Näiden joukosta valitaan voittava haaste, jota lähdetään toteuttamaan Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Äänestysaikaa on perjantaihin 30.9. asti.
Tänään iltapäivällä äänestystä johti Kaikkien osaaminen käyttöön -haaste, joka lupaa pureutua siihen, miten tutkintokeskeisyyden sijaan Suomessa opitaan hyödyntämään osaaminen paremmin. Tiukkasti kannassa kulkee Jokaisesta energian tuottaja -haaste. Välillä eroa johtokaksikon välillä on ollut vain parikymmentä ääntä. Energia-haasteessa pyritään kehittämään keinoja siihen, miten ilmastonmuutos saadaan kuriin vaikka omalla aurinkopaneelilla. Haastajina ovat vielä Välitöntä hoivaa -haaste, joka keskittyy hyvinvoinnin kehittämiseen ja Työtä varmasti, vaikka paloina -haaste, jonka ideana on uudistaa Suomen työmarkkinoita.
Haastelähettiläät: Nyt jokaisen ääni ratkaisee
Haasteiden puolesta puhuvat haastelähettiläät, joita on kahdeksan. Työtä varmasti, vaikka paloina -haasteen lähettiläät, näyttelijä Niina Nurminen ja työmarkkinoiden vaikuttaja Mikko Mäenpää muistuttavat, että työ luo yksilölle aina arvoa.
– Nyt päätetään asiasta, siitä työstä, jolla lapsemme elävät huomenna. Olemme selityksen velkaa tuleville sukupolville, jos emme onnistu uudistamaan työelämää, Niina Nurminen sanoo.
– Köyhä Suomi on on luonut menestyksensä työllä viimeisen sadan vuoden aikana. Työllä Suomi luo nytkin tarinansa uudelleen. Äänestä siis työtä, kehottaa Mikko Mäenpää.
Välitöntä hoivaa -haaste pureutuu ikääntyvään Suomeen. Voiko digitaalisuus tuoda ratkaisuja vanhusten yksinäisyyteen tai nuorten syrjäytymiseen? Näin uskovat Välitöntä hoivaa -haasteen lähettiläät sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ja Raision kaupungin perhepalveluiden johtaja Mikko Hulkkonen.
– Hyvinvointipalvelut näyttäytyvät nyt vähän kuin huippukokkien ravintoloina, joihin varataan aika ja jonotetaan. Välitöntä hoivaa -haaste lähtee siitä, että hyvinvointipalvelut olisivat kuin pizzan tilaamista. Voit saada sen lähes heti tai viedä sen kotiin, havainnollistaa Hulkkonen haastetta.
– Sote-uudistus antaa meille mahdollisuuden tasohyppyyn. Nyt Ratkaisu 100 -haasteen kautta tuleville ideoille on tarvetta ja on oikea aika saada ne myös käyttöön sote-uudistuksen myötä, Heikki Hiilamo kannustaa äänestämään.
Äänestä perjantaihin mennessä
Jokaisesta energian tuottaja -haaste pureutuu ilmastonmuutokseen suomalaisesta näkökulmasta. Haastelähettiläs, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki muistuttaa, että globaali lämpeneminen vaikuttaa myös Suomeen, jonka takia Energia-haasteelle kannattaa antaa äänensä.
– Suomi on maa, jossa meillä on edellytyksiä siihen, että ilmastonmuutokseen löydetään ratkaisuja. Nimenomaan Suomesta voisi tulla niitä tiimejä ja ideoita tähän haasteeseen. Meillä on osaamista, koulutusta ja yhteiskunta mahdollistaa sektorit ylittävään ajatteluun, Sinnemäki sanoo.
Suomi ei pärjää ilman osaamista. Tästä perusajatuksesta lähtee Kaikkien osaaminen käyttöön -haaste. Haastelähettiläs, yrittäjä Daniel Rahman painottaakin, että tulevaisuudessa työllistyminen tulee olemaan erilaista kuin nyt, koska maailma kehittyy jatkuvasti.
– Osaamisen tunnistaminen on edellytys työllistymiselle tulevaisuudessa. Ratkaisua ei voi siirtää enää huomiselle, Rahman toteaa.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.