Sosiaalinen hub on hyvin käyttäytyvää talonvaltausta. Siinä tilaa ei vallata, vaan tyhjillään oleva toimisto neuvotellaan läppärityöläisten käyttöön.
Helsingin Torikortteleissa sijaitsee Suomen ensimmäinen Sosiaalinen hub. Juhlava nimi tarkoittaa suomeksi väliaikaista toimistotilaa, jota kulttuuriprojekteja tekevät, tutkijat, kirjoittajat, yritykset tai yhdistykset voivat käyttää ilmaiseksi.
”Hubihan on meidän kannaltamme ihan täydellinen ratkaisu. Hinta ja sijainti nyt tietenkin ovat ihan mahtavat, mutta yhtä lailla se, että hubi ei edellytä sen kummempaa sitoutumista, käyttötuntien miettimistä ja raportointeja, tekee siitä todella sopivan meidän tarpeisiimme”, sanoo Lari Lohikoski. Lohikoski vetää Born local oy nimistä start up -yritystä.
Startup-henkisen firman aloittamisessa on niin monta epävarmuustekijää, että kaikkia sopimuksia ja sitoutumisia on vältetty parhaamme mukaan. Startupeille tarjotaan tiloja hautomoista ja muista, mutta ne ovat pääsääntöisesti tosi epätarkoituksenmukaisia ja hengettömiä lasi-teräs-koppeja ja hinta muuhun kulutasoon nähden vielä kohtuuton.
Lohikosken mukaan tila on karu, mutta ajaa täydellisesti asiansa.
”Päivisin täällä tehdään kirjoitusprojekteja, iltaisin on ollut yhdistysten kokouksia”, kertoo Timo K. Forss, yksi Sosiaalisen hubin vakikäyttäjistä.
Forss itse istui alkuvuoden lähes joka arkipäivä hubissa kirjoittamassa tietokirjaa arktisista alueista ja ilmastonmuutoksesta. Hän näkee hubin jalostuneena jatkumona talonvaltauksille ja esimerkiksi Oranssi ry:n toiminnalle. Hubissa tyhjää tilaa ei vallata bileitä varten, vaan sen käyttöönotosta neuvotellaan ja tilassa tehdään töitä ja pidetään opintopiirejä ja palavereja.
Tila toimii kuitenkin mainiosti yksittäisten toimijoiden työskentelytilana, mutta myös viikoittain pienten yhteisöjen ja kansalaisjärjestöjen kokous- ja toimintatilana.
Keväällä ja kesällä sosiaalista hubia ovat käyttäneet Koulu, Open Knowledge Finland, Huili-lehti, Commons.fi-lehti, Evernote opintokerho, Virorock ry, Ajatushautomo Tänk, SomeTime 2013, Kansalaisaloite työpaja, Tasavirta ja Voima-lehti.
”Mukavan rento meininki ja hyvä että netti toimii. Tilojen vaatimattomuus pitää huolen siitä, että niitä käyttävät niitä oikeasti tarvitsevat ihmiset. Eli niiden käyttö ei ole liian ”siistiä”. Avainten kanssa temppuilu ja vessan sijainti on miinusta”, sanoo toimittaja Pekka Pekkala, joka kirjoittaa kirjaa ”How to Keep Journalism Profitable”.
Pekkalan kirjan idea on lähellä hubi-ajattelua. Se pohtii, miten journalismin ekosysteemi muuttuu kasaksi pieniä, itsenäisiä asiantuntijatoimijoita ja isojen mediatalojen rooli muuttuu tai katoaa täysin. Pekkalan omana asenteena on se, hän voi tuoda tarvittaessa sekä pöydän että tuolin mukanaan.
Lohikoski on käyttänyt hubia säännöllisen epäsäännöllisesti: ”Toisinaan duunia saa tehtyä paremmin kotoa tai jostain muualta käsin, mutta erityisesti kun meillä on ollut tarve tehdä töitä puhe-etäisyydellä, on hubi ollut juuri sopiva tila tähän tarkoitukseen. Olemme toki käyttäneet väliin myös muita avoimesti käytössä olevia tiloja, kuten kirjaston Urban officea ja esimerkiksi Musiikkitalon aulatiloja”, Lohikoski jatkaa.
Hubilla ehkä ajattelisi tapahtuvan enemmän satunnaisia kohtaamisia – nyt niitä tapahtuu yllättävänkin vähän. Aika usein siellä tekee duunia yhtä aikaa muiden kanssa ilman aavistustakaan siitä mitä muut tekevät.
