1. Kokeile!
– Taikakeinoja ei ole, sanoo Pauliina Seppälä.
– Pitää vain kokeilla paljon ja se on nykyään helppoa. Yleensä homma ei onnistu, mutta joskus liikkeen syntyainekset ovat kohdillaan, hän sanoo.
Tutkimuksesta tiedetään, että liikkeen synty vaatii muun muassa yhteiskunnallisen jännitteen sekä action spacen – tilan, jossa kohdata. Juuri siksi kokoontumisvapautta rajoitetaan monissa maissa. Nykyään tuo tila on tietysti usein virtuaalinen.
– Yhä useammin se on Facebook-ryhmä. Sellainen on kevyt laittaa pystyyn ja nopeasti näkee, onko juuri tällaiselle toiminnalle tilausta.
2. Tapaa ihmisiä myös kasvokkain!
– Me ollaan tajuttu meidän jutuissa, että live-kohtaamista ei pidä aliarvioida. Jos vain tavattaisiin ihmisiä enemmän, Seppälä pohtii.
Kohtaamiset sitouttavat ihmisiä. Se tuottaa lisää esimerkiksi tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa. Se taas on algoritmeille merkki kiinnostavasta sisällöstä, joten mitä useampi ihminen reagoi, sitä paremmin oma viesti leviää sosiaalisen median kanavissa.
3. Viestintä kuuluu kaikille!
Yksi tyypillinen virhearvio on jättää verkossa tapahtuva markkinointi ja somekanavien ylläpito liian pienen joukon harteille – joskus jopa yhden ihmisen. Sen sijaan kärjen pitäisi olla leveä, kaikkien pitäisi jakaa sisältöä ja toimia sanansaattajina.
– Nykyään ei auta edes se, että oman jutun saa näkyviin esimerkiksi televisioon. Henkilökohtaisuus on olennaista. Pitää olla keulakuvia ja sitä sitoutunutta joukkoa, jotka tykkävät ja levittävät postauksia.
4. Jätä tilaa ihmisten omille ideoille!
– Refugee Hospitality Club keräsi tuhansia ihmisiä yhteen osin juuri siksi, että me perustajat emme sanelleet, millaista apua turvapaikanhakijoille pitäisi järjestää, Pauliina Seppälä sanoo.
Sen sijaan ryhmässä monilla oli omia ideoita – ”Hei, tehdään kaupunkiesite tulijoiden äidinkielellä!” Niiden ehdotusten ympärille löytyi myös toteuttajia.
– Parviäly todella toimi.
+ 1: Sinun ideasi!
Mikä vinkki jäi uupumaan? Jaa oma kokemuksesi keinoista innostaa ihmisiä joukkotoimintaan hashtagilla #ratkaisu100. Tviittejä poimitaan mukaan keskusteluun.
Sitran järjestämä keskustelu Koijärveltä parviälyyn – mikä liikuttaa ihmisiä digiaikana? Porin SuomiAreenan Aika-lavalla 12.7. klo 14:15. Keskustelijoina Pekka Haavisto (kansanedustaja, vihr.), Virve Miettinen (vuorovaikutussuunnittelija,Helsingin kaupunki), Pauliina Seppälä (luova suunnittelija, Yhteismaa, mesenaatti.me) ja Peter Vesterbacka (Co-founder and Brand Breaker, Lightneer).
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.