archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Miltä kiertotalous näyttää?

Kirjoittajat

Nani Pajunen

Johtava asiantuntija, Ohjelmat

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Kirsi Pönni

Asiantuntija, Kansainvälinen toiminta

Julkaistu

Lyhytelokuvakilpailu peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille

Kun maailma ei riitä – kohti kiertotalousyhteiskuntaa!

Jaatko jo omistamiasi asioita, kuten vaatteitasi kavereittesi kanssa? Jos kyllä, toteutat jo kiertotaloutta jakamistalouden muodossa. Onko sinulla käytössä laite, joka pitäisi korjata, mutta sitä ei voida korjata? Kiertotaloudessa tavoitteena on saada tuote kestämään pitkään ja silloin se pitäisi  pystyä myös korjaamaan. Jääkö kotonasi ruokaa yli ja päätyy jätteeksi? Miten yli jääneen ruuan saisi siirrettyä sinne, missä ruokaa ei ehkä ole tarpeeksi, vaikka naapurissa asuvalle vanhalle herralle? Oletko huomannut, että ruokaa tai tavaroita pakataan turhaan? Voisiko tätä asiaa muuttaa?

Kuinka kiertotalouden voisi esittää elokuvana tai videona? Miten katsomalla kuvaa ja liikettä voidaan lisätä jokaisen ihmisen tietoisuutta ja ymmärrystä maapallon rajallisuudesta? Miten lyhytelokuvassa voidaan esittää, kuinka meidän kaikkien tulisi tehdä kestäviä arkipäivän ratkaisuja ja omalla toiminnallamme edistää muutosta kohti sellaista maailmaa, jossa tuotteet kestäisivät pitkään ja emme kuluttaisi enempää luonnonvaroja kuin ainoa maapallo niitä pystyy meille tarjoamaan? Miten siis siirrymme sellaiseen aikakauteen, jota sanotaan kiertotalouden ajaksi?

Haaste yhdeksäsluokkalaisille

Me Sitrassa, suomalaisten tulevaisuustalossa, haluamme ottaa nuoret mukaan tulevaisuustyöhön. Nyt haastamme kaikki yhdeksäsluokkalaiset tekemään kiertotaloutta näkyväksi ja kuuluvaksi:

Tee 2-4 ystäväsi kanssa puhelimen kameralla kuvattu lyhytelokuva, joka kuvaa kiertotaloutta, sitä, miten meidän pitäisi toimia, ettemme hukkaisi erilaisia materiaaleja jätteiksi, vaan käyttäisimme ne uudestaan ja uudestaan ja missä rajallisia luonnonvaroja ei hukata vaan tuotteen suunnitteluvaiheessa mietittäisiin, missä tuote tai materiaali voidaan käyttää uudestaan ensimmäisen käytön jälkeen.

Kiertotalousyhteiskunta syntyy vain tekemällä yhteistyötä ja yhdistämällä eri alojen osaamista. Muutokseen tarvitaan kaikki: muun muuassa sinut, ystäväsi, perheesi, koulusi, lähikauppa, vaatteiden valmistajat, maanviljelijät, talonrakentajat, puhelinten suunnittelijat ja tavaroita kuljettavat yritykset!

Miksi?

Maailmaassa on rajallinen määrä luonnonvaroja. Näitä luonnonvaroja tulisi käyttää kestävästi ja viisaasti, että ne eivät lopu ja että maapallo pysyy uudistumiskykyisenä. Kiertotalouden tavoitteena on toteuttaa tätä päämäärää siten, että siitä tehdään kannattavaa liiketoimintaa. Myös Euroopan Unioni on sitoutunut tavoittelemaan yhteiskuntaa, missä toisen jäte on toisen raaka-aine.

Kiertotaloudessa on tärkeää, että uutta tuotetta jo suunniteltaessa mietitään, mitä sillä tehdään kun tuotteen varsinainen käyttö on loppu. Tavoitteena on pidentää tuotteiden elinikää ja saada niistä elinkaaren lopussa materiaali talteen. Silloin muutos lähtee suunnittelijan pöydältä, että hän muistaa miettiä loppuvaiheita jo suunnittelun alussa. Mitä materiaaleja käytämme? Kuinka tuotteen voi korjata? Nämä ovat ratkaisevia kysymyksiä siirtymisessä kohti kiertotalousyhteiskuntaa.

Kyse on myös siitä, että muutamme tapaamme ajatella ja toimia. Haluatko omistaa auton vai onko sinulle tärkeämpää, että käytössäsi on auto aina kun tarvitset? Entä haluaisitko hankkia elektroniikkaa, jonka osat ovat korjattavissa ja vanhentuvien osien tärkeät aineet saataisiin kierrätykseen? Siinä esimerkkejä uusista tavoista. Tässä muutoksessa tarvitaan yhteiskunnan kaikkia osa-alueita ja organisaatioita, myös sinua. Muutoksen käynnistämiseen tarvitaan positiivista kannustamista ja kannusteita. Muutos lähtee myös yksilöstä ja yksilöiden ajattelusta, arvoista ja uskosta tuleviin mahdollisuuksiin. Tervetuloa muuttamaan maailmaa!

Lisätietoja kiertotaloudesta: https://www.sitra.fi/ekologia/kiertotalous

Mitä, missä ja koska?

Lyhytelokuvakilpailu koululaisille: Maksimissaan kahden (2) minuutin pituinen elokuva aiheesta Miltä kiertotalous näyttää?

Työryhmä: 3-5 henkilöä

Toteutus: Puhelimen kameralla. Kuvattua materiaalia saa editoida. Siinä voi käyttää ainoastaan itse tehtyjä ääniä ja tekstejä. Ei musiikkia.

Kohderyhmä: Peruskoulun 9. luokat

Kilpailuaika: Kilpailu alkaa 3.10.2016 klo 9.00 ja päättyy 3.11.2016 klo 16.00

Kilpailuehdotusten lähettäminen: Videot toimitetaan Sitralle sähköpostitse osoitteeseen kiertotalousnakyvaksi(at)www.sitra.fi viimeistään 3.11.2016 klo 16.00. Sitra lähettää vahvistusviestin lähettäjälle saatuaan videon. Sähköpostin aihekentässä tulee mainita kilpailuun osallistuvan ryhmän nimi. Sähköpostin liitteenä videon lisäksi vanhempien allekirjoittamat suostumuslomakkeet.

Kilpailun säännöt: lyhytelokuvakilpailun säännöt

Palkintojen jako ja voittajatöiden esittely: 11.11.2016 Meidän viikonloppu -tapahtumassa Messukeskuksessa.

Lyhytelokuvien arviointikriteerit ja tuomaristo

– onnistuuko elokuva lisäämään tietoisuutta ja ymmärrystä maapallon rajallisuudesta?
– esitetäänkö elokuvassa kestäviä arkipäivän kiertotalousratkaisuja?
– tuleeko elokuvassa esille miten omalla toiminnallamme voimme kaikki edistää muutosta kohti kiertotalousyhteiskuntaa?
– elokuvan maksimipituus 2 minuuttia

Kilpailun tuomaristona toimii ryhmä Sitran työntekijöitä.

Palkinnot

Kolme parasta ryhmää palkitaan ja kukin ryhmän jäsen saa sijoitusta vastaavan palkinnon.

Kolme parasta lyhytelokuvaa julkistetaan ja näytetään palkintojenjakotilaisuudessa 11.11.2016 Meidän viikonloppu -tapahtumassa Messukeskuksessa Helsingissä.

Palkinnot:
1. sija: Purjebägit-merkkinen laukku kaikille työryhmän jäsenille
2. sija: Costo-merkkinen hattu kaikille työryhmän jäsenille
3. sija: Pure Waste-merkkinen t-paita kaikille työryhmän jäsenille

Sitra kustantaa palkittavien ryhmien ja yhden huoltajan osallistumisen Helsinkiin Meidän viikonloppu -tapahtumaan 11.11.2016. Matkakustannuksista sovitaan Sitran kanssa etukäteen. Matkakustannukset korvataan kuitteja vastaan.

Mistä on kyse?