Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi vaaditaan kiireisiä ja radikaaleja muutoksia arkiseen elämäämme ja maailman talousjärjestelmään – ja jotakuinkin kaikkeen näiden välillä.
Kuten Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n tuore raportti alleviivasi, kaikki toimintamme tulee pikimmiten sopeuttaa planeetan kantokyvyn rajoihin.
Yksi keskeisistä keinoista tähän, sekä luonnonvarojen kulutuksen ja talouden kehityksen irtikytkemiseen toisistaan, on kiertotalous.
Helpommin sanottu kuin tehty?
Ratkaisuja kiertotalouteen siirtymiseen ja ilmastonmuutoksen hillintään etsitää lokakuun lopussa Japanissa pidettävässä kansainvälisessä kiertotalousfoorumissa, WCEF:ssä.
Yhteistyötä tarvitaan enemmän kuin koskaan aiemmin – ja samalla sen perustukset uhkaavat murentua
Tulevaisuuspodcastin 13. jaksossa etsitään vastauksia muun muassa siihen, miten horjuva maailmankauppa voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään ja pitäisikö meidän oikeastaan toivoa enemmän vai vähemmän kauppaa ympäristön näkökulmasta?
Globaalin aiheen kunniaksi jakso on poikkeuksellisesti toteutettu englanniksi.
Jaksossa vieraina ovat Sitran johtava asiantuntija Ernesto Hartikainen sekä kaupan ja ympäristön asiantuntija Malena Sell ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osaston kauppapolitiikan yksiköstä.
“Meidän täytyy muuttaa käsityksiämme taloudesta ja jokapäiväisestä elämästä”, Hartikainen sanoo.
Malena Sell puolestaan toteaa, että käydyn kaupan määrä ei ole yhtä oleellinen kysymys kuin kaupan laatu.
”Kaupan luonne muuttuu – kauppaa käydään yhä enemmän palveluilla kuin tavaroilla”, Sell sanoo.
Miltä maailmankauppa näyttää kiertotalouden aikakaudella?
Kansainvälistä yhteistyötä ja sitä ylläpitäviä instituutioita kyseenalaistetaan juuri nyt monesta suunnasta, ja esimerkiksi talousraamattu The Economist on arvioinut, että Maailman kauppajärjestö WTO on ”historiansa pahimmassa kriisissä”.
Ilmastonmuutoksen hillinnän vuoksi kansainvälistä yhteistyötä ja keinoja parhaiden ratkaisujen levittämiseen tarvitaan kuitenkin ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin.
Juuri nyt on korkea aika hahmotella, miltä maailmankauppa tulee näyttämään kiertotalouden aikakaudella.
Jaksossa pohditaankin, miten tätä yhteistyötä voitaisiin edistää ja miten kansainvälinen kiertotalousfoorumi WCEF ja muut vastaavat tapahtumat voisivat osaltaan edistää yhteisten ratkaisujen löytämistä.
Jakson foliohattuosiossa pohditaan, voisiko maailmankaupan romahtaminen johtaa 1930-luvun kaltaiseen maailmanlaajuiseen lamaan traagisine seurannaisvaikutuksineen.
Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.
Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.
Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast
Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.