”Toisaalta loppukeväästä ja kesällä, kun olemme itse olleet aktiivisimmin hubilla, on hubin käyttö muutenkin ollut aika vähäistä, nyt näkyy taas vilkastuvan. En kuitenkaan lähtisi keksimään tähän mitään vippaskonsteja, ihmisten kanssa tulee juttua jos on tullakseen. Nyt kun hubilla on toimiva kahvinkeitin, kenties se ajaa verkostoijan tehtäviä”, Lohikoski sanoo.
Torikortteleiden Sosiaalinen hub sijaitsee Katariinankadulla entisessä kiinteistöviraston toisen kerroksen toimistossa. Karuhkosta tilasta löytyy vain ovista tehtyjä pöytiä, tuoleja, tulostinskanneri, videotykki ja nettiyhteys.
”Minua viehättää hubin askeettisuus, täällä on vain pöytä ja tuoli ja yleensä kävijä tuo oman läppärin. Täällä on työskentelyrauhaa, koska tilassa ei ole muita houkuttimia”, Forss sanoo.
Mutta Sosiaalisella hubilla on myös yleviä tavoitteita. Hanketta rahoittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Käytännössä Sitra mahdollistaa sen, että Sosiaalinen hub pystyy maksamaan kaupungille pientä korvausta tilojen käytöstä, vartioinnista ja sähköstä.
Sitra näkee hubeissa paikan, jossa erilaiset, yhteiskunnalliseen toimintaan keskittyneet ihmiset voivat yhdistää voimavaransa, verkottua ja tehdä yhteistyötä.
Hubin lisäarvo on, että siinä hyödynnetään muuten tyhjänä olevaa remonttiin menevää tilaa, kertoo Kimmo Jylhämö, yksi Sosiaalisen hubin perustajista. Hänen johdolla hubi on maalattu ja sinne on hankittu tulostin, kahvinkeitin, mikro, jääkaappi ja datatykki. Sekä neljä lämmitintä.
Suurin este Sosiaalisen hubin käytölle on ollut toistaiseksi Suomen talvi. Huippupakkasilla vanhassa talossa työskentely vaati kerrospukeutumista.
Hubia voi käyttää tilapäisenä työtilanaan kuka vaan. Edellytys on, että käyttäjä liittyy hubin Facebook-ryhmään. Siellä sovitaan tilan aukioloajoista ja muista käytännönasioista. Sosiaalista hubia hallinnoi Voima yhdistys, se neuvotteli tilat Helsingin kaupungin tilakeskuksen ja Helsingin leijona oy:n kanssa. Neuvottelut kestivät, mutta onnistuivat.
Parhaillaan Hubissa muun muassa kehitetään metapodcast Tasavirtaa, toimitetaan Huili-lehteä, suunnitellaan ajatushautomo Tänkin toimintaa ja pilotoidaan Kansan muisti -nimistä palvelua, jolla kansalaiset voivat seurata kansanedustajien toimintaa.
Hubissa on mystinen ovi, jossa lukee, ettei sitä saa avata. Kun brittilehti Guardianin toimittaja oli vierailulla hubissa, hän tajusi, kuinka lähellä valta ja vapaa kansalaistoiminta voi parhaimmillaan olla. Oven takana on presidentin tilapäinen kanslia.
Tärkeintä sosiaalisessa hubissa on kuitenkin herättää kateutta ja antaa esimerkki muille: kysykää kaupungilta käyttämättömiä tai tilapäisestikin käytöstä poistettuja tiloja yhdistyksille, start up –yrityksille ja vapaaseen toimintaa.
Sosiaalinen hub, Katariinankatu 3.
http://www.facebook.com/sosiaalinenhub
Jos olet kiinnostunut liittymään hubin käyttäjiin, ota yhteyttä Kimmo Jylhämöön (kimmo.jylhamo[a]voima.fi).
Kimmo Jylhämö & Riikka Suominen
Kimmo Jylhämö on Voimayhdistyksen puheenjohtaja. Riikka Suominen on Huili-lehden päätoimittaja.
————————————————–
Sitra keräsi joulu-tammikuussa 2011-2012 avoimen hankekuulutuksen avulla ideoita ja hankkeita, jotka omalla tavallaan edistävät suomalaista demokratiaa. Hankekuulutus tuotti yli 140 ideaa ja hanketta. Uusi demokratia -foorumilaiset valitsivat niistä 12, joita lähdettiin kokeilemaan käytännössä. Sosiaalinen Hub oli yksi niistä. Kokeilemisen tarkoituksena oli paikantaa idean haasteet ja kehittämista vaativat kohdat ja samalla työstää sitä eteenpäin.
Suosittelemme