archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Koulutus kokoaa päättäjät luomaan tulevaisuuden talouspolitiikkaa

Kirjoittaja

Jenni Sarolahti

Julkaistu

Oli vuosi 1977. Suomella oli takanaan pitkä nousujohteinen aika, sodanjälkeinen rakennuskausi, jolloin perusta nykyiselle vauraudelle luotiin. Kansantalouteen oli kuitenkin ilmaantunut ennen kokemattomia ongelmia ja talouskehitys tullut tiensä päähän. Seminaareissa ja kabineteissa puhuttiin, että Suomi tarvitsi uutta suuntaa, uutta osaamista ja uusia ratkaisuja. Niinpä Helsingin kauppakorkeakoulun kansleri Klaus Waris ja rehtori Jaakko Honko marssivat Sitran yliasiamiehenä toimineen C.E. Carlsonin puheille, ja niin päästiin sanoista tekoihin: Sitra sai tehtäväksi järjestää kansakunnan ylimmille päätöksentekijöille suunnatun talouspolitiikkakurssin arvostettujen maanpuolustuskurssien tapaan. Loppu on historiaa. Tutkimuksen ja tuotekehityksen rahoittaja Sitrasta tuli myös yhteiskunnallinen kouluttaja.

Vuonna 2005 Sitran talouspolitiikkakoulutus oli kulkenut pitkän tien. Kurssien keskustelut olivat vieneet 1970-luvun konsensuspolitiikasta 1980-luvun Euroopan yhdentymiseen, tasa-arvoon, kilpailupolitiikkaan ja nousukauteen, 1990-luvun talouden suuresta lamasta lopulta 2000-luvulle ja globalisaatioon. Legendan maineen saavuttaneita kursseja oli järjestetty 27 vuoden aikana 63, ja sen oli käynyt lähes 2000 suomalaista päättäjää. Oli aika lopettaa.

Vajaan kymmenen vuoden tauon jälkeen oltiin kuitenkin tutun kuuloisessa tilanteessa: kehitys oli tullut tiensä päähän, ja Suomi tarvitsi uutta suuntaa, osaamista ja ratkaisuja. Tähän haasteeseen Sitra tarttui jälleen yhteiskunnallisen koulutuksen keinoin. Talouspolitiikkakoulutus päivitettiin vastaamaan tämän päivän ja huomisen haasteisiin, ja vuonna 2013 syntyi Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutus.

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävän uuden talouspolitiikkakurssin sisällöissä keskeinen lähtökohta on pyrkimys yli sukupolvien ulottuvaan kestävään talouteen. Nykypäivän yhteiskunnalliset haasteet ovat luonteeltaan niin monimutkaisia ja systeemisiä, ettei niitä ratkaista vain taloutta tarkastelemalla, vaan talouden rinnalle on otettava ekologiset ja sosiaaliset näkökulmat.

Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutus ei ole kuitenkaan aivan mikä tahansa kurssi. Kurssilla opitaan ja jalkaudutaan tutustumaan aiheisiin käytännössä, kyllä. Kirjoitetaan muistiin, innostutaan ja kyseenalaistetaan. Sillä tavalla kurssi on ihan tavallinen kurssi. Mikä siitä tekee erilaisen, ovat voimakas tulevaisuuteen suuntaava ote, strateginen, yhteiskunnallinen kehittäminen ja yhdessä oppimista tukevat metodit sekä monipuolinen ja moniääninen osallistujakaarti. Yhteinen dialogi ja osallistujien verkottuminen ovat tänäkin päivänä koulutuksen tärkeintä antia.

Kun Raimo Sailas ja Olli-Pekka Heinonen puhuvat johtamisesta, Sixten Korkman ja PiiaNoora Kauppi taloudesta, Mika Anttonen vastuullisen yrittäjyyden esteistä tai Juho Saari köyhyydestä ja yksinäisyydestä, pääjohtajat, ekonomistit, professorit, kansanedustajat ja yritysjohtajat kuuntelevat. Ja keskustelevat, väliin kiivaastikin. Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutuksessa kyse on juuri tästä, yhteisen ymmärryksen luomisesta siitä, miten tulevaisuuden talouspolitiikkaa johdetaan. Tarve näkemykselliselle, kauas tulevaisuuteen katsovalle johtamiselle on kova, mutta yhtäältä tarvitaan yhteistä tahtoa ja yhdessä tekemistä. Tätä Sitran talouspolitiikkakurssit tarjosivat ennen, ja sitä ne tarjoavat jälleen. Vuonna 2015 Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutus kokoaa taas kuutisenkymmentä suomalaista päättäjää yhteen. Kurssi numero kuusi aloittaa opintiensä tänään, ja kurssia numero seitsemän kootaan parhaillaan.

Tarvitsetko työssäsi kestävän talouspolitiikan johtamisosaamista? Lue lisää kurssista täältä ja ilmianna itsesi tästä! Lisätietoa kurssista antaa johtava asiantuntija Mervi Porevuo.

Tämä artikkeli on julkaistu osana Sitran toimintakertomusta 2014. Lue koko kertomus täältä.

Mistä on kyse?