Entä, jos onnistuisimme johtamaan talouspolitiikkaa niin, että vuonna 2041 asiat olisivatkin toisin? Miltä maailma näyttäisi silloin? Entä millainen olisi ministerin työpäivä sosiaalisen median videopäiväkirjan kautta tarkasteltuna? Ehkäpä tällainen?
Juuri päättyneen Sitran kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutuksen 20. kurssin osallistujat loivat katseen vuoteen 2041. Siellä näyttäytyi kestävä ja oikeudenmukainen tulevaisuus. Sukella mukaan kurssilaisten kuvittelemaan tulevaisuuden yhteiskuntaan.
”Marraskuu 2041”
”Moi, hej, hi, ahlan ja privyet kaikille ja tervetuloa seuraamaan My day -videotani! Esittelen teille tänään millainen on mun, eli Suomen tulevien sukupolvien ministerin, tavallinen päivä! Teistä seuraajista monet ovat toivoneet My day -videoita, joten mä yritän näyttää teille mitä kaikkea mun päivään kuuluu.
Ensin haluan esitellä teille mun OOTD:n, eli outfit of the dayn. Tää on suomalaisesta kierrätyskuidusta tehty asu, jonka te varmasti olette nähneet ennenkin päälläni! Laskin just, että tää on yli kymmenen vuotta vanha. Viime viikolla huomasin, että hiha oli jäänyt kiinni etupihan aurinkopaneelin reunaan ja revennyt, mutta onneksi mulla on luotto-ompelija.
Kengät on mun ja lapseni yhteiset lenkkarit ja takin täytyy kestää näitä marraskuun hulluja myrskyjä, joten se on enemmän käytännöllinen kuin staili.
”Arkiaamu ilman kahvia”
Tervetuloa seuraavaksi mun keittiöön! Syön aamiaiseksi kaurajogurttia ja kotimaisesta vesimelonista tehtyä chutneyta. Viime kesän sato oli valtava, joten mun täti teki tätä kaikille sukulaisille. Päälle perinteiset satakuntalaiset hyönteisprotskut ja tadaa, eikö näytäkin hyvältä?
Kahvinjuonnin ilmasto- ja terveyshaitathan todettiin jo 2030-luvulla, joten arkiaamu saa mennä ilman kahvia. Mutta viikonloppuna yksi kupillinen maistuu sitten sitäkin paremmalta.
Nyt siirrytään päivän ekoihin kokouksiin. Senaatintorin talvitulvien vuoksi Valtioneuvoston linna on taas tulevat kuukaudet suljettuna, joten hallitus kokoustaa Korson kansanparlamenttitalossa. Vaikka raideyhteys Korsoon on tosi nopea, me otettiin avustajan kanssa tänään toisen sukupolven vetyauto, jotta ehdin vielä lukea läpi päivän materiaalit. Baabelin kalaa mä käytän ennakkomateriaaleihin tutustuessa, suomalaisten kieliasiantuntijoiden työ on ollut sen kehityksessä todella tärkeää.
”Tulevien sukupolvien ministeri”
Jotkut teistä on kysyneet, että miten tämä tulevien sukupolvien ministerin tehtävä eroaa entisestä pääministerin tehtävästä. Mä yritän kuvailla sitä teille. Katsokaa muuten, tässä taustalla kansanparlamentin seinällä on noi kaikki entiset pääministerit, ja tadaa, tässä uusimpana rivissä mun kuva, vaikka titteli onkin nyt eri. Mutta samaa jatkumoa ollaan!
Kuten monet teistä muistaa, viime hallituskaudella vihdoin tajuttiin, että oltiin otettu askeleita oikeaan suuntaan meidän kunnianhimoiseen, jaettuun visioon perustuvassa johtamisessa. Me oltiin saatu aikaan oikeudenmukainen kestävyyssiirtymä ja päästy yhdeksi Euroopan ensimmäisistä hiilineutraaleista valtioista. Suomessa haluttiin kuitenkin kertoa maailmalle, että me ollaan tosissamme tämän kanssa, eikä matka ole vielä ohi, joten päätettiin seurata Islantia, Uutta-Seelantia ja Chileä, jotka olivat vaihtaneet pääministerin nimikkeen tulevien sukupolvien ministeriksi.
Meidän valtion päähenkilöiden on huolehdittava, että tää maapallo säilyisi elinkelpoisena ja upeana myös tuleville sukupolville, se on meidän suurin tehtävä. On tosi helpottavaa, että asia, jonka puolesta nuorena joutui ikätoverien kanssa kapinoimaan ja osoittamaan kipakasti mieltä, on vihdoin ymmärretty ja siirretty marginaalista ihmisen toiminnan keskelle. Siitähän on jo nyt seurannut valtava hyvinvoinnin nousujohde.
”Yhteinen globaali tavoite”
Päivän ensimmäinen isompi työjuttu on Pohjoismaiden johtajien ja Saharan eteläpuolisten maiden johtajien yhteinen keskustelukokous. Tykkään tosi paljon tästä mallista, että ehditään oikeasti syventyä näissä johonkin tiettyyn aiheeseen.
Tänään puhuttiin siitä, miten voitaisiin kääntää 1,8 asteeseen pysähtynyt ilmaston lämpeneminen vielä alemmas 1,6 asteeseen, kuten meidän yhteinen globaali tavoite on.
Vaikka kaikki ollaan ylpeitä jo tuosta 1,8-tavoitteen saavuttamisesta, niin todettiin, että meillä on vielä paljon keinoja, joita voidaan lähteä yhdessä edistämään.
Ja tässä teille vielä pari kuvaa meistä Abeke Salamin kanssa, yksi tänään – ja toinen kuva kymmenen vuotta sitten! Me tavattiin ensimmäisen kerran Lagosissa 2031 nuorina ilmastoaktivisteina. Tänään me ollaan kumpikin oman maamme ministereitä. Miettikää!
***
Ehdin kokousten välissä käydä tervehtimässä kansanparlamentin yhteisöosastolla vauvojen ja vanhusten yhteistä monikielistä teatterikerhoa. Meidän suomalainen kulttuurihyvinvointi on ollut tosi tärkeä vientituote ja tämän kaltaisten yhteisötalojen käytävillä tulee kyllä omat lapsuusmuistot myös mieleen. Mä laitan tähän auki kommenttiboksin – sä voit kommentoida siihen, mitkä asiat just teidän alueen taloissa on parasta!
”Purku kävelykokouksena”
Tänään syön lounasta MTK:n eli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton kanssa. MTK:lla menee tosi hyvin nyt, kun suomalainen kauramaito on maailmankuulua ja metsänomistajat ovat alkaneet saada vuosittaisia, tuntuvia tuloja biodiversiteetin suojelemisesta, eli siitä, etteivät tee metsille yhtään mitään! Lounaaksi sesonkiruokaa, sieniohrattoa ja paahdettua kurpitsaa. Nam!
Lounaan jälkeen siirryttiin eduskuntatalolle ja iltapäivä kuluukin sitten täysistunnossa, missä tänään on aiheina merituulivoimalaitosten elinkaarihankkeet ja perheiden varhaisen tuen mallin laajentaminen. Tässä mun vieressä on muuten ihana iloministeri Tolvas, jonka ministeriön johdolla valmistellaan lakimuutosta kansalaisten henkilökohtaisista luontobudjeteista. Istunto oli pitkä ja sen jälkeen pidettiin eduskuntaryhmän kanssa purku kävelykokouksena Töölönlahden kelluvilla pitkospuilla.
”Avoin ja menestyvä maa”
Huh, työpäivä melkein pulkassa – tai oikeastaan se jatkuu vielä iloisemmissa merkeissä! Sillä tänään vietetään 20 miljoonan suomalaisen kansanjuhlaa! Olen tosi ylpeä että voidaan yhdessä juhlistaa kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat muuttaneet tänne Suomeen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Te kaikki olette auttaneet kehittämään meidän yhteiskuntaa siksi avoimeksi, menestyväksi ja eteenpäinkatsovaksi maaksi mikä se nyt on. Oon tosi ylpeä meistä kaikista!
Mutta hei, nythän me ollaan jo illassa ja haluan kiittää teitä kaikkia että kuljitte mun kanssa tän päivän ja katsoitte mun my day -videon! Lopuksi vielä vähän hyvää fiilistä tanssilattialta, johon ystävät vei mut vielä kansanjuhlan jälkeen. Maailmassa ei koskaan voi olla liikaa iloa ja rakkautta, vai mitä?
Sitran Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutus yhdistää arjen hyvinvoinnin, talouden realiteetit ja maapallon reunaehdot pitkäjänteiseen päätöksentekoon, kehittämiseen sekä monimutkaisen maailman vaatimaan uuteen johtajuuteen. Kursseilla opitaan, miten talouspolitiikkaa Suomessa johdetaan ja miten kestävää kehitystä edistetään talouspolitiikan keinoin. Kurssin lopuksi kurssilaiset kirjoittavat yhteisen artikkelin, joka tuo yhteen oivalluksia kurssilta. Tänä vuonna kurssilaiset päätyivät pakinaan.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös