämäntapoihin. Tavoitteenamme on hyvä elämä maapallon kantokyvyn Maapallon ekologinen kantokyky Kulutuksen, tuotannon, jätteiden ja muun ihmisen toiminnan luonnolle aiheuttaman rasituksen yläraja. Jos tämä raja ylittyy, on seurauksena ympäristötuhoja, jotka heijastuvat nopeasti myös omaan hyvinvointiimme ja elinkeinoihimme. Avaa termisivu Maapallon ekologinen kantokyky
rajoissa. Vuonna 2030 keskimääräisen hiilijalanjälkemme Hiilijalanjälki Ihmisen toiminnan aiheuttamat ilmastopäästöt. Voidaan määrittää yritykselle, organisaatiolle, toiminnalle tai tuotteelle. Huomioi hiilidioksidipäästöjen lisäksi myös muut merkittävät kasvihuonekaasupäästöt, kuten metaanin ja typpioksiduulin. Avaa termisivu Hiilijalanjälki
tulee olla vain neljänneksen nykyisestä, jotta pysyisimme 1.5 asteen lämpenemisen rajoissa.

68 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä voidaan jyvittää meille, tavallisille ihmisille. Ne syntyvät arjessamme: siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme – ja näillä arjen valinnoilla me voimme päästöjä myös pienentää. Jokainen meistä on osa ratkaisua.

Mitä olemme tehneet?

Olemme vuodesta 2017 innostaneet suomalaisia hyvään, kestävämpään elämään. Kyselytutkimuksilla olemme selvittäneet, kuinka kestävästi suomalaiset toimivat nyt ja millaisia tunteita ilmastonmuutos aiheuttaa. Lisäksi olemme koonneet tietoa arjen ympäristövaikutuksista helposti saataville.

Sitran Elämäntapatestiä on tehty jo yli miljoona kertaa, ja tuhannet suomalaiset ovat tehneet oman suunnitelmansa hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Näiden palvelujen avulla kuka tahansa voi innostaa myös omaa lähipiiriään tekemään kestävämpiä valintoja. Kestävämmän arjen ei pitäisi olla vaikeaa, vaan innostavaa ja mukavaa, omannäköistä hyvää elämää.

Olemme auttaneet pieniä ja isoja yrityksiä kehittämään kestävämpää kuluttajaliiketoimintaa ja tutustumaan kuluttajakäyttäytymisen uusiin tuuliin ja avittaneet heitä myös löytämään toisensa uudenlaisen yhteistyön virittämiseksi. Fiksu arki -hankkeissamme on kehitetty tuotteita ja palveluja, jotka vähentävät arjen ympäristövaikutuksia meillä ja maailmalla ja jotka vastaavat kuluttajien tarpeisiin.

Olemme työskennelleet kaikenkokoisten kansalaisjärjestöjen ja yhdistysten kanssa kestävän arjen valtavirtaistumisen puolesta. Aktiiviset yhteisöt voivat tehdä teoista ja valinnoista uutta normaalia tuomalla niitä arkeensa ja aktivoida hauskoilla tempauksilla porukoitaan mukaan toimintaan, kuten teimme esimerkiksi Maapalloliigassa.

Missä mennään?

Me suomalaiset ymmärrämme jo paremmin elämäntapojemme merkityksen ja tämä näkyy tekemissämme valinnoissa. Ilmastobarometrin mukaan jo 41 prosenttia meistä tekee kestävämpiä valintoja hillitäkseen omilla teoillaan ilmastonmuutosta. Kansainvälisesti tarkasteltuna asia ei ole vielä näin hienosti, ja työstämme on kiinnostuttu monissa maissa.

Tällä hetkellä skaalaamme Suomessa kehitettyjä ja todennettuja toimintatapoja ja työkaluja kansainväliseen käyttöön. Ensimmäiset pilottimaat ovat jo aloittaneet työnsä ja rakennamme yhdessä oppivaa yhteisö, joka edistää kestävää arkea. Vedämme EU:n vihreän kehityksen ohjelmaan kuuluvaa PSLifestyle-hanketta, jossa kehitetään eurooppalaisille kansalaisille innostavaa työkalua kestävän elämän rakentamiseen. Syksyllä 2021 alkaneessa hankkeessa toteutetaan paikallisesti räätälöitävissä oleva verkkopalvelu kahdeksaan maahan. Verkkopalvelun avulla ihmiset voivat löytää oman tapansa elää hyvää elämää 1,5 asteen lämpenemisen rajoissa ja laatia suunnitelman tämän toteuttamiseksi.

Viimeisimmät kuulumiset löydät Ajankohtaista-osiosta.

Kuka on mukana?

Haluamme innostaa mukaan kansalaiset ympäri maailman yhdessä järjestöjen, kansalaisliikkeiden, yritysten, julkisten organisaatioiden ja yksittäisten visionäärien kanssa. Yhdessä onnistumme parhaiten.

HANKKEET

Työn alla.

Kädessä kännykkä, jonka näytöllä lukee PSLifestyle.
hankkeet
Shift 1.5
hankkeet
hankkeet
hankkeet
Haku
hankkeet
Hankkeet
hankkeet
Poiminnat
hankkeet
hankkeet
Ihmisten suhde tavaraoihin on muutoksessa.
hankkeet
hankkeet
Polkupyöriä telineissä
hankkeet
Roskasäiliöitä rivissä
hankkeet
hankkeet

TAPAHTUMAT

Asiaa livenä!

Työpaja

Työpajat: Tule testaamaan uutta kestävän elämän suunnittelutyökalua

Helsinki, Tampere, Jyväskylä, keskiviikko – tiistai, 12.4. – 9.5.
Työpaja
Työpaja
Työpaja
Työpaja
Työpaja
Työpaja
Työpaja
Työpaja

Työpaja hyvän ja kestävän elämän suunnittelemiseen – Helsinki, Tampere, Turku

Helsinki, Turku, Tampere, keskiviikko – lauantai, 9.11. – 19.11.
Ihmisen pää, jonka sisällä lamppu, talo ja viherkasvi
Työpaja
Lihamylly jauhaa ruokaa sienistä.
Keskustelutilaisuus
Työpaja
Verkkotapahtuma

Kestävien ratkaisujen pikakaista

tiistai – keskiviikko, 24.8. – 25.8.
WCEF 2021 Kanada
Verkkotapahtuma

Maailman kiertotalousfoorumi 2021

maanantai – keskiviikko, 13.9. – 15.9.
Kuvituskuva
Kutsuvierastilaisuus
Julkistustilaisuus

Elämäntavat pandemian jälkeen

tiistai, 15.12.
live katso tallenne

JULKAISUT

Lue lisää.

Lifestyles after lockdown -julkaisu ihmisen kädessä.
julkaisut
julkaisut
julkaisut
julkaisut
julkaisut
julkaisut
julkaisut
Ihmisten suhde tavaraoihin on muutoksessa.
julkaisut
julkaisut
Stereot virransäästötilassa
uutiset

OTA YHTEYTTÄ

Haluatko olla mukana? Ota yhteyttä!

ihmiset
Markus Terho
Johtava asiantuntija, Luonto ja arki sekä PSLifestyle
ihmiset
Johtava asiantuntija, Ratkaisut
ihmiset
Johtava asiantuntija, Ratkaisut
ihmiset
Asiantuntija (pitkällä vapaalla), Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Mistä on kyse?