CoReorient | CosmEthics | From Waste to Taste | Järki Särki
Kiks Technologies | Shareit Global | Tecinspire | Work Ahead
Täältä löydät lukulistasi. Voit lisätä juttuja lukulistalle painamalla sisällön esikatselussa tai sisältösivulla.
Lista on tyhjä
Tällä listalla näet jutut, joita et ole lukenut loppuun asti. Listalla näkyy viisi viimeisintä aloittamaasi juttua.
Lista on tyhjä
Sitran Fiksu arki -yrityskilpailu palkitsi keväällä 2018 kymmenen pienyritystä, joiden tuote tai palvelu auttaa kuluttajia tekemään kestäviä arjen valintoja. Kysyimme, mitä Fiksu arki –kehitysohjelman voittajille kuuluu nyt.
Onko sinulla pieni yritys, mutta suuri ratkaisu, joka tekee kuluttajan arjesta kestävää? Fiksu arki -yrityskilpailu etsii juuri sinua!
#Fiksuarki
Kuinka Liiteri tekee arjestamme fiksumpaa?
Kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Tavaroiden ja palveluiden yhteiskäyttöpalvelu Liiterin avulla voi nopeasti ja helposti varata esimerkiksi työkaluja tai polkupyöriä verkkopalvelusta vuorokauden ympäri. Sähköisellä lukolla lukittuun älytilaan pääset sisään mobiilipalvelun avulla.
Mitä Fiksu arki antoi teille?
Kehitysohjelman isot kumppaniyritykset olivat linjanneet selkeästi omat tarpeensa ja valmiita panostamaan startup-kokeiluihin. Tällöin yhteistyölle oli helppo tunnistaa oikea kumppani, ja me löysimme sellaisen YIT:stä. Oli kuitenkin yhtä antoisaa saada rakentavaa palautetta, kehitysehdotuksia ja kontakteja myös muilta yrityksiltä. Yhteistyössä oikea ajoitus on tärkeää, joten vaikka yhteistä ideaa ei löytyisi heti, ei se tarkoita etteikö sitä voisi löytyä myöhemmin.
Missä onnistuimme yhdessä?
Yhteistyömme YIT:n kanssa sujui erinomaisesti. Pääsimme toteuttamaan palvelua suoraan käyttäjille, joten kehitysohjelma ajoittui meille juuri oikeaan aikaan. Syksyllä voitimme Asuntosäätiön kanssa Vuoden isännöintiteko 2018 -palkinnon. Tunnustuksen siivittämänä uusin Liiteri-kontti avattiin Vuosaareen. Sittemmin olemme pystyneet kokeilemaan teknologian soveltamista esimerkiksi lähiruuan noutopisteisiin.
Mitä seuraavaksi?
Meillä on takana nyt useampi onnistunut kokeilu, joten seuraavaksi keskitymme isompiin hankkeisiin. Luomme parhaillaan kansainvälisiä verkostoja, joten seuraavaksi on edessä kiinnostavaa räätälöintiä kuinka Liiterin palvelualusta taipuu myös muille mantereille.
Miten CosmEthics tekee arjestamme fiksumpaa?
CosmEthics auttaa kuluttajia tekemään fiksuja ostopäätöksiä kosmetiikan suhteen. Sovelluksen avulla pystyy selvittämään helposti onko tuotteessa esimerkiksi mikromuovia. Samalla CosmEthics opettaa sekä kuluttajia että liikkeitä kosmetiikan raaka-aineiden turvallisuudesta.
Mitä Fiksu arki antoi teille?
Kehitysohjelmissa on upeaa se, ettei aina voi ennakoida kuinka ohjelmasta hyötyy. Fiksu arki -ohjelmassa opimme paljon yrityskentän kokeilukulttuurista. Yrittäjän täytyy olla kuin muovailuvahaa sekä toimia ketterästi, mutta systemaattisesti. Oivalsimmekin mentoreiden avulla uusia näkökulmia omaan liiketoimintaamme.
Mitä onnistumisia koitte?
Merkittävien asiakkaiden tai rahoittajien tavoittaminen on startupeille usein iso haaste, tai lähes mahdotonta. Ohjelman mentoreiden avulla saimme meille todella arvokkaita kontakteja.
Mitä seuraavaksi?
Lanseerasimme sovelluksen juuri myös Yhdysvalloissa, jossa meillä on jo nyt 20 000 amerikkalaisen tuotteen tietokanta. Lisäksi olemme jo kaikissa EU-maissa sekä esimerkiksi Kiinassa. Yhteensä tietokannastamme löytyy yli 120 000 tuotetta, joita on skannattu yli 2 miljoonaa kertaa. Kehitämme sovellusta ja kaupallistamme tietokantaamme, joka on Euroopan laajin.
Kuinka From Waste to Taste luo fiksumpaa arkea?
