Kuinka paljon sinun autosi seisoo käyttämättömänä? Eikö olisi järkevää antaa muidenkin käyttää sitä? Samalla sinä saisit rahaa oman kärrysi käyttökustannuksiin. Näinhän toimitaan laajasti jo asuntojen kohdalla, kun muun muassa Airbnb-palvelusta on tullut täysin normaali tapa hankkia majoitus.
Kansan liike sukeltaa kuudennessa jaksossaan jakamistalouden ihmeelliseen maailmaan. Mukaan on kutsuttu jakamistalousasiantuntija Henni Ahvenlampi, joka peräänkuuluttaa erilaisten julkisten kuljetuspalveluiden yhdistämistä. Hän ja Kansan liikkeen vakipanelisti, Demos Helsingin tutkija Tuuli Kaskinen antavat konkreettisen esimerkin:
– Monissa Suomen kunnissa iso osa joukkoliikenteestä on koulukyytejä. Se on pääosa kuljetuksista. Mitä jos niihin pääsisi mukaan muutkin kuin koululaiset? Sillä saataisiin suomalaista joukkoliikennettä ja kuljetusverkkoa huomattavasti nykyistä vahvemmaksi.
– Se vaatii pientä aktiivisuutta kunnissa ja rahoitusmallien muutosta, mutta on kuitenkin pelkästään tekninen asia ratkaistavaksi, Kaskinen huomauttaa.
Ahvenlampi on samoilla linjoilla:
– Jos saataisiin yhdistettyä koululaisia ja ihmisiä, jotka ovat menossa asiointimatkalle. Kun se auto on joka tapauksessa koulukyytien takia liikkeellä, miksei siihen voisi päästää muitakin mukaan? Ahvenlampi ihmettelee.
Maailmanlaajuisesti kyse on valtavasta asiasta. Kaskisen mukaan on laskettu, että ensi vuosikymmennellä jakamistalouden maailmanlaajuinen markkina-arvo on 300 miljardia dollaria.
Kansan liikkeen koehenkilöt testaavat yksilötasolla, miten Suomessa toimivat palvelut toimivat tänä päivänä. Pääseekö jakamispalveluiden avulla perille ja säästääkö siinä samalla rahaa? Miten jakamistaloudesta saataisiin kaikki hyöty irti Suomessa?
Kansan liikkeen 6. jakso Yle TV1:ssä sunnuntaina klo 18.45.
Jos et malta odottaa sununntaihin saakka, katso jakso jo nyt!
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.