Luonto ja arki
Päättynyt projekti 4/2022–8/2024
Luonto ja arki -projektissa innostimme ja autoimme suomalaisia muuttamaan elämäntapojaan luonnon kannalta kestävämmäksi.
Ajankohtaista
Mistä on kyse?
Ilmasto kuumenee ja luonnon monimuotoisuus hupenee hurjaa vauhtia. Tilanne on vakava, sillä terveytemme, hyvinvointimme ja taloutemme ovat täysin riippuvaisia luonnosta ja sen tuottamista palveluista.
Hyvä uutinen on, että kehitys voidaan vielä kääntää. Tässä meillä kaikilla – ja meidän elämäntavoillamme – voi olla korvaamattoman tärkeä rooli.
Elämäntapojen ja ilmastopäästöjen yhteys tunnetaan jo melko hyvin. 68 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä voidaan jyvittää meille, tavallisille ihmisille. Ne syntyvät arjessamme: siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme – ja näillä arjen valinnoilla me voimme päästöjä myös pienentää.
Vuonna 2030 keskimääräisen hiilijalanjälkemme tulee olla vain neljänneksen nykyisestä, jotta pysymme 1.5 asteen lämpenemisen rajoissa.
Elämäntapojen laajemmat luontovaikutukset tunnetaan heikommin. Mitkä valinnat aiheuttavat luontokatoa Suomessa tai rajojemme ulkopuolella? Miten elämäntapamme voisivat vahvistaa luonnon monimuotoisuutta?
Näitä kysymyksiä selvitämme yhdessä kumppaneidemme kanssa. Se on kuitenkin jo varmaa, että jokainen voi löytää oman tapansa tehdä luontoa vahvistavia toimia.
Mitä teemme?
Luonto ja arki -projektissa innostimme ja autoimme suomalaisia muuttamaan elämäntapojaan luonnon kannalta kestävämmäksi.
Ensin selvitimme, millaisia luontovaikutuksia suomalaisten elämäntavoilla on. Mittasimme keskivertosuomalaisen luontojalanjälkeä ja selvitimme, millaisilla elämäntapamuutoksilla sitä voisi pienentää.
Muutos kohti kestävämpiä elämäntapoja on helpompaa, jos motivaationa on näkymä paremmasta tulevaisuudesta. Pohdimme yhdessä, miltä hyvä kestävä elämä näyttää, tuntuu ja tuoksuu tulevaisuudessa. Halusimme auttaa ihmisiä kuvittelemaan innostavia versioita kestävästä tulevaisuudesta.
Kehitimme menetelmiä ja työkaluja, joiden avulla ihmiset ja yhteisöt voivat vauhdittaa siirtymistä kestäviin elämäntapoihin.
Oletko muuten jo tutustunut monessa maassa käytössä olevaan Shift 1,5 -työkalupakkiin?
Taustalla on vuosien työ, jossa olemme auttaneet kansalaisia, järjestöjä, kuntia ja yrityksiä löytämään oma tapansa vauhdittaa siirtymää kestäviin elämäntapoihin. Esimerkiksi Sitran kehittämää Elämäntapatestiä on tehty yli 1,5 miljoonaa kertaa. Uudistettu testi on nyt käytössä yhdeksässä Euroopan maassa.
Keitä on mukana
Teimme yhteistyötä kuntien, järjestöjen, tutkimuslaitosten ja kaikkien luonnon kannalta kestävien elämäntapojen edistämisestä kiinnostuneiden kanssa.
Missä mennään?
Projekti käynnistyi vuonna 2022 ja loppui elokuussa 2024.