From Waste to Taste osallistui kilpailuun yhdistyksenä, mutta liiketoiminnasta oli jo kokemusta hävikkiruokaravintola Loopin muodossa. Aloittaessamme kolme vuotta sitten olimme maailman kolmas hävikkiruokaravintola. Sittemmin hävikkiruokapalveluiden kasvu on ollut nopeaa ja olemme itsekin saaneet useita kiinnostuneita vierailijoita ympäri maailman. Muista poiketen meille on kuitenkin aina ollut tärkeää, että taustalla oleva yhdistyksemme toimii kokonaisvaltaisen kestävästi. Ehkäisemme syrjäytymistä työllistämällä syystä tai toisesta työelämän ulkopuolelle jääneitä henkilöitä sekä toimitamme ruokaa hyväntekeväisyyteen.
Mitä Fiksu arki antoi teille?
Saimme arvokasta sparrausta mihin suuntaan uniikkia toimintaamme kannattaisi kehittää. Ravintola Loopin lisäksi olemme kokeilleet muun muassa tuotekehitystä, kuten hävikkileivästä tuotettua Wasted-olutta.
Millaisia onnistumisia koitte?
Saimme loistavan kumppanin Fazerista, jonka kanssa olemme jatkaneet pilotointia myös ohjelman jälkeen. Myös Fiksu arki -ohjelmaan osallistuneiden muiden yritysten kanssa on ollut mukava tehdä yhteistyötä. Ohjelmassa oli hyvä fiilis ja tsemppasimme kaikki toisiamme.
Mitä seuraavaksi?
Kehitysohjelmassa ideat hioutuivat ja seuraavaksi aiomme panostaa hävikkiruuan cateringtoimintaan. Alkuvuodesta 2019 taklaamme pääkaupunkiseudun ruokahävikkiä Urban Food -hankkeessa, jossa olemme verkostoituneet myös muiden alan toimijoiden kanssa.
Marja Komppa, miksi särjessä on järkeä?
Roskakalaksikin kutsutusta särjestä saa valmistettua salonkikelpoisen elintarvikkeen. Me tarjoamme kypsää särkeä lasisäilykkeenä luomuraaka-aineiden kera. Särkeä pyytävät lähivesien kalastajat kestävillä menetelmillä. Valmista tuotetta voi löytää ruokakauppojen hyllyiltä ympäri Suomen.
Mitä Fiksu arki antoi teille?
Fiksu arki tuli meille sopivaan aikaan. Olimme rakentaneet brändiä jo kaksi vuotta ja kasvu alkoi siten vakiintua, mutta myös tasaantua. Kehitysohjelmasta saimme uutta buustia.
Millaisia onnistumisia koitte?
Olemme oikein tyytyväisiä kumppanuuteemme Keskon kanssa, ja tapasimme ohjelman aikana myös monia muita hyödyllisiä kontakteja. Tuoteluokituksemme Keskon kaupoissa parani huomattavasti, joten nyt Järki Särkeä saa sadoista ruokakaupoista. Näin ollen myös kasvumme kiihtyi kehitysohjelman jälkeen valtavasti, viime vuonna 50 prosenttia. Tältäkin vuodelta voimme odottaa ainakin 30 prosentin kasvua.
Mitä seuraavaksi?
Yhteydenottoja on tullut myös ulkomailta, ja varsinkin Japanissa ollaan kiinnostuttu särjestä. Aika näyttää lähdemmekö viemään tuotetta siis myös Suomen ulkopuolelle. Meillä on luvassa myös uusien tuotteiden kehitystyötä. Järki Kalat -tuoteperhe saa uusia tulokkaita muista kalalajeista. Viime vuonna rakensimme oman aurinkovoimalan ja vaihdoimme ostosähkön tuulivoimalla tuotettuun, Järki Särki -tuotteet valmistetaan nyt hiilineutraalisti!
Miten olette tekemässä suomalaisten arjesta fiksumpaa?
Kiks Technologies osallistui kehitysohjelmaan Goodrnt-sovelluksella, joka kannustaa yksityishenkilöitä jakamistalouteen. Sovelluksella voi tarjota satunnaisesti tarvittavia tavaroita lainaan ja saada tästä pienen korvauksen. Tavaroiden käyttöaste paranee, eikä kaikkien tarvitse omistaa kaikkea.
Mitä Fiksu arki antoi teille?
Oli todella arvokasta saada suoraa ja kehittävää palautetta. Fiksu arki opetti paljon kokeilukulttuurista ja korporaatioiden toiminnasta, jotka ovat elintärkeitä oppeja startupeille. Kehitysohjelman tahti sai meidät niin sanotusti pistämään homman tulille, muttei kuormittanut liikaa.
Mitä onnistuimme yhdessä?
Ohjelman aikana ideamme tavaroiden vuokraussovelluksesta jalostui edelleen mobiilialustan kehittämiseen. Tällaiselle oli tarvetta myös ohjelmaan osallistuneella YIT:llä, jonka kanssa päätimme kokeilla yhteistyötä. Pian huomasimme, että meidän ratkaisumme ja heidän tarpeensa kohtaavat. Ilman ohjelman tukea emme olisi nähneet metsää puilta.
