”Latu auki” -sovellus/Kajaani
Idean ydin: Älypuhelinsovellus, jonka kuntalainen käynnistää hiihto-, juoksu-, kävely- tai pyörälenkillä ollessaan. Paikantaa käyttäjien liikkumisen ja lähettää tiedon ympäristötekniselle toimialalle. Nähdään missä, milloin ja kuinka monta kuntalaista milläkin alueella on liikkumassa. Auttaa kunnostamaan eniten käytössä olevat reitit ensimmäisenä. Voidaan laajentaa esim. heikkonäköisten ja pyörätuolilla liikkuvien reitteihin, kuntalaisten kuntosuorituksiin haastamiseen. Auttaa tekemään palveluvalintoja.
Miten kytkeytyy kunnanhallintoon tai päätöksentekoprosessiin? Kehitetään palveluja yhdessä kuntalaisten kanssa ja saadaan tutkittua tietoa päätöksenteon pohjaksi.
Kohderyhmä: Kaikki kuntalaiset, liikuntarajoitteiset sekä ne, jotka eivät ole kiinnostuneita perinteisistä tavoista osallistua.
Yhteyshenkilö: Tuula Romppanen, tuula.romppanen@kajaani.fi
Mobiiliteknologian sovellusmahdollisuudet osallisuustyön tukena/Hyvinkää
Idean ydin: Olemme kiinnostuneita testaamaan ja kehittämään mobiiliteknologian soveltamismahdollisuuksia osallisuustyön tukena mm. osallistuvan budjetoinnin ja strategiatyön osalta. Tavoitteena mobiiliteknologian nykyistä laajempi hyödyntäminen kuntalaisten osallistumismahdollisuuksien tukemiseksi.
Miten kytkeytyy kunnanhallintoon tai päätöksentekoprosessiin? Uudet kuntalaisten osallisuutta edistävät menetelmät kytkeytyvät vahvasti kaupunkistrategiaamme (Hyvinkään Pelikirja). Uudet kokeilut täydentävät käytäntöjämme ja parantavat saavutettavuutta.
Kohderyhmä: Lähtökohtaisesti kaikki kuntalaiset, erityisesti pohdittavana kuitenkin nuoret/nuoret aikuiset sekä toisaalta ikääntyneempi väestö.
Yhteyshenkilö: Tiia Viljanen, tiia.viljanen@hyvinkaa.fi
KIRJOITAN KUNTANI TARINAA – Kuntalaisen dialoginen demokratia-alusta/Ruokolahti
Idean ydin: Digitaalinen monitoimityökalu, jonka kautta voi vaikuttaa, löytää personoitua informaatiota, saada apua, ratkaista pulmia ja tavoittaa vertaistukea. Sisältää helppokäyttöisen ja houkuttelevan käyttöliittymän, eri datalajien hyödyntämisen uudenlaiset metodit ja kolme toiminnallista osiota: KUNTALAINEN VAIKUTTAJANA – Sosiaalisen liittymisen väylä OMA APU JA ITSE APU – Dialoginen Oma apu-tarjotin KANSALAINEN, LIIKEMAAILMA JA PALVELUT -ALUSTAPALVELU – Kuntalaisten tarpeet palvelutuotannon ohjaajina
Miten kytkeytyy kunnanhallintoon tai päätöksentekoprosessiin? Se tuo kuntalaisten näkemykset, kokemukset ja tarpeet reaaliaikaiseksi ja vuorovaikutteiseksi osaksi kunnan päätöksentekoa sekä sisältöjen tuotannon että aiheiden esiin nostamisen osalta.
Kohderyhmä: Kaikki kuntalaiset.
Yhteyshenkilö: Tuomo Sallinen, tuomo.sallinen@ruokolahti.fi
Vuorovaikutteinen kuntalaiskanava ”VUOKKO”/Suonenjoki
Idean ydin: Luodaan selkeä kanava sähköiseen vuorovaikutukseen asukkaiden ja kunnan henkilöstön sekä luottamushenkilöiden välille. Panostetaan siihen, että tiedottaminen ja vaikuttaminen kulkevat käsi kädessä. Luodaan sähköinen, paikkatietoihin perustuva alusta, joka sisältää:
• Kysymykset ja vastaukset –palstan
• Kunnan ilmoitustaulu –henkisen tiedotesivun
• Vikailmoitusten lähettämisen
• Uudet ideat ja avaukset –foorumin
• Kyselypohjat kevyisiin kuntalaiskyselyihin
Miten kytkeytyy kunnanhallintoon tai päätöksentekoprosessiin? Alusta tukee tieto- ja suunnitteluosallisuutta. Kunnan ”virallinen ilmoitustaulu” ja kyselyt hoituu järjestelmän kautta. Osa kuntalaiskuulemis-tilaisuuksista järjestetään alustalla.
Kohderyhmä: Syrjäseuduilla asuvien sekä muiden, joiden live-kontaktit on harvemmassa. Heidän, joiden tuttavapiirissä ei ole kunnan työntekijöitä ja/tai luottamushenkilöitä.
Yhteyshenkilö: Saara Hanhela, saara.hanhela@savogrow.fi
DIGILLÄ tehokkuutta!/Kuopio
Idean ydin: Spatiaalinen karttapohjainen vuorovaikutusalusta kaupunkisuunnittelun tueksi. Alustalla voidaan kerätä, analysoida ja jakaa tietoa asukkaille ja toimijoille esim. vanhojen kaupunginosien saneeraushankkeissa.
Alustaan sisäänrakennettuna ryhmäytymisen mahdollisuus. Halukkaat kirjautuvat osallisuustyöhön intressiensä mukaan. Kun intressin mukainen hanke/suunnitelma on lähdössä valmisteluun, voidaan henkilöt helposti poimia mukaan. Viesti voisi lähteä myös automaattisesti rekisteröityneille.
Miten kytkeytyy kunnanhallintoon tai päätöksentekoprosessiin? Toimii osana Kuopion lähidemokratiamallia. KTS alkuperäinen hankehakemuksemme. Mahdollistaa ja vahvistaa digitaalisen avoimen vuoropuhelun organisaation, päättäjien ja asukkaiden välillä.
Kohderyhmä: Kuopiolaiset, päättäjät, toimijat sekä julkinen sektori. Tarpeen mukaan rajattuja tai suljettuja ryhmiä. Alusta mahdollistaisi vuoropuhelun myös ulkosuomalaisten kanssa.
Yhteyshenkilö: Mirja Wihuri, mirja.wihuri@kuopio.fi
Tietokiteet reilun ilmastopolitiikan tukena Helsingissä
Idean ydin: Ilmastokriisin pysäyttäminen läpäisee koko yhteiskunnan ja edellyttää teknologisten ratkaisujen lisäksi merkittävää käyttäytymismuutosta, johon hallinto pyrkii ohjaamaan. Käytännön keinot aiheuttavat kuitenkin yhä enemmän jännitteitä väestöryhmien välillä. Hankkeessa luodaan prosessi ja puitteet ilmastotekojen yhteiskehittämiseen ja vaikutusten arviointiin hyödyntäen Hiilineutraali Helsinki -digialustaa. Eri näkökulmat jäsennetään datapohjaista, avointa päätöksentekoa tukeviksi tietokiteiksi.
Miten kytkeytyy kunnanhallintoon tai päätöksentekoprosessiin? Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Myös eriarvoisuuden vähentäminen ja etenkin nuorten syrjäytymisen ehkäisy ovat kaupungin strategisia painopisteitä.
Kohderyhmä: Erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat kansalaiset, jottta vältetään syrjäytymistä, yhteiskunnallisesta päätöksenteosta vieraantumista ja osattomuuden kokemusta. Samoin ilmastoahdistuneet nuoret.
Yhteyshenkilö: Sonja Ignatius, sonjamaria.ignatius@hel.fi
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.