archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Elinvoimafoorumin eksukursio: Demokratia tarvitsee innovaatioita

Kirjoittaja

Elina Kiiski Kataja

Julkaistu

Tämä kirjoitus on osa verkkoartikkelisarjaa siitä mitä Elinvoima-foorumi oppi ekskursiollaan Iso-Britanniaan 14.-19.1.2012 uudesta demokratiasta.

 Millaisia sitten ovat demokratian innovaatiot Britessä? Suuri osa niistä kietoutuu ajatukseen uudenlaisesta tekemisestä julkisen hallinnon ja ihmisten kesken, oli kyseessä Big Society –ajattelu tai ei.  Brittiläisen innovaatiorahasto Nestan julkisen sektorin innovaatioista vastaava johtaja Philip Colligan kertoi inspiroivia tarinoita siitä, millaisia tuloksia erään pienen kaupungin perhetyössä oli saatu aikaan kun yhteisön äidit ideoivat tukiringin muille äideille kaupungin sosiaalitoimessa sen sijaan että haastavien perheiden asioihin poikkeuksetta osallistuu virkamies.

 –  Julkinen sektori tarvitsee radikaaleja innovaatioita ja sellaista ajattelua jossa nähdään ihmisten kyvyt ja pystyminen ratkomaan erilaisia asioita yhdessä hallinnon kanssa. Usein myös sanotaan ettei ihmisillä ole aikaa osallistua. Mutta ihmisillä on aikaa katsoa kolme tuntia televisiota päivässä. Siksi osallistumisen on oltava niin mielekästä, että siitä saa itse ennen kaikkea jotain, Philip Colligan pohtii osallistumisen salaisuutta esityksessään.

 Philip Colligan on myös sitä mieltä, että poliitikkojen pitäisi uskaltaa sanoa ääneen että heillä ei ole aina vastauksia ja kutsua ihmiset mukaan keksimään vastauksia heidän kanssaan. Katso Philip Colliganin haastattelu.

 Oven poliittisiin innovaatioihin Briteissä avasi myös innovaatio-asiantuntija Paul Evans

 –   Tulevaisuuteen orientoitunut poliitikko katsoisi nyt sellaisia asioita kuin avoin data, yhteiskehittely ja joukkoistaminen, pelien soveltaminen poliittiseen päätöksentekoon ja osallistumiseen sekä data-analytiikan käyttö tiedon keräämiseen siitä mitä oikeasti on meneillään. Etenkin analytiikan käyttö on kiinnostavaa. Kyseessä on oikeasti mullistava tekniikka selvittää mitä on oikeasti meneilllään esimerkiksi epäluotettavien kyselytutkimuksien sijaan, Evans sanoo.

 Katso Tuija Aallon tekemä Paul Evansin haastattelu

Avoin data toistuikin tapaamiemme henkilöiden ja tahojen puheissa avaimena uuteen demokratiaan. Avoimen datan sovellutukset ovat juuri se työkalu, joka mahdollistaa virkamiesten ja kansalaisten paremman yhteistyön, josta esimerkiksi Briteissä FixMyStreet tai FixMyTransport  ovat hyviä esimerkkejä ja näitä alkaa jo olla Suomessakin.

Paikalliseen osallistumiseen erikoistunut Localis painotti sähköisiä vetoomuksia, valtuustojen webcastausta tai kansalaisten konsultaatioita sosiaalisen median kautta keinoina  edistää demokratiaa.  

Briteissä  datan avaamisen kanssa ollaankin jo paljon pidemmällä kuin Suomessa, mutta askeleita siihen suuntaan otetaan koko ajan.

–  Avoimuudella on suuri vaikutus yhteiskuntaan. Lisäämällä läpinäkyvyyttä voimme parantaa demokratiaa ja hallintoa sekä kaikkein tärkeimpänä voimaannuttaa niitä jotka eivät vielä ole mukana sosiaalisen muutoksen tekemisessä, sanoo Kat Braybrooke kollegojensa Lucy Chambersin ja Sam Leonin kanssa Open Knowledge Foundationista joka edistää avoimen datan käyttöä Iso-Britanniassa ja kansainvälisesti.

 –   Avaamalla julkista dataa saamme aikaan hienoja mahdollisuuksia innovaatioille kulttuurin, tieteen ja liiketoiminnan aloilla kun informaatio ja uudet ideat ovat kaikkien saatavilla. Kuitenkin kaikkein tärkeintä on kaventaa digitaalista kuilua niiden välillä jotka taitavat teknologiaa ja niiden välillä jotka etsivät arkipäivän ratkaisuja, Kat Braybrooke toteaa.

 Keskustelu avoimesta datasta on käynyt Suomessakin vilkkaana liittyen maanmittauslaitoksen ja valtionvarainministeriön kiistaan datan avaamisesta.  Brittiläinen Open Knowledge Foundation  onkin perustamassa yhdessä suomalaisten aktiivien kanssa Suomeen oman osaston.

 Samoilla linjoilla avoimen datan suhteen on myös Open Rights Group jonka tehtävänä on edistää kansalaisoikeuksia digitaalisella ajalla.

 –   Kymmenen vuoden päästä datan avoimuuden tulisi olla aivan automaattinen käytäntö kaikissa julkisen vallan insituutiossa, toteaa Peter Bradwell Open Rights Groupista.

 Katso Peter Bradwellin koko haastattelu ja kuule mitä muuta kansalaisten digitaalisten oikeuksien suhteen pitäisi tapahtua Open Rights Groupin mukaan.