Kooste
Arvioitu lukuaika 5 min

”Oivallinen tulos” – Mobiilisovelluksen avulla saavutettiin neljän prosentin painonpudotus

Onnikka-painonhallintasovellus sai Keski-Suomessa innostuneen vastaanoton potilailta ja hoitohenkilökunnalta. Sovellusta kokeiltiin Sitran osin rahoittamassa pilotissa, jossa koottiin kokemuksia digisovellusten käytöstä osana hoitotyötä.

Kirjoittaja

Antti Kivimäki

Vapaa tiedetoimittaja

Julkaistu

Kännykkään ladattava Onnikka-painonhallintasovellus on alustavasti osoittautunut menestykseksi Keski-Suomen hyvinvointialueella. Viime kesänä ja syksynä 154 potilasta otti sovelluksen käyttöönsä. Heidän keskimääräinen painonsa oli tuolloin noin 104 kiloa, ja kuuden kuukauden jälkeen tehdyssä itseraportoinnissa se oli pudonnut 3,7 kilolla noin 100 kiloon, minkä jälkeen painonpudotus on tasaantunut.

”Noin neljän prosentin painonpudotus on oivallinen tulos, kun se on saatu tällaisella kevyellä, potilaan itse käyttämällä mobiiliterapialla. Se ei vastaa uusimpien lääkkeiden tai lihavuusleikkauksen tulosta, mutta kevyeksi elämäntapainterventioksi tulos on poikkeuksellisen hyvä. Viiden prosentin painonpudotuksella saadaan tutkimusten mukaan peruutettua aikuisiän diabeteksen syntyä, ja tässä päästään lähelle sitä”, sanoo endokrinologi ja tietohallintoylilääkäri Anna-Mari Koski Keski-Suomen hyvinvointialueelta.

Potilaiden kokemukset ovat olleet hyviä, ja keskeyttäneitä on ollut vähemmän kuin perinteisissä elämäntapainterventioissa. Hoitohenkilökunta on pitänyt sovelluksesta: sen käyttö on ollut helppo ohjata potilaille, eikä se ole vienyt paljoa aikaa.

Kevyeksi elämäntapainterventioksi tulos on poikkeuksellisen hyvä.

Anna-Mari Koski, endokrinologi ja tietohallintoylilääkäri, Keski-Suomen hyvinvointialue

”Monesti erilaisten digitaalisten palveluiden toimivuudesta ei ole pilottivaiheessa näyttöä vaan niiden toimivuutta vasta selvitetään pilotissa. Onnikassa tilanne oli toisin. Sen toimivuudesta oli jo valmiiksi vahva tutkimusnäyttö, joten sen tiedettiin toimivan elämäntapamuutoksen tukena”, sanoo Mari Rantamäki, joka työskentelee sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa projektipäällikkönä.

Pilotin alussa syksyllä 2022 potilaat tapasivat hoitajan tai elämäntapaohjaajan joko etä- tai läsnävastaanotolla. Potilailta mitattiin verensokeri, kolesteroli, maksa-arvo, pituus, paino ja vyötärönympärys. Lisäksi potilaat tekivät neljän vuorokauden verenpaineseurannan ja täyttivät elämäntapakyselyn. Samalla heille ohjattiin Onnikka-sovelluksen käyttö.

Tietoisen hienovarainen sovellus

’Onnikka’ tarkoittaa Oulun murteella linja-autoa. Sovelluksen kehittivät aluksi tietokoneella käytettäväksi Oulun yliopiston sisätautiopin professori emeritus Markku Savolainen ja tietojärjestelmätieteiden professori Harri Oinas-Kukkonen, ja sittemmin siitä tehtiin mobiilisovellus.

Onnikka kuljettaa käyttäjää ”pysäkki pysäkiltä” eteenpäin”. Aluksi pysäkkejä on kahdesti viikossa. Potilaalle kerrotaan ravinnosta ja liikunnasta sekä muutoksenhallintaan, tunteisiin ja syömiskäyttäytymiseen liittyvistä asioista.

