Kooste
Arvioitu lukuaika 2 min

Oodi osaamiselle! Neljä asiaa, jotka kaikkien pitäisi tietää elinikäisestä oppimisesta

Elinikäinen oppiminen on tulevaisuuden hyvinvoinnin lähde. Siihen on mahdollisuuksia jatkuvasti ja kaikkialla: työssä, vapaa-ajalla, harrastuksissa ja arjessa. Oman osaamisen kehittäminen kannattaa!

Kirjoittaja

Sari Virta

Julkaistu

Elinikäinen oppiminen on hyvinvoinnin lähde ja investointi tulevaisuuteen. Sen peruspilarit ovat:

  1. Kaikki oppivat läpi elämän
  2. Yleissivistys, perustaidot ja osaaminen ovat hyvinvoinnin perusta
  3. Osaaminen uudistaa työelämää ja työelämä osaamista
  4. Suomen menestys rakentuu osaamiselle

Näitä 30 tahon yhdessä muotoilemia teesejä tutkailtiin Onni oppia, ilo osata! -tapahtumassa keskustakirjasto Oodissa kesäkuussa 2019. Tapahtuma keräsi elinikäisen oppimisen äärelle yli tuhat ihmistä ja myös verkossa osallistuminen oli vilkasta.  Ei hätää, jos et päässyt mukaan paikan päälle, tapahtuman sivulta löydät esitykset tallenteina ja tapahtuman ohjelman.

Teknologinen kehitys ja elinikäinen oppiminen -paneelissa keskustelivat Sitran yliasiamies Mikko Kosonen, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Helsingin yliopiston professori Minna Huotilainen, Lyfta.comin perustaja Pauliina Tervo ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.
Teknologinen kehitys ja elinikäinen oppiminen -paneelissa keskustelivat Sitran yliasiamies Mikko Kosonen, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Helsingin yliopiston professori Minna Huotilainen, Lyfta.comin perustaja Pauliina Tervo ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa. Kuva: Sari Gustafsson / Sitra

Osaamisen moninaisuus on vahvuutemme

Kysyimme tapahtuman osallistujilta, mitä he ovat viimeksi oppineet ja mitä he haluaisivat seuraavaksi oppia. Kävijät kuvasivat oppimisen moninaisuutta kolmen elinikäisen oppimisen kannalta tärkeän vahvuuden kautta:

  1. Pää – jotakin, mistä tiedät paljon
  2. Kädet – käytännön taito, josta olet ylpeä
  3. Sydän – intohimon kohde, esim. rakas harrastuksesi

Osallistujien vastauksia neljään kysymykseen kokosi blogiinsa Anu Paajanen

Miltä sinun vastauksesi näyttäisivät?

Avoimet keskustelut syvensivät ymmärrystä

Oodin dialogeissa keskusteltiin osallistujien omien kokemusten pohjalta elinikäisen oppimisen eri näkökulmista. Yhtenä aiheen olivat seniorien digitaidot. Keskustelun havaintoja valottaa blogissaan Pinja Ryky.

Monta tapaa, keinoa ja väylää oppia läpi elämän

Oppimista tapahtuu jatkuvasti työssä, vapaa-ajalla, harrastuksissa ja arjessa. Jokainen voi kehittää omaa osaamistaan läpi elämän.

Sitran kanssa oppimisen mahdollisuuksia olivat Oodissa vinkkaamassa monet yhteistyökumppanit. Kumppaniverkoston elinikäisen oppimisen näkökulmiin voit tutustua tapahtuman sivulla.

Oppiminen ei lopu koskaan!

Kiinnostuitko elinikäisen oppimisen mahdollisuuksien edistämisestä? Tutustu Sitran Osaamisen aika -tiimin materiaaleihin, kuuntele Osaamisen aika -podcastia ja liity keskusteluun verkossa tunnisteella #osaamisenaika. Jatketaan (elinikäistä) oppimista yhdessä!

Mistä on kyse?