Mitä seuraavaksi?
Yhteistyömme YIT:n kanssa jatkuu tiiviinä edelleen. Meillä ei ole käsissämme vain Goodrnt-sovellusta, vaan jatkuvasti kehittyvä palveluiden verkkokauppa. Myös kansainväliset markkinat kiinnostavat.
Toimitusjohtaja Paul Nyberg ja markkinointijohtaja Santeri Petrell, kuinka teette liikkumisesta fiksumpaa ja kestävämpää?
Shareit Global Oy:n kuluttajille suunnatun Blox Car –palvelun avulla voit vuokrata autoasi muiden käyttöön korvausta vastaan. Autojen käyttöaste kasvaa näin huomattavasti, sillä yksityisautot seisovat käyttämättöminä jopa 90 prosenttia ajasta.
Mitä Fiksu arki antoi teille?
Pidimme paljon kehitysohjelman konseptista. Tämä oli meille erittäin hyödyllinen harjoitus miten yhteistyökokeilujen prosessit etenevät, mutta samalla kokeiluja päästiin toteuttamaan käytännön tasolla. Meidän ja Tori.fi:n välille syntyi nopeasti hyvää synergiaa ja uskomme, että ohjelmassa molemmat oppivat toisiltaan.
Missä onnistuimme yhdessä?
Olemme tuplanneet käyttäjämäärämme viimeisen vuoden aikana ja Blox Car palkittiin parhaana kestävään kuluttamiseen kannustavana yritysideana Slushissa vuonna 2018. Kehitysohjelmassa saimme Tori.fi:stä pysyvän yhteistyökumppanin, ja se on tällä hetkellä tärkeimpiä asiakashankintakanaviamme.
Mitä seuraavaksi?
Jo kehitysohjelman aikana aloimme hioa kansainvälistymissuunnitelmia. Seuraavaksi olemmekin käynnistämässä joukkorahoituskampanjaa aktiiviseen tunnettavuuden ja liiketoiminnan kasvattamiseen sekä kansainvälisen kasvun vauhdittamiseen Pohjoismaissa ja Euroopassa.
Miten App2Day tekee arjestamme fiksumpaa?
App2Day on Tecinspiren palkittu sosiaalinen kalenteri perheille, urheiluryhmille ja muille yhteisöille. App2Day:n avulla voit suunnitella tapahtumia tai kimppakyytejä, ja järjestää tapahtumia yhdessä verkostojesi kanssa, mikä säästää aikaa ja vaivaa – ja pienentää hiilijalanjälkeäsi.
Mitä Fiksu arki antoi teille?
Fiksu arki -ohjelmaan osallistuminen oli meille erittäin arvokasta. Saimme valmennusta ja vinkkejä markkinointiin, asiakkaiden hankintaan ja liiketoiminnan kehittämiseen. Yksi konkreettisista tuloksista oli App2Day:n design-opas.
Mitä onnistumisia koitte?
Ohjelman jälkeen solmimme yhteistyösopimuksen YIT:n kanssa, joka on Suomen suurin rakennusalan yritys.
Mitä seuraavaksi?
Seuraavaksi laajennamme globaaleille markkinoille ja tavoitteenamme on saavuttaa miljoona käyttäjää vuoden 2020 loppuun mennessä.
Kuinka Work Ahead luo fiksumpaa arkea?
Osallistuimme Fiksu arki -ohjelmaan, sillä haluamme edistää globaalien toimitusketjujen läpinäkyvyyttä. Yritysten tulisi voida näyttää kuluttajien ostopäätösten tueksi yhä paremmin tietoa siitä, kuinka kestävää heidän toimintansa on. Vastaukset annetaan anonyymisti uniikin softamme avulla, jotta saataisiin mahdollisimman todenmukaista tietoa, kuinka yritysvastuu toteutuu käytännössä.
Mitä Fiksu arki antoi teille?
Kehitysohjelma voi olla startupille todella iso mahdollisuus, jos pääsee kohtaamaan juuri oikeat ihmiset. Meidän kohdalla tämä tavoite toteutui erinomaisesti, ja suosittelen ehdottomasti hyödyntämään tällaisen tilaisuuden. Fiksu arki -ohjelman hakuprosessi oli myös todella sujuva ja kevyt.
Millaisia onnistumisia koitte?
Kehitysohjelmasta syntynyt pilotti Pauligin kanssa oli hieno kokemus, joka on vakiintunut nyt asiakkuudeksi. He ovat pystyneet keräämään kokemuksia suoraan viljelmiltä teknologiallamme.
Mitä seuraavaksi?
Work Ahead on kasvanut kehitysohjelman jälkeen vakaasti kohti kansainvälisiä markkinoita ja työtä riittää yhä globaalimpien toimitusketjujen myötä. Keväällä työ jatkuu muun muassa Karibialla, Väli-Amerikassa ja Euroopassa.
Tästä eteenpäin.
CoReorient