Poiminnat
Arvioitu lukuaika 2 min

Muuttaako hajautettu internet datataloutta reilummaksi?

Verkossa toimivat käyttäjät ovat huolissaan tietojensa joutumisesta vääriin käsiin. Hajautettu internet tarjoaa uusia mahdollisuuksia reilun data­talouden vision toteutumiseen, kirjoittaa Sitran Reilun datatalouden teemajohtaja Kristo Lehtonen kolumnissaan Tivi-lehdessä.

Kirjoittaja

Johanna Kippo

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Kykeneekö hajautettu internet rakentamaan sitä luottamusta, jota se vaatii menestyäkseen, kysyy Sitran Reilun datatalouden teemajohtaja Kristo Lehtonen kolumnissaan Tivi-lehdessä.

Tällä hetkellä käyttäjistä verkossa kerättyä dataa on kasaantunut runsaasti monikansallisille digijäteille. Sosiaalisen median ja muiden ilmaispalveluiden käyttäjät ovat huolissaan tietojensa joutumisesta vääriin käsiin samalla kun ansaintalogiikka voimistaa datan hamstraamista ja käyttäjien profilointia.

Käyttäjät eivät kuitenkaan halua enää olla tuotteita, toteaa Lehtonen.

“Hajautettu internet tarjoaa uusia mahdollisuuksia reilun data­talouden vision toteutumiseen”, Lehtonen arvioi. Visiossa eri sidosryhmien, kuten käyttäjien, yritysten ja yhteiskunnan edut ovat paremmin tasapainossa.

Internetin seuraavan kehitysvaiheen hajautettu internet eli web 3.0 on kokonaisuus, johon yleensä ryhmitellään useita osa-alueita, kuten metaversumit, lohkoketjut ja hajautettu arkkitehtuuri. Ajattelussa on vahvana yksityisyyden suojan painotus.

Yhteiskunnan ja käyttäjien kannalta on huomionarvoista, että hajautuksen uskotaan vähentävän keskitettyjen alustojen ja portinvartijayritysten valtaa.

”Seurauksena voi olla enemmän innovaatioita ja tehokkaampi kilpailu. Toisaalta keskitetyn kontrollin vähentyminen vaikeuttaa esimerkiksi keskustelujen moderointia”, Lehtonen kirjottaa.

Hajautetun internetin eteneminen tarjoaa mahdollisuuksia sitä hyödyntäville yrityksille. Kehityskulkuun kannattaakin varautua myös Suomessa.

Rynnistyksessä kohti hajautusta ja reilua data­taloutta yrityksiä on autettava päivittämään toimintatapojaan ja liiketoimintamallejaan, jotta dataa pystytään hyödyntämään paremmin, Lehtonen painottaa.

Jotta yrityksissä voidaan siirtyä kohti hajautettuja internetissä toimivia järjestelmiä ja niiden yhteiskäyttöisyyttä, on kiinnitettävä huomiota järjestelmien yhteensopivuuteen, automatisoituun luottamukseen ja ihmis- ja käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun.

Kolumnin löydät kokonaisuudessaan täältä. 

Mistä on kyse?