Mihin suuntaan työelämä kehittyy Euroopassa ja Yhdysvalloissa? Entä millaiset taidot korostuvat tulevaisuuden työssä? Kysyimme näkemyksiä kolmelta asiantuntijalta, jotka pohtivat työkseen uutta työtä.
#1 Jerry Michalski, Rex: Luottamus yhteiskunnan voimavaraksi
Katso Jerry Michalskin haastattelu
Teknologian, yhteiskunnan ja liike-elämän yhtymäkohtia työkseen pohtiva Jerry Michalski uskoo, että tulevaisuuden talous- ja työelämä rakentuvat yhä enemmän vuorovaikutukselle ja luottamukselle. Tästä muutamia käytännön esimerkkejä ovat avoimen lähdekoodin ohjelmistot, jakamistalous ja mikrorahoitus.
Michalskin mukaan etenkin keskipalkkaisissa töissä olevat tai niitä etsivät amerikkalaiset ovat tätä nykyä ahtailla. Automaatio vie työpaikkoja, eikä talouskasvu luo uutta työtä samaa tahtia kuin ennen. Vaikka Michalski haluaisi olla optimisti, hänen mielestään on todella vaikea arvioida, mihin suuntaan työmarkkinat kehittyvät seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana.
#2 Nick Ellis, JobRooster: Kyky uuden oppimiseen ja empatiaan korostuvat
Katso Nick Ellisin haastattelu
Amerikkalaisella startup-yrittäjä Nick Ellisillä on yhteiskunnallinen missio: hän haluaa auttaa ns. sinikaulustyöntekijöitä löytämään töitä. Ellisin perustama JobRooster on kehittänyt tekstiviesteihin perustuvan työnvälityspalvelun, joka toimii yksinkertaisimmissakin matkapuhelimissa ja jonka peruskäyttö on ilmaista.
”Kaikilla amerikkalaisilla ei ole varaa tietokoneeseen tai nettiyhteyteen, mutta lähes kaikilla on puhelin. Kehitimme työkalun, joka tuo tiedon avoimista työpaikoista puhelimeen ja mahdollistaa helpon työnhaun”, Ellis kertoo.
Ellisin mukaan kyky oppia ja omaksua uutta sekä empatian taito ovat ominaisuuksia, joita arvostetaan työelämässä – riippumatta siitä, tekeekö 50 vuoden työuransa yhdessä vai useassa työpaikassa.
#3 Erik Thode, Bertelsmann Foundation: Mitä voimme oppia Saksan työmarkkinauudistuksesta?
Saksassa 2000-luvulla toteutetut työmarkkinauudistukset ovat herättäneet ihastusta ja vihastusta. Mitä voisimme oppia niistä? Bertelsmann-säätiön työmarkkina-asiantuntija Erik Thode kertoo, että Saksassa tavoitteena oli saada mahdollisimman suuri osa työvoimasta töihin tarjoamalla muun muassa tehostettua työllistämispalvelua sekä ”keppiä ja porkkanaa” – eli leikkaamalla työelämän ulkopuolella olevien etuja ja lisäämällä työllistymisen kannusteita. Vuoden 2005 jälkeen työttömyys on vähentynyt Saksassa huomattavasti.
”Malli on onnistunut tuomaan lisää ihmisiä työmarkkinoille, mutta samalla palkkaerot ovat kasvaneet huomattavasti. Pohjoismaissa ja Suomessa kannattaa ottaa tästä oppia, kun työmarkkinoiden dynamiikkaa pyritään lisäämään”, Thode muistuttaa.
Thoden mukaan Euroopan talouskriisi johtuu ensisijaisesti kysynnän ja investointien heikkoudesta, joten niiden elvyttäminen olisi tärkeää myös työllisyyden näkökulmasta.
”Toinen eurooppalaisten työmarkkinoiden kannalta kriittinen asia on väestön ikääntyminen. Tulisi miettiä sitä, miten ikääntyviä työntekijöitä autetaan jaksamaan työelämässä nykyistä pidempään”, Thode painottaa.
Suosittelemme