Sovellus esimerkiksi pyytää potilasta tehtävien avulla arvioimaan suhdettaan impulsiiviseen syömiseen ja kysyy avoimia kysymyksiä ruokaan liittyvistä tunteista. Potilas saa pitää liikunta- ja ruokarytmipäiväkirjaa.

Onnikka on tietoisen hienovarainen. Se ei sanele potilaalle päivän ruokalistaa tai komenna häntä lenkille vaan pyrkii kognitiivisen käyttäytymisterapian ja suostuttelevan ohjelmoinnin avulla saamaan ajattelussa aikaan pysyvän muutoksen.

Yksi pysäkki kestää viidestä kymmeneen minuuttia.

”Aika on tarkoituksellisen lyhyt. Helposti tekijät rakastuvat ohjelmaansa ja haluavat kaataa käyttäjälle kaiken tiedon. Se kuitenkin herättää käyttäjässä vastarintaa. Onnikka on tehty helpoksi ja sopivan koukuttavaksi, ja se on sen menestyksen salaisuus”, sanoo sovellusta hallinnoivan ja markkinoivan Onnikka Health Oy:n toimitusjohtaja Teppo Virkkula.
”Harvalla ihmisellä painonpudotus on elämän päätehtävä. Se on vain asia muiden joukossa”, Virkkula lisää.

Viralliset tulokset syksyllä

Keski-Suomessa saadut tulokset ovat alustavia, koska ne perustuvat potilaiden kuuden kuukauden kohdalla tekemään itsearvioon. Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että itseraportoidut tulokset ennustavat verraten hyvin virallista lopputulosta.

Kuuden kuukauden intensiivijaksoa seuraa kolmen kuukauden virkistysjakso, jossa Onnikkaa käytetään vain kerran kahdessa viikossa.

Onnikan algoritmi räätälöi virkistysjakson sisällön potilaskohtaisesti sen mukaan, kuinka tämä on Onnikkaa käyttänyt ja kysymyksiin vastaillut ja kuinka itseraportoitu painonpudotus on onnistunut. Virkistysjaksolla on tarkoitus palauttaa mieliin tärkeimpiä teemoja ja hiljalleen suuntautua kohti arkea ilman Onnikkaa.

Keski-Suomen hyvinvointialueen Onnikka-digikokeilun viralliset tulokset saadaan syksyllä, kun kaikki potilaat ovat käyttäneet Onnikka-sovellusta vuoden ja heille on tehty samat tutkimukset kuin kokeilun alussa.

Kokemuksia sovelluksen käytöstä

Lue käyttäjien kokemuksista.

Ulla Koskinen pitää sellerinvarsia kädessään. Päällä tarra, jossa teksti: Onnikka-digiterapia.
Haastattelu
Leena Karjalainen hymyilee onnellisena , taustalla järvi ja koivuja. Päällä tarra, jossa lukee digiterapia-ohjelma.
Haastattelu
Tarja viitanen istuu nurmikolla, taustalla rakennus ja puita. Päällä tarra, jossa lukee digiterapiat.
Haastattelu
Lääkäri ja potilas tutkivat puhelimen terveyssovellusta. Hoitaja vetää hanskoja käteen.
uutiset

Lisätietoa

Kokeilu toteutettiin osana Sitran Terveysdata 2030 -projektia, jossa rakennetaan ratkaisuja ja pelisääntöjä maiden rajat ylittävälle terveysdatan hyödyntämiselle Euroopassa ja tuetaan Suomen terveysalan kilpailukykyä. Sitran tavoitteena oli koota tietoa uusien digitaalisten hoitomuotojen köytöstä osana hoitotyöttä. Mukana oli sovelluksia kuuteen eri sairauteen tai oireyhtymään.

Anna-Mari Koski, endokrinologi ja tietohallintoylilääkäri, Keski-Suomen hyvinvointialue, anna-mari.koski(ät)hyvaks.fi

Mari Rantamäki, projektipäällikkö, Keski-Suomen hyvinvointialue, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke (STM), mari.e.rantamaki(ät)hyvaks.fi

Teppo Virkkula, toimitusjohtaja, Onnikka Health Oy, teppo.virkkula(ät)onnikkahealth.fi

Mistä on kyse?