Pietarsaaren Oho, olen vaikuttaja -hankkeen lähtökohtana on ihmisten välisten kohtaamisten ja yhteiskunnallisen keskustelun lisääminen. Hanke on osa Sitran Kirjastoista kansanvallan foorumeita -kokeiluja, joihin osallistuu yhteensä kuusi kirjastoa eri puolilla Suomea.
Koronan aikana Pietarsaaren kirjasto on pystynyt pitämään ovensa enimmäkseen auki, mutta kohtaamisia on kehotettu päinvastoin välttämään.
”Tilaisuuksia on striimattu Facebookiin, mutta eihän se ole lainkaan sama asia”, harmittelee kirjastotoimen johtaja Leif Storbjörk.
Koronan jälkeistä aikaa ei ole odotettu Perämeren rannikolla tumput suorina. Kirjasto on ottanut digiloikan, kun työntekijät ovat opetelleet uusia, virtuaalisessa maailmassa tarvittavia taitoja. Projektin kanavina tutuiksi ovat tulleet niin FB-live-lähetykset kuin Instagramin tilit.
Uudet opit tulevatkin tarpeeseen, sillä hankkeen pääasiallinen kohderyhmä, 18–25-vuotiaat nuoret aikuiset, on vaikeasti tavoitettava. Näin ollen kirjaston on oltava siellä, missä nuoret ovat eli muun muassa sosiaalisessa mediassa. Ensimmäinen FB-liven tallenne levisi muutamassa tunnissa yli 2 000 henkilölle. Myös kirjaston Teams-tapahtuma kestävästä kehityksestä keräsi kivasti yleisöä.
”Meillä on nyt hyvä valmius verkkolähetyksiin, mutta ainakin muutamalta nuorelta on tullut palautetta siitä, että etäkoulussa on ollut virtuaalisuutta ihan tarpeeksi. FB-livet ja muut eivät oikein ole innostaneet siihen päälle”, Storbjörk kertoo.
Kirjastoon rakenteilla Kansalaisareena ja EU-tietopiste – kumppaniverkosto tukena
Uusien toimintojen juurruttaminen on hidas prosessi. Storbjörk painottaa fyysisen paikan, kumppanuuksien ja matalan kynnyksen merkitystä, kun halutaan lisätä yhteiskunnallista osallisuutta.
”Fyysinen paikka kirjastossa konkretisoi asioita. Myös sen näkyvyyteen kannattaa satsata”, hän sanoo.
Pietarsaaren kaupunginkirjasto sijaitsee vanhassa pankkirakennuksessa aivan ydinkeskustassa. Kuukausittain siellä vierailee noin 10 000 henkeä. Tilavassa aulassa on vastikään avattu Vihreä kirjasto eli ekokirjasto. Parhaillaan rakenteilla on kaksikin uutta ”fyysistä paikkaa”. Toinen on Kansalaisareena – Medborgarplatsen erilaisia tilaisuuksia varten ja toinen EU-infopiste kosketusnäyttöineen. Jälkimmäisestä voi hakea tietoa Euroopan unionin päätöksenteosta, mahdollisuuksista ja ajankohtaisista asioista.
”Toivomme, että infopiste havainnollistaa osaltaan sitä, että EU ei ole vain Brysselissä tai Belgiassa. Se on täällä, ja myös ensi käden tietoa löytyy ihan läheltä”, Storbjörk alleviivaa.
Yhteistyökuviot onkin rakennettu huolella. EU-tiedotuksen osalta paikallisia kumppaneita ovat Pohjanmaan liitto, kauppakamari, Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordia ja Viexpo.
Kahdella kielellä totutusti eteenpäin
Oho, olen vaikuttaja -hankkeen taustajoukoissa ovat lisäksi suomenkielinen työväenopisto, useat sivistystoimialan yksiköt, kaupungin koulut ja koulutuslaitokset, kaupunginkanslia ja vapaa-ajan sektori.
”Kumppanuuksissa ylittyvät sekä sektori- että kielirajat, mikä on todella hienoa. Työväenopistolla on aiempaa kokemusta kansalaisfoorumista, nuorisovaltuusto on ollut aktiivinen nuoria kiinnostavissa aiheissa ja kaupunginkansliasta olemme saaneet muun muassa viestintätukea”, Storbjörk kiittelee.
Pietarsaaressa ruotsia kuulee hieman suomea enemmän. Lisäksi lähes 10 prosenttia asukkaista puhuu kotikielenään jotakin muuta kieltä. Kaksikielisyys ja kääntäminen ruotsista suomeen ja suomesta ruotsiin ovatkin kirjastossa arkea, olipa kyse tilaisuuksista tai sosiaalisesta mediasta. Myös englanninkielistä sisältöä on yhä enemmän saatavilla.
Mieluummin pienimuotoista ja usein kuin suurta ja harvoin
Sitran kokeilu päättyy kesäkuussa, mutta työ hankkeen tavoitteiden parissa jatkuu heti, kun yleisötilaisuuksia voi taas järjestää.
”Suunnitelmissa on pienimuotoisia ja viikoittaisia matalan kynnyksen tilaisuuksia. Viestimme nuorille ja muillekin on, että tule juomaan kuppi kahvia sekä kuuntelemaan ja keskustelemaan siitä, mitä Pietarsaaressa, Suomessa ja EU:ssa on meneillään ja miten asioihin voi vaikuttaa”, Storbjörk visioi.
Aina vaikuttamisen paikkoja ei hoksata tai ne menevät ohi. Viime vuosina pietarsaarelaisia ovat puhuttaneet muun muassa torin uudistus ja etenkin toriin rajautuvan Raatihuoneenkadun liikennejärjestelyt. Uudistuksen suunnitteluvaiheessa asukkaita kutsuttiin erilaisiin tilaisuuksiin antamaan palautetta. Kirjastossa oli myös nähtävillä arkkitehtien teettämä pienoismalli.
Suunnitelmaan sisältyi Raatihuoneenkadun muuttaminen yksisuuntaiseksi. Muutos toteutettiin, ja sai osakseen melkoisen palautevyöryn. Sittemmin katu on päätetty muuttaa takaisin kaksisuuntaiseksi.
”Olisi ollut parempi, jos asia olisi keskusteltu perusteellisesti etukäteen”, Storbjörk pohtii.
Pietarsaaren kirjastolla on osallistavasta työstä aiempaakin kokemusta. Vaalien alla kirjastoon on jo vuosien ajan pystytetty pöytä, johon puolueet ja ehdokkaat voivat tuoda aineistojaan nähtäville ja jaettavaksi.
”Kymmenisen vuotta sitten puolueille joutui melkeinpä tuputtamaan tätä mahdollisuutta”, Storbjörk naurahtaa ja jatkaa, että nyt pöydän perään osataan jo kysellä. ”Se on hyvä merkki ja kertoo siitä, että kirjastot ovat nykyään paljon muutakin kuin lainauspisteitä.”
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.