archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Hämeenkyrön ihme: Pieni kunta löysi henkilöstöstään osaamista – ilman organisaatiouudistusta!

Viime vuoden aikana kunta-alan ja ammattijärjestöjen kehittämisseminaareissa ympäri Suomen alkoi esiintyä tarina Hämeenkyrön kunnan kehitysloikasta.

Julkaistu

Hurjimmissa versiossa ”kaikki kunnan työntekijät koulutettiin palvelumuotoilijoiksi”.

Ihan siitä ei ollut kysymys. Mutta Hämeenkyrö on erittäin onnistunut esimerkki siitä, kuinka osaamista löytyy vakituisista työntekijöistä, kun siihen vain on oikeanlainen mahdollisuus.

Kun Antero Alenius tuli vuonna 2011 Hämeenkyrön kunnanjohtajaksi, kunnan vuosikate oli miinuksella. Lomautuksia oli jo kokeiltu, mutta niillä saatiin aikaan vain hetkellinen kustannussäästö. Jotain uudenlaista piti keksiä.
Ratkaisuksi löytyi henkilökunnan osallistaminen ja kehittäminen. Pohjatyö tehtiin Tekesin Liideri-hankkeen avulla, jolla työntekijöitä otettiin mukaan taloudellisen toiminnan suunnitteluun. Se herätti kiinnostuksen työntekijöissä.

 

Kolmessa vuodessa tuloksia

Siksi halukkaita oli riittävästi, kun kunta vuonna 2014 päätti kokeilla sosiaalijohtaja Taina Niirasen löytämää keinoa. Silloin 30 ensimmäistä kunnan työntekijää eri toimialoilta alkoi opiskella työn ohella palveluiden tuotekehittäjän erikoisammattitutkintoa. Opetuksen järjestämisestä vastasi koulutusyritys Tamora Oy. Tulokset ovat olleet niin hyviä, että seminaarikutsuja on alkanut sadella Hämeenkyröön.

– Kunnan palveluiden tuotantokustannusten kasvu on pysähtynyt ja palvelut ovat parantuneet, Alenius tiivistää kolmen vuoden tulokset.

Syy on se, että koulutuksessa harjoitukset ja näyttökokeet tähtäävät oman työn kehittämiseen. Sen seurauksena esimerkiksi iPadit ovat vapauttaneet kotikäyntien tietojen kirjaamiseen kuluvaa aikaa ja toisaalla työntekijöiden kanssa yhdessä on pystytty sopimaan työajan käyttämisestä uudella, työntekijöitä ja asiakkaita hyödyttävällä tavalla.

– Muutamme toimintaa, niiden kautta euroja”, Alenius kuvaa ajattelua ”Fiksusta kuntatyöstä”, joka kuntaan on syntynyt.

 

Muutos ei ole nopeaa

Tänä syksynä erikoisammattitutkintoa alkaa opiskella jo kolmas ryhmä kunnan työntekijöitä.

Alenius muistuttaa kuitenkin, että muutos ei ole nopea. Tulokset juurtuvat vasta vuosien myötä. Maltti tuottaa kuitenkin tuloksia. Alenius suosittelee samanlaista ajattelutapaa muuhunkin kehittämistyöhön.

– Kun kerrankin saataisiin tuloksia ilman organisaatiouudistusta! Mutta toiminnan aito kehittäminen jää helposti määrärahapuheen jalkoihin.”

Antero Alenius on yksi Ratkaisu 100:n Osaamisen myytinmurskaajat -iltapäivän puhujista 18.5. Kulttuuriareena Gloriassa Helsingissä. Mukana ovat myös Camilla Nurmi, Marja-Liisa Trux, Ilkka Haahtela ja Kristiina Aho sekä räppäri Elinkautinen.

 

Riku Siivonen

Mistä on kyse?