MS-tauti eli multippeliskleroosi on neurologinen sairaus, jota sairastaa yli 12 000 suomalaista ja lähes kolme miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti.
”Uupumus on hyvin yleinen ja merkittävä oire MS-taudissa, eikä siihen ole saatavilla hyviä lääkehoitoja. Sen vuoksi olemme kiinnostuneita löytämään uusia keinoja, joilla voimme parantaa uupumuksesta kärsivien ihmisten elämää”, sanoo neurologian erikoislääkäri Mervi Ryytty Oulun yliopistollisesta sairaalasta.
More Stamina -sovellus on itsehoitotyökalu, joka on suunniteltu auttamaan MS-potilaita säätelemään energiatasojaan ja ehkäisemään väsymystä. Sovellus hyödyntää puettavia antureita ja tuottaa niiden avulla mukautettuja suosituksia, jotta käyttäjät voivat tulla toimeen väsymyksensä kanssa ja parantaa elämänlaatuaan. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat kokemuksistaan.
Sovelluksen on kehittänyt lääketieteen sekä tieto- ja sähkötekniikan asiantuntijoista koostuva tiimi Oulun yliopistossa. Kehittämisprosessiin on osallistunut myös MS-tautia sairastavia ihmisiä ja heidän läheisiään.
Digitaaliset sovellukset yleistyvät terveydenhuollossa, mutta niiden tehosta on kuitenkin vasta vähän tutkimusnäyttöä. Perusteelliselle testaukselle on tarvetta ennen kuin sovellusten vaikuttavuudesta voidaan tehdä johtopäätöksiä.
”Meillä on käynnissä kuusi digitaalisiin terapioihin liittyvää pilottihanketta. Haluamme kerätä ja jakaa oppeja uusien hoitomuotojen käytöstä osana hoitotyötä, jotta näitä ratkaisuja saataisiin lisää käyttöön Suomessa”, kertoo asiantuntija Johannes Ahlqvist Sitrasta.
Osana Sitran Terveysdata 2030 -projektia toteutettavien pilottihankkeiden on määrä päättyä kesään 2023 mennessä.
Lue lisää hankkeesta Oulun yliopiston uutisesta (17.3.2023).