Sitra aloitti 15.9. kansainvälisenä demokratiapäivänä kampanjan, jossa suomalaiset pääsevät kokeilemaan uutta Polis-verkkoalustaa. Alustan avulla voidaan kartoittaa ihmisten mielipiteitä yhteisymmärrykseen tähtäävällä tavalla. Kokeilussa Sitra kerää neljän viikon ajan kansalaisten näkemyksiä siitä, mihin suuntaan Suomea tulisi viedä.
5 000 ihmistä kokeili uudenlaista keskustelua ensimmäisen viikon aikana. Miltä nyt tuntuu?
Joonas: Ihmisten into kokeilla on yllättänyt meidät hurjan positiivisesti. Toisaalta Polis-alustan tarkoituskin on tehdä osallistumisesta mahdollisimman helppoa, ja tämä näkyy nyt hyvissä luvuissa. Ensimmäiset viisi tuhatta osallistujaa ovat antaneet alustalla jo yli 280 000 ääntä ja ottaneet näin kantaa Suomen suuntaan.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Palautteesta ja mediassa käydystä keskustelusta huomaa, että monet tunnistavat repivien somekeskustelujen ongelman, ja ovat ehkä siksi valmiita kokeilemaan jotain uutta.
Polis-alustalla ei tosiaan keskustella samalla tavalla kuin netin foorumeilla. Sen sijaan siellä äänestetään väitteistä, ja lisätään omia väitteitä keskusteluun. Mitä teemoja suomalaiset ovat nostaneet keskusteluun ensimmäisen viikon aikana?
Sanna-Kaisa: Asetimme tässä kokeilussa keskustelulle laajan aiheen, eli kysyimme, miten rakennamme tulevaisuuden parempaa Suomea. Tällä halusimme antaa osallistujille mahdollisuuden vaikuttaa siihen, mitä teemoja keskustelussa tulisi käsitellä.
Tähän mennessä osallistuja ovat lisänneet eniten liikennettä, maahanmuuttoa, ympäristöä ja tulopolitiikkaa koskevia väitteitä, eli mielipiteitä ja ehdotuksia.
Joonas: Mukana on muita myös raikkaita uusia näkökulmia sekä konkreettisia ratkaisuehdotuksia. Esimerkiksi: “Lemmikki- ja tuotantoeläimiin on sovellettava samoja hyvinvointisäädöksiä.” Tai: “Kouluihin pitää asettaa 40 prosentin miesopettajakiintiöt.”
Lisäksi osallistujat ovat käyneet arvokeskustelua erityisesti esimerkiksi eutanasiasta tai seksityöstä.
Jotkut ovat ihmetelleet, että väitteitä näytetään lisäävän keskusteluun hitaasti ja vähemmän kuin niitä on lähetetty. Mikä tilanne on väitteiden moderoinnissa?
Joonas: Eri maissa aiemmin järjestettyjen Polis-keskustelujen perusteella oletimme, että useimmat kokeilijat osallistuvat vain äänestämällä olemassa olevista väitteistä ja vain harvemmat lisäisivät uusia väitteitä. Yllätykseksemme kokeilu sai kuitenkin valtavan innostuneen vastaanoton, ja suomalaiset tuottivat ensimmäisen viikon aikana noin 2 500 väitettä.
Tämä vahvistaa selvityksemme tutkimustulosta, jonka mukaan suomalaiset kaipaavat nimenomaan digitaalisia ja helppoja keinoja osallistua päätöksentekoon.
Sanna-Kaisa: Väitteiden vyöry on tuottanut meille positiivisen haasteen. Jos lisäisimme heti kaikki väitteet alustalle, keskustelu paisuisi niin, että äänestäminen uuvuttaisi kokeilijan.
Ensimmäisen viikon jälkeen vastaajissa painottuvat esimerkiksi kaupunkilaiset. Pienempien paikkakuntien ääni tarvitaan vielä vahvemmin mukaan!
Miten väitteitä sitten lisätään tästä eteenpäin keskusteluun?
Joonas: Teemoittelemme kaikki ihmisten ensimmäisen viikon aikana tekemät yli 2 000 väitettä ja lisäämme jatkossa keskusteluun väitteitä painottaen teemoja, jotka tässä aineistossa korostuvat. Näin kunnioitamme ensimmäisen viiden tuhannen osallistujan näkemystä siitä, mistä aiheista keskustelua tulisi erityisesti käydä.
Lisäämme lisäksi väitteitä mukaan myös teemoista, joita ei ole vielä ollenkaan käsitelty. Näitä nostamme mukaan saapumisjärjestyksessä.
Sanna-Kaisa: Täysin päällekkäiset väitteet moderoidaan tietenkin pois. Yhteensä väitteitä tullaan lisäämään keskusteluun noin 300.
Ilmeisesti uutta kokeillessa ei ole vältytty teknisiltä ongelmilta?
Joonas: Ei täysin. Yksi Polis-alustan keskeinen ominaisuus on reaaliajassa päivittyvä tulosraportti. Siitä voi tarkastella miten osallistujat vastaavat väitteisiin, mitkä väitteet ovat erityisen jakavia tai mistä ollaankin yllättävän samaa mieltä. Lisäksi raportti näyttää muodostuvia mielipideryhmiä, eli mitkä aiheet yhdistävät tiettyjä ihmisiä ja niin edelleen.
Sanna-Kaisa: Tässä osassa Polis-alustaa ilmeni tekninen häiriö, jota teknisen kumppanin DigiFinlandin kanssa pyrimme korjaamaan. (Häiriö saatiin korjattua 28.9.)
Olemme saaneet myös paljon alustan käyttöliittymää koskevia kehitysehdotuksia. Käyttöliittymää uudistetaan parhaillaan DigiFinlandin toimesta ja tulevaisuudessa mahdollisuuksia on monia.
Kannattaako kokeiluun vielä osallistua?
Sanna-Kaisa: Ehdottomasti! Sanomaa tulee levittää jokaiselle ystävälle ja sukulaiselle! Polis-keskustelun ideaan kuuluu myös se, että keskustelussa vierailisi useamman kerran. Tällöin pääsee äänestämään myös viimeisimpänä lisätyistä väitteistä. Ja vaikka kaikkia jätettyjä väitteitä ei voida lisätä tähän Polis-keskusteluun, niitä voidaan hyödyntää jatkossa rajatumpien keskusteluiden käynnistämisessä.
Joonas: Ensimmäisen viikon jälkeen vastaajissa painottuvat esimerkiksi kaupunkilaiset. Pienempien paikkakuntien ääni tarvitaan vielä vahvemmin mukaan!
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.