artikkelit
Arvioitu lukuaika 6 min

”Paras tapa saada opiskelijoita luonnon hyvinvointivaikutusten pariin on lähteä luontoon” – Metsäresepti tuo luonnon terveyshyödyt osaksi opintoja

Tampereen ammattikorkeakoulussa puututtiin opiskelijoiden jaksamisen ongelmiin tuomalla metsäluonto osaksi opintoja. Metsäresepti-kokeiluissa rakennettiin kampuksen pihalle metsäinen luentotila sekä toteutettiin opintokeskusteluja ulkona. Kokeilu on yksi esimerkki siitä, miten luonnon terveyshyödyt voidaan juurruttaa suomalaisten arkeen.

Kirjoittaja

Laura Salonen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Voisiko opiskelijoiden hyvinvointia lisätä luonnon avulla?

Tampereen ammattikorkeakoulussa alettiin vuonna 2022 etsiä keinoja, joiden avulla voitaisiin vaikuttaa opiskelijoiden jaksamisen ja keskittymisen haasteisiin. Tällöin pohdittiin, voisivatko luontoympäristöt tarjota apua myös näihin ongelmiin. Ajatuksen pohjalta syntyi Metsäresepti-hanke, jonka TAMK toteutti Sitran rahoittamana vuosina 2023 ja 2024.

Kuinka luonnon terveyshyödyt saataisiin laajasti käyttöön?

Metsän ja luonnon terveyttä ja hyvinvointia tukevista vaikutuksista on kertynyt runsaasti näyttöä viime vuosina. Luonnosta saatavien hyötyjen avulla voidaan esimerkiksi torjua masennusta, ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja sekä mahdollisesti torjua myös hengityselinsairauksia, kuten astmaa ja allergioita. Luonnonvarakeskus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisivat syksyllä 2024 Sitran rahoituksella selvityksen, jossa käytiin läpi keskeistä pohjoismaista tutkimustietoa luonnon terveysvaikutuksista viimeisen 20 vuoden ajalta. Selvityksestä käy ilmi, että luonnolla on merkittäviä terveysvaikutuksia, jotka auttavat suomalaisten hyvinvoinnin turvaamisessa ja kansantautien aiheuttaman taakan pienentämisessä.

Sitran tavoitteena on yhdessä kumppaneiden kanssa juurruttaa luonnon terveyshyödyt ihmisten arkeen ja osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Jotta luonnon terveysvaikutukset ja niiden taloudellinen hyöty saataisiin laajasti käyttöön, selvityksen kirjoittaneet tutkijat ehdottavat Suomeen kansallista luontoterveysohjelmaa. Sitra kokoaa parhaillaan kumppaniverkostoa. Tavoitteena on käynnistää monivuotinen, kansallinen luontoterveysohjelma.

Metsäresepti-toimintamalli tuo luonnon osaksi opiskelijoiden arkea

Samalla kun tutkimustieto luonnon hyvinvointivaikutuksista lisääntyy, yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattiin opiskelevat voivat huonommin kuin ennen. Tulokset käyvät ilmi esimerkiksi THL:n tekemistä kouluterveyskyselyistä. Kelan mukaan jopa joka neljännellä nuorella on jokin mielenterveyden häiriö. Metsäresepti-hankkeessa syntynyt toimintamalli on yksi esimerkki siitä, kuinka luonnon terveys- ja hyvinvointihyötyjä voidaