artikkelit
Arvioitu lukuaika 3 min

EU on isojen valintojen edessä – Sitran kurssilla päättäjät pohtivat unionin tulevaisuutta

Euroopan unionin tulevaisuuden johtamiskoulutuksen kurssi 3 paneutuu EU:n ja Suomen kannalta tärkeisiin ja kauaskantoisiin valintoihin sekä keinoihin, joilla tulevaisuuteen voi vaikuttaa.

Kirjoittaja

Taru Keltanen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Euroopan unionin sanotaan elävän monikriisin aikaa. Haasteita luovat niin EU-maiden sisäpoliittiset kehitykset kuin kiristyvä maailmanpoliittinen tilanne. Päätöksentekijöiltä vaaditaan uudenlaista valppautta ja kykyä tarkastella totunnaisia näkemyksiä.

Turun Eurooppa-foorumissa nuorten EU-delegaatti Emilia Uljas totesikin osuvasti: ”Olen 23-vuotias ja minä en ainakaan muista mitään ’normaalia’ aikaa. Aina on ollut käynnissä jokin suuri muutos: finanssikriisi, kansainvälinen konflikti, pandemia. Eikö nopean muutoksen aika ole uusi normaali?

Muutosten tarpeesta on EU:ssa melko laajasti jaettu yksimielisyys. Ongelmana ovat sen sijaan keinot ja tavoitteet: ei ole selvää, tarvitaanko enemmän vai vähemmän uutta sääntelyä tai miten unionin tulisi reagoida kiristyvään teknologiseen kilpailuun. Kesän EU-vaaleissa valittu Euroopan parlamentti ja näillä näkymin joulukuussa työnsä aloittava uusi EU-komissio saavatkin luovia ristiriitaisten odotusten aallokossa.

EU:n uudistamista on pohdittu viime aikoina useammassakin raportissa. Näistä tärkeimpiä ovat Italian entisen pääministerin Enrico Lettan raportti sisämarkkinoiden tulevaisuudesta ja Euroopan keskuspankin entisen pääjohtajan Mario Draghin raportti unionin kilpailukykyä vahvistavista toimista. Lisäksi presidentti Sauli Niinistöltä odotetaan lähiaikoina EU:n kriisivalmiuksia luotaavaa selvitystä. Onkin odotettavaa, että talous ja turvallisuus hallitsevat tulevien vuosien EU-keskustelua.

Edellä mainittujen aiheiden lisäksi ratkaistavana on laaja joukko avoimia kysymyksiä unionin laajenemisesta vihreän siirtymän varmistamiseen. Myös maahanmuutto ja oikeusvaltioperiaatteen tulevaisuus puhututtavat.

”Kun puhumme Euroopan tulevaisuudesta, puhumme myös Suomen tulevaisuudesta: taloudesta, turvallisuudesta, ilmaston ja innovaatioiden kohtalosta. Haasteet ovat yhteisiä ja meitä koskettavia isoja päätöksiä tehdään EU-tasolla”, toteaa Sitran johtava asiantuntija Riikka Marjamäki.

Sitran kurssi vahvistaa osallistujien EU- ja ennakointiosaamista

Inspiraatiota, ajankohtaista tietoa ja mahdollisuuden dialogiin. Näitä tarjoaa Sitran järjestämä Euroopan unionin tulevaisuuden johtamisen koulutus.

Koulutus tuo vuosittain noin 50 päättäjää yhteen keskustelemaan ja vaihtamaan näkemyksiä EU:n tulevaisuudesta. Tavoitteena on vahvistaa osallistujien valmiuksia tarttua Euroopan unionin tulevaisuuden johtamisen haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Kurssilla syvennetään ymmärrystä EU-päätöksenteosta sekä unionin pidemmän aikavälin haasteista. Osallistujat suuntaavat myös opintomatkalle Brysseliin. Järjestyksessä kolmas kurssi alkoi lokakuussa ja päättyy joulukuussa.

Kurssin 3 osallistujat

NimiOrganisaatioTitteli
Samu ForsblomOulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkiOhjelmajohtaja
Veera HeinonenSitraJohtaja, Ennakointi ja yhteiskunnallinen koulutus
Mia HurttaTyö- ja elinkeinoministeriöJohtaja, EU- ja kansainväliset asiat
Aleksi JänttiKokoomusKansanedustaja
Anne KalmariKeskustaKansanedustaja
Pia LohikoskiVasemmistoliittoKansanedustaja 
Iina MattilaKristillisdemokraatitMinisterin erityisavustaja
Salla Mäntykangas-SaarinenKesko OyjVice President, Legal Grocery Trade & General Commercial
Veijo NiemiPerussuomalaisetKansanedustaja
Saku NikkanenSDPKansanedustaja 
Anders NorrbackRKPKansanedustaja  
Mari Pekonen-RantaFinanssiala ryJohtaja, EU-asiat
Liisa ReunanenValtioneuvoston kansliaLainsäädäntöneuvos
Vivikka Richt Sosiaali- ja terveysministeriöViestintäjohtaja
Jyrki RuohomäkiKriisinhallintakeskus CMC FinlandJohtava asiantuntija, yksikön päällikkö
Otto SaxénPuolustusministeriöApulaisosastopäällikkö, Puolustuspoliittinen osasto
Soili SemkinaKauppalehtiPääkirjoitustoimittaja
Sami SulkkoCGI Suomi OyYhteiskuntasuhdejohtaja
Jussi-Pekka TeiniTEKAsiantuntija
Kirsi VainioEtelä-Karjalan liittoElinvoimajohtaja
Roosa VeijolaSuomen opiskelijakuntien liitto – SAMOKEurooppapolitiikan ja kansainvälisten asioiden asiantuntija
Johanna VuorelmaHelsingin yliopistoYliopistotutkija, dosentti 
Antti WarisMTK-Keski-SuomiToiminnanjohtaja
Ota yhteyttä

Mistä on kyse?