Tämä kirjoitus on osa verkkoartikkelisarjaa siitä mitä Elinvoima-foorumi oppi ekskursiollaan Iso-Britanniaan 14.-19.1.2012 uudesta demokratiasta
Suomalaiseen kansalaisyhteiskuntaan verrattuna huomio kiinnittyy Iso-Britanniassa siihen, että demokratian perusteita vahtivia ja sitä kehittäviä järjestöjä on paljon. Esimerkiksi Unlock Democracy ja Democratic Society kampanjoivat jatkuvasti paremman demokratian puolesta ja toimivat siinä mielessä vallan vahtikoirina. Järjestöt haluavat leipätyönään myös jatkuvasti keksiä uutta demokratian alalla. Suomesta tämän tyyppinen kansalaisyhteiskunnassa järjestäytynyt ja tavoitteellinen demokratian kehitystyö puuttuuu.
– Sekä kansalaisten että hallinnon on muutettava asenteitaan. Verkko voi auttaa meitä kohti parempaa demokratiaa, mutta se tarvitsee rinnalleen offline-maailmassa tapahtuvan aidon tekemisen. Hallinnon ja poliitikkojen pitäisi toisaalta ottaa verkko tosissaan ja olla siellä missä keskustelu on. Tällä hetkellä sitä vältetään, sanoo Anthony Zacharzevski Democatic Societysta.
Lontoossa on tällä hetkellä erityisen voimissaan myös globaalia demokratiaa tukeva liikehdintä joka ilmenee erityisesti Occupy –liikkeen kautta, mutta myös kiinnostavan, näkökulmaltaan aidosti globaalin tutkimuksen kautta esimerkiksi Warwick Universityssa Building Global Democracy -projektissa. Occupy London on telttaillut viime lokakuusta lähtien Lontoon pörssin edessä ja vallannut lähettyviltä tyhjän toimistotalon joka on saanut uuden nimen ”Bank of Ideas”. Talossa järjestetään poliittisia keskustelutilaisuuksia ja pidetään niin sanottua ”telttayliopistoa” jossa järjestetään työpajoja, keskustelutilaisuuksia ja luentoja, joita The Guardian -lehti kuvasi erityisen vaikuttaviksi ja osaan ottajia todella tiedostaviksi.
Bank of Ideasissa yhdistyvätkin hauskalla tavalla aktivistit, yliopistojen puvuntakkiset luennoitsijat, satunnaiset kiinnostuneet ohikulkijat ja tiloja käyttävät kodittomat. Keskustelu on korkeatasoista ja Occupy on aktivisti ja tutkija Shimri Zameretin mukaan onnistunut jo muuttamaan perustavanlaatuisesti sitä, millä tavalla talouden reilummasta jaosta ja globaalista demokratiasta puhutaan.
– Globaalin demokratian ympärille on syntynyt voimakas kansalaisliike jolla on tarjota myös konkreettisia ratkaisuja ja kampanjatoimintaa. Verkossa aiheen ympärille on syntynyt uusia yhteisöjä kuten Global Square. Rakenteellisella tasolla ajetaan YK:n uudistumista siten että edustajat koostuisivat kansallisten parlamenttien voimasuhteita edustavista edustajista jolloin se muuttaisi YK:ta niin, ettei se enää voisi olla vain hallitusten leikkikenttä, Zameret kertoo.
Globaalin demokratian aktivisteilla on myös menossa on myös kampanja ”Give Your Vote” jossa YK:n turvallisuusneuvostossa istuvan Iso-Britannian kansalaiset voivat antaa äänensä konfliktialueella asuvalle ihmiselle tekstiviestitse, joka pääsee näin symbolisesti vaikuttamaan politiikkaan jota YK:ssa tehdään.