Ilmiö
Arvioitu lukuaika 2 min

Hyvinvointianalyytikko pistää datan töihin – Satakunta näyttää suuntaa

Terveydenhuollossa syntyy valtavat määrät dataa, mutta sitä ei vieläkään hyödynnetä riittävästi. Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakoulussa on ryhdytty toimeen ja muun muassa sairaanhoitajista aletaan kouluttaa hyvinvointianalyytikoita teknologiapainotteisella koulutusohjelmalla. Satakunta testbed -yhteisöstä kasvatetaan lisäksi merkittävä suunnannäyttäjä.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Hyvinvointianalyytikoiden tehtäviin kuuluu selvittää, miten erilaista dataa sosiaali- ja terveydenhuollossa kirjataan, miten ja missä se liikkuu, mitä dataa on olemassa, mihin sitä käytetään ja mitä sille sen jälkeen tapahtuu. Viime aikoihin asti ei ole tapahtunut juuri mitään, vaan data on jäänyt digitaaliseen pöytälaatikkoonsa. Näin ei pian ole, kun datalla ryhdytään parantamaan palveluita yhä tehokkaammin!

Dataa hyödyntämällä palveluista tehdään yhä asiakaslähtöisempiä ja vaikuttavampia. Hoitopolut voidaan rakentaa yhä sujuvammiksi ja välttää sekä hoitohenkilökuntaa että potilaita turhauttavia tietokatkoja ja päällekkäisiä toimenpiteitä ja työvaiheita. Hankkeella pyritään viime kädessä takaamaan yhä parempaa terveyttä ja hyvinvointia ihmisille. Syksyllä käynnistyvät koulutusohjelmat tarjoavat käytännön eväitä uudelle ammattikunnalle kahdessa ammattikorkeakoulussa.

Hyvinvointianalyytikon rooli ja yhteistyö Satakunnassa olivat esillä 15.6.2022 terveysteknologian kansainvälisen HIMSS22 Europe -konferenssin keskustelussa, jossa on mukana hyvinvointianalyytikko Minna-Maarit Ampio.

”On hienoa, että tämä on otettu mukaan HIMSSin viralliseen ohjelmaan Helsingissä ja että tietoisuus ainutlaatuisesta koulutusohjelmasta leviää myös kansainvälisesti”, sanoo johtava asiantuntija Tuula Tiihonen, Sitrasta.


”On hienoa, että tämä on otettu mukaan HIMSSin viralliseen ohjelmaan Helsingissä ja että tietoisuus ainutlaatuisesta koulutusohjelmasta leviää myös kansainvälisesti”, sanoo johtava asiantuntija Tuula Tiihonen, Sitrasta.

Tuula Tiihonen, Johtava asiantuntija, Sitra

Konferenssissa esillä on myös Satakunta testbed-toiminta. Sitran osittain rahoittamassa, Satakunnan ammattikorkeakoulun luotsaamassa hankkeessa vahvistetaan hyvinvointianalyytikon roolia ja lisätään Satakuna testbed-verkoston kansainvälistä tunnettuutta varteenotettavana kumppanina terveys- ja hyvinvointiteknologian kehittämis- ja testaustoiminnassa. Hankkeessa pyritään vauhdittamaan Satakunta Testbed -ekosysteemin toimintaa, jossa keskitytään erityisesti robotiikkaan, tekoälyyn ja data-analytiikkaan. Ekosysteemin erityispiirteenä on ohjelmistoihin ja dataan liittyvä testaustoiminta, ja sen jäseniä ovat Satasairaala, Porin Perusturva, Prizztech, WinNova, Sataedu, Lapin ammattikorkeakoulu sekä joukko yrityksiä.

Tuore Teknologia työkaverina -julkaisu tarjoaa laajan kattauksen Satakunnan alueella tehdystä hyvinvointi- ja terveysteknologian tuotetestaus- ja tutkimusyhteistyöstä. Julkaisu tuotettiin osana Satakunta DigiHealth -hanketta, jota toteuttavat Prizztech Oy, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopiston Porin yksikkö sekä WinNova. Hanketta rahoittaa Satakuntaliitto (EAKR) ja alueen kunnat.

Uusi koulutusohjelma on saanut alkunsa HEAP-pilottiprojektista, joka toteutettiin yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK), Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksikön ja Tallinnan yliopiston kanssa. Pilotin tuloksista kertoo tarkemmin vuonna 2018 julkaistu Sitran selvitys From big data to myhealth.

Mistä on kyse?