Kestävä talous -foorumi teki ekskursion Berliiniin 4.-8.11. 2012. Matkallaan foorumi näki, kuinka kestävää taloutta voidaan hyvin monenlaisilla tavoilla ja yhteiskunnan eri tasoilla edistää. Foorumi tapasi aiheen tiimoilta kymmeniä tahoja ja tekijöitä, jotka kaikki työskentelevät kestävämmän yhteiskunnan puolesta.
Berliini ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen, kun pitäisi lähteä hakemaan ideoita kestävän talouden haasteiden ratkaisemiseksi. Kaupunki ei ole Saksan talouden keskus, päinvastoin: Saksojen yhdistymisen jälkeen Berliini keikkui kymmenen vuotta konkurssin partaalla ja on edelleen yksi maan velkaantuneimmista kaupungeista. Berliinin työttömyysaste on lähes kaksinkertainen muuhun Saksaan verrattuna ja kuudennes berliiniläisistä, enemmän kuin muissa maan kaupungeissa, elää sosiaalitukien varassa.
Sen minkä Berliini häviää taloudellisessa menestyksessä, se voittaa luovuudessa. Kaupunki on kotipesä tuhansille taiteilijoille ja aktivisteille. Se on synnyttänyt valtavasti start-upeja, jotka tekevät myös kestävyyden edistämisestä liiketoimintaa.
Kestävän talouden näkökulmasta Saksa kokonaisuudessaan on kiinnostava. Sosiaaliset ja yhteiskunnalliset yritykset työllistävät 2,5 miljoonaa saksalaista. Maan pitkän vihreän historian myötä Saksa on toteuttamassa historiallista energiauudistustaan, jossa lopullisena maalina on ydinvoiman ja uusiutumattomien energialähteiden korvaaminen kokonaan uusiutuvalla energialla.
”Berliini on mahdollisuuksien kaupunki”, totesi eräs ekskursiolla tapaamamme kaupunkiaktiivi. Tästä artikkelisarjasta voit lukea hieman lisää siitä, miten Berliinissä ja Saksassa on edistetty kestävää taloutta ja mitä foorumi siitä oivalsi.
Berliini, mahdollisuuksien kaupunki
Solidaarisuustalous palaa perusasioiden äärelle
Yritykset pelastavat maailman ?
Suosittelemme