Hyvät komissaarit
Toivomme, että Euroopan komissio keskittyy johdollanne unionin tulevaisuuden kannalta kriittisiin kysymyksiin. Lisäksi ehdotamme, että kaikissa aloitteissa arvioidaan, millaisia pitkän aikavälin vaikutuksia päätöksillä tai päättämättä jättämisellä on unionin kehitykseen.
#1 Keskittykää EU:n ja sen jäsenmaiden turvallisuuteen. Tukekaa Ukrainan itsenäisyyttä.
Rauhan ankkuroiminen Eurooppaan oli keskeinen tavoite 1950-luvulla, kun Euroopan unionin edeltäjät perustettiin. Silloin haasteet olivat Euroopan sisäisiä ja liittyivät eurooppalaisten valtioiden välien selvittelyyn.
Euroopan turvallisuus on keskeinen kysymys myös tänään. Toimintaympäristö on kuitenkin muuttunut, ja keskeiset epävarmuustekijät tulevat nyt ympäröivästä maailmasta. EU:n on vastattava Venäjän, Kiinan ja Yhdysvaltojen kehitykseen ja kokonaan uudenlaisiin uhkiin. Tämä edellyttää varautumista kaikilla yhteiskunnan aloilla, yhtä lailla teollisuudessa, maataloudessa kuin energiantuotannossa niin unionin kuin jäsenmaiden tasolla.
Auttakaa Ukrainaa säilyttämään itsenäisyytensä. Se tukee myös Euroopan turvallisuutta
#2 Vahvistakaa EU:n päätöksentekokykyä. Käyttäkää komission vaikutusvaltaa täysimääräisesti, jos yksimielisyysvaatimus lamaannuttaa unionin päätöksenteon.
Jos Euroopan unionin jäsenmaat eivät löydä keskeisissä kysymyksissä yhteistä säveltä, käyttäkää komission vaikutusvaltaa täysimääräisesti unionin tulevaisuuden kannalta tärkeiden asioiden edistämiseen. Olkaa luovia ja aloitteellisia. Käynnistäkää keskusteluja ja hyödyntäkää arvovaltaanne.
Vaikka perussopimusten uudistaminen ei näyttäisikään mahdolliselta, toimintakyvyn lisäämiseen on olemassa myös muita reittejä. Diplomatialla on edelleen keskeinen rooli.
#3 Kilpailukyvyn ja vihreän siirtymän vahvistaminen ovat tärkeitä. Ne voivat tukea toinen toistaan.
Euroopan kilpailukyvyn vahvistaminen on 2020-luvun avainkysymys. Mario Draghin raportti tarjoaa tähän hyvän lähtökohdan. Euroopan on panostettava koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Sen on uudistettava elinkeinorakennetta ja karsittava turhaa sääntelyä. Valtiontukijoustoista on luovuttava. EU:n yhteistä rahoitusta on uudistettava kilpailukyvyn tukemiseksi.
Vihreä siirtymä on mahdollisuus Euroopan taloudelle ja tukee kilpailukykyä.
#4 Puolustakaa eurooppalaisia arvoja.
Usko demokratiaan yhdistää edelleen jäsenmaita. Pitäkää kiinni eurooppalaisista arvoista. Yksi keino tähän on EU-rahoituksen ja oikeusvaltioperiaatteen välisen yhteyden vahvistaminen.
Tarjotkaa rahoitusta porkkanaksi demokratiaa edistäviin ruohonjuuritason hankkeisiin ja vahvistakaa meidän kaikkien kokemusta eurooppalaisuudesta. Esimerkiksi eurooppalaisten nuorten kohtaamisia voisi lisätä opiskeluvaihtoja laajentamalla.
Kaikkea menestystä työhönne Euroopan unionin tulevaisuuden rakentamisessa!
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Sitran järjestämän Euroopan tulevaisuuden johtamiskkurssin tavoitteena on vahvistaa suomalaisten päättäjien ja vaikuttajien valmiuksia tarttua yhdessä EU:n tulevaisuuden johtamisen haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Seuraava kurssi järjestetään keväällä 2025.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.