Haastattelu
Arvioitu lukuaika 3 min

Kuntalaiset mukaan talouden suunnitteluun – rahoitushaku kokeiluille käynnissä

Kuntien tehtävät ja talous ovat suuressa murroksessa. Sitra etsii nyt suomalaisia kuntia kokeilemaan uusia tapoja, joilla kuntalaiset voivat osallistua oman kuntansa talouden suunnitteluun. Asiantuntija Pauli Saloranta kertoo, mistä on kyse.  

Kirjoittaja

Laura Seppälä

Päällikkö, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Hyvinvointialueiden myötä kuntien vastuulta poistuivat sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestäminen. Väestön ikääntyminen ja alueellinen keskittyminen nakertavat silti verotuloja ja pakottavat pohtimaan palveluja ja budjetteja uudelleen.

Sitra etsii nyt kuntia kokeilemaan uudenlaisia tapoja, joilla kuntalaiset voisivat osallistua talouden suunnitteluun. Kokeiluissa kootaan satunnaisotannalla valitut kansalaispaneelit, jotka tuottavat suositukset kunnan talousarvioon ja taloussuunnitelmaan tai arviointikertomukseen. Hakuaika päättyy 10.11.2023.

Miksi kuntalaisten osallistuminen kunnan talouden suunnitteluun on juuri nyt tärkeää, Pauli Saloranta? 

Jokaisella kunnalla on omanlaisensa haasteet ja mahdollisuudet. Yhteistä tahtoa ja kaikkia voimia tarvitaan kestävän kuntatalouden suunnittelussa. Kuntalaisten osallistuminen tukee budjettivalmistelua ja edustuksellista päätöksentekoa etenkin vaikeissa paikoissa. 

Miten kuntalaisten osallistuminen helpottaa päättäjien työtä? 

Kuntalaisten suositukset antavat päättäjälle uudenlaisen näköalan asukkaiden mielipiteisiin ja sitä kautta selkänojaa viisaisiin päätöksiin. Valmistelun läpinäkyvyys lisääntyy, kun budjettimerkintöjen yhteys tavoitteisiin joudutaan perustelemaan kuntalaisille. Samalla aito osallistuminen lisää kuntalaisten luottamusta päätöksentekoa ja demokratiaa kohtaan. 

Kokeilussa kuntalaisten osallistuminen toteutetaan satunnaisotannalla valitun kansalaispaneelin avulla. Mitä se tarkoittaa? 

Satunnaisotanta varmistaa, että paneeli on edustava. Se on ikään kuin ”kansa pienoiskoossa”. Paneeli perehtyy kunnan talouteen eri näkökulmista ja puntaroi vaihtoehtoja ennen kannan muodostamista. Näin saadaan esiin harkittu kansalaismielipide, toisin kuin sosiaalisessa mediassa, jossa puheet kärjistyvät ja pieni äänekäs joukko saattaa hallita keskustelua. 

Osallistumista talouden suunnitteluun on kokeiltu tämän vuoden 2023 aikana Sitran rahoituksella Merikarvialla ja Pieksämäellä. Miten kokeilut ovat sujuneet? 

Kokeilukunnat ovat esitelleet taloutensa keskeiset kysymykset paneeleille ihailtavan avoimesti. Panelistit ovat osoittaneet pystyvänsä muodostamaan niihin yhteisiä kannanottoja. Seuraamme mielenkiinnolla myös, miten suositukset otetaan huomioon päätöksenteossa. 

Mitä terveisiä lähettäisit kokeilusta kiinnostuneille kunnille?

Mitä vaikeamman kysymyksen tai talouden haasteen uskallatte avata kuntalaisten puntaroitavaksi, sitä hyödyllisempää tulee myös osallistumisesta. Sitra neuvoo ja kouluttaa paneelimenetelmän ja satunnaisotannan käyttämiseen, joten rohkeasti mukaan!  

Tuemme rahoitettavien kokeilukumppanien ohella kaikkia muitakin kuntia talouden suunnitteluun osallistumisen käyttöönotossa jakamalla tietoa ja kokemuksia. Tervetuloa valtakunnalliseen kehittämisverkostoon

Mistä on kyse?