Alla on kysymyksiä ja vastauksia liittyen Tulevaisuusvalta ja ennakointi päätöksenteossa -rahoitushakuun. Jos et löydä alta vastausta kysymykseesi, voit lähettää kysymyksesi kyselylomakkeen avulla.
Kysymyksiin vastataan tässä artikkelissa kerran viikossa. Kysymykset on lähetettävä viimeistään 21.5. klo 12, minkä jälkeen hakuun liittyviin kysymyksiin ja vastauksiin vastataan viimeisen kerran 23.5.
22.4. lisätyt kysymykset ja vastaukset
Haussa sanotaan, että halutaan tuoda esille ”Vähemmistöjen asema ja ääni.” Ketä tarkoitetaan vähemmistöillä, onko sitä määritelty? Onko esimerkiksi haavoittavassa asemassa olevat ihmiset vähemmistö, vai tuleeko sen olla tarkempi kuten saamelaiset, vammaiset, riippuvuussairaat?
Haussa ei ole tiukasti rajattu, mitä vähemmistöillä tarkoitetaan. Lähtökohtaisesti vähemmistöiksi voidaan ajatella ryhmät, joiden näkökulmat, äänet ja ajatukset jäävät tulevaisuuskeskusteluissa enemmistön varjoon. Näin myös erilaiset haavoittuvassa asemassa olevat ihmisryhmät – ja haavoittuvassa asemassa olevat ryhmänä – voidaan lukea vähemmistöiksi.
Onko rahoitusta mahdollista hakea vaikka ei olisi vielä aiesopimusta mahdollisen viranomaistahon kanssa, jonka kanssa prosessi toteutetaan? Jos on esimerkiksi mielessä jo selkeä tavoite miten hankkeessa edistetään tulevaisuusvaltaa mutta ei ehdi saada valtiota/kuntaa/viranomaista mukaan ennen 9.6. estääkö tämä hakemisen? Vai voiko mahdollisesti vasta hankkeen alettua/aikana löytää kumppanin jonka kanssa prosessi toteutetaan?
Kirjallista aiesopimusta kumppanin kanssa ei ole pakko olla hakuvaiheessa, eikä sitä tarvitse toimittaa hakemuksen liitteenä Sitraan. Hankkeen suunnittelu yhdessä keskeisen/keskeisten kumppanin/en kanssa on kuitenkin tärkeää ja kumppanin/ien sitoutumisen tulisi välittyä hankesuunnitelmasta, etenkin jos hanke kytkeytyy kumppanin toimintaan / päätöksentekoon. Linkitys päätöksentekoon on yksi keskeisistä arviointikriteereistä, joiden perusteella hakemusta arvioidaan.
14.4. lisätyt kysymykset ja vastaukset
Voiko kaupungeista koostuva ryhmä hakea tätä rahoitusta jonkin järjestön/toimijan fasilitoimana?
Kyllä, useampi hakija voi hakea rahoitusta yhdessä konsortiona, ja konsortion jäsenet voivat olla keskenään eri tyyppisiä organisaatioita.
7.4. lisätyt kysymykset ja vastaukset
Haussa todetaan ”Sitran myöntämän tuen suuruus voi olla enintään 80 prosenttia hankkeen kokonaisrahoituksesta.” Jos hakuun osallistuu konsortiona, voiko yksi toimijoista kattaa kyseisen 20 prosentin omarahoitusosuuden koko konsortion puolesta (esim. ministeriö in-kind contribution tyylisesti). Vai vaaditaanko jokaiselta konsortion osapuolelta erikseen 20 prosenttia omarahoitusosuutta?
Konsortiossa kuka tahansa jäsenistä voi kattaa hankkeen omarahoitusosuuden (20 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista). Omarahoitus lasketaan sisään hankkeen kustannusarvioon ja se voi kohdentua mihin tahansa kululajeihin. Omarahoitus voi sisältää myös in kind -rahoitusta, eli luontoissuorituksia, joissa voi olla kyse esimerkiksi palveluista tai työpanoksista. Luontoissuoritusten arvo on laskettava realistisesti ja ne tulee huomioida hankkeen kirjanpidossa ja loppuraportoinnissa muiden kulujen tavoin.
Voinko hakea rahoitusta Suomen ulkopuolella toteutettavaan hankkeeseen?
Hankkeen tulee tähdätä tulevaisuusvallan laajentamiseen Suomessa. Siihen voi kuitenkin sisältyä tekemistä tai kohderyhmiä myös kansainvälisesti, jos tämä tukee hankkeen tavoitteita.
1.4. lisätyt kysymykset ja vastaukset
Voiko rahoitusta hakea, vaikka ei ole taustaorganisaatiota (esimerkiksi olette ryhmä nuoria, jotka haluavat osallistua)?
Valitettavasti ei voi. Voimme myöntää rahoitusta vain oikeushenkilöille, eli organisaatioille kuten yhtiöille, rekisteröidyille yhdistyksille, säätiöille tai kunnille.
Voiko toiminimi olla hakijana?
Toiminimi ei ole erillinen oikeushenkilö, joten rahoitusta ei voida myöntää toiminimiyrittäjälle.
Mihin haettavaa rahoitusta voi käyttää? Voiko siitä esimerkiksi maksaa palkkaa?
Rahoitusta käytetään kokeilun toteuttamiseen eli sillä voi myös maksaa palkkaa. Rahoituksen ehdoista voit lukea lisää sopimusluonnoksesta ja rahoituksen käyttöehdot -dokumentista.
Voimmeko hakea rahoitusta tästä rahoitushausta, vaikka olisi jo mukana jossain toisessa Sitran hankkeessa?
Kyllä. Se, että olette jo Sitran kumppaneita, ei estä hakemasta rahoitusta Tulevaisuusvalta päätöksenteossa -rahoitushausta.
Voiko Tulevaisuusvalta-ohjelman kokeiluissa kehitettyjä ratkaisuja hyödyntää ohjelman aikana tai sen jälkeen kaupallisesti?
Rahoitus voidaan myöntää taloudellista toimintaa harjoittavalle hakijalle De minimis -tukena, jolloin hakija voi vapaasti hyödyntää hankkeensa tuloksia kaupallisesti. Hankkeesta on sopimusluonnoksen mukaisesti julkaistava Sitran kanssa erikseen sovittu osa tuloksista avoimesti kaikkien vapaasti käytettäväksi.
Voiko hakemuksen jättää englanniksi?
Sähköisen asioinnin lomake tulee täyttää suomeksi, mutta hankesuunnitelman voi täyttää englanniksi.
Lisää tietoa rahoitushausta
Tästä eteenpäin.
Rahoitushaku: Tulevaisuusvalta ja ennakointi päätöksenteossa
Rahoitushaun hakuinfo: Tulevaisuusvalta ja ennakointi päätöksenteossa
Sitra avaa rahoitushaun tulevaisuusvaltaa päätöksenteossa laajentaville hankkeille