archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Näin tiimit perustelivat: Miksi haastekilpailuun kannattaa osallistua?

Ratkaisu 100 -haastekilpailu huipentuu 16.11. Kilpailun finaaliin päässeet 15 joukkuetta ovat huhkineet kilpailun ja oman ideansa eteen valtavasti. Mutta mikä sai kilpailijat hakemaan mukaan kilpailuun?

Julkaistu

– Meidän ratkaisuumme kilpailu on siitä olennainen, että se tarjoaa sen rahallisen alkupääoman, jota tarvitaan, että pääsemme kouluttamaan ihmiset koodareiksi. Kouluttamiseen tarvitaan opettajia ja opettajien palkkaaminen maksaa, kuvailee mukaan lähdön taustoja Integrifyn Niklas Lahti.

Pohjimmiltaan kaikki tiimit ovat lähteneet mukaan haastekilpailuun, koska uskovat palavasti omaan ideaansa. Tätä painottivat muun muassa nuoriin keskittyvät Munstepit-tiimin Anu Castaneda, Positiivinen CV -tiimin Lotta Uusitalo-Malmivaara.

– Me lähdimme hakemaan Ratkaisu 100 -kilpailusta ennen kaikkea vaikutusmahdollisuutta tähän isoon osaamisen tunnistamisen ongelmaan. Sen sivutuotteena on tullut oppiminen ja verkostot. Yksistään kilpailun rahapalkinto ei ole meitä tähän kilpailuun tuonut. Raha on tavallaan väline tässä, mutta eihän tässä kukaan ole itselleen saamassa mitään rahaa, vaan se ratkaisu on saamassa rahaa, Munstepit-tiimin Anu Castaneda perustelee.

– Olimme puhuneet vuosien ajan jo asioista, jotka sopivat tähän Ratkaisu 100 -haastekilpailun teemaan ihan täsmälleen. Tarkoitus on hakea sitä osaamista ja hyvää ennemmin kuin keskitytään siihen, mikä menee pieleen. Näimme, että tämä kilpailu oli hyvä mahdollisuus viedä tätä asiaamme eteenpäin ja toteuttaa tämä perusidea, piilevän osaamisen löytäminen. Meillä oli valmis idea, jota sitten vähän hiottiin tähän kilpailuun. Kilpailun avulla olemme edistyneet enemmän kuin ilman mukaan lähtöä, Positiivisen CV:n Lotta Uusitalo-Malmivaara kertoo.

Samoilla linjoilla on myös Osaamisbotti.

– Lähdimme haastekilpailuun mukaan, koska meistä monella oli omakohtaista kokemusta työnhakijana olemisesta ja meillä oli myös pientä turhautumista yrityksissä tähän, miten osaamista hallitaan ja kehitetään. Kilpailun kautta pääsimme mukaan yhteiskunnallisesti merkittävään ohjelmaan, missä käytetään tätä omaa ratkaisuamme, Osaamisbottia, ratkaisemaan osaamisen tunnistamisen ongelmaa erityisesti työvoimapalveluiden ja työnhakijan näkökulmasta, kuvailee Jari Ovaskainen Osaamisbotti-tiimistä.

 

”Saimme vain niin hyvän idean”

Osa Ratkaisu 100 -tiimeistä huomasi kilpailun lähes vahingossa ja tekivät hakemuksen kisaan nopeasti. Toiset tulivat mukaan jo hyvinkin valmiilla pohjalla.

– Me olemme tehneet pitkään tätä omaa ratkaisuamme, parviälyä, ennen kilpailua ja olemme hyviä tässä. Kun kilpailuhaku julkaistiin, niin jo vähän ammatillisesta velvollisuudesta meidän piti hakea mukaan. Meillä ei kestänyt kauaakaan muodostaa hakemusta kilpailuun, paljastaa Skillhive-tiimin Janne Ruohisto mukaan lähdöstä.

– Saimme vain niin hyvän idean. Se ratkaisuidea tuli aika viime tipassa kilpailuun lähdön kannalta, mutta uskoimme siihen ja halusimme lähteä mukaan. Palkintoraha kuulostaa tosi etäiseltä ja uskonkin, että olemme kaikki vähän maailman parantajia. Lähdimme ratkaisussamme siitä, että näemme miten empatian lisääminen on tärkeä osaamisen tunnistamisen kannalta, kertoo Empatiakoneen Ulla Teräs.

 

Vaikuttamisen halu vie eteenpäin

Ennen kaikkea Ratkaisu 100 -tiimejä vie eteenpäin vahva vaikuttamisen halu. Halua ratkaista yhteiskunnallinen ongelma osaamisen tunnistamisessa ja hyödyntämisessä.

– Kaikki kasvaa ja edistyy jatkuvasti. Nyt ensimmäistä kertaa historiassa me nähdään se, että ihminen saattaa menettää työnsä useamman kerran työuransa aikana. Sen takia on tärkeää, että ihmiset löytävät sen asian, joka heitä kiinnostaa ja on heille tärkeää. Siinä tärkeänä osana on intohimo. Kaiken muun saat hankittua kyllä. Tiedot ja taidot löytyvät, jos sinulla on vain halu tehdä, LifeLearn-tiimin Jaakko Roppola toteaa.

– Meillä kaikilla on päivätyö, useammalla pari kolmekin työtä tämän lisäksi ja kaikki ovat nähneet näitä osaamisen ongelmia omassa työssään ja yrittäjähistoriassaan. Yksi niitä kantavia ajatuksia mukaan lähtöön oli se, että jos me ei sitä tehdä, niin joku muu sen tekee ja olisi kamala katsoa sitä sivusta. Lähdimme mukaan, jotta voisimme olla se muutos, mikä maailmassa pitää nähdä, Goco.fi-tiimin Iikka Virkkunen päättää.

Sitran Ratkaisu 100 -kilpailussa etsitään ideoita siihen, miten suomalaisten piilevä osaaminen saataisiin parhaiten hyödynnettyä. Kaikkiaan kilpailussa on mukana 15 tiimiä, joilla kaikilla on oma ideansa suomalaisten osaamisen nykyistä parempaan tunnistamiseen. Voittajat palkitaan tämän viikon torstaina 16.11.2017 yhteensä miljoonalla eurolla Sitra 50 -juhlassa Vantaan Heurekassa.

 

Johanna Lehtola/Mediahub & Sitra

Mistä on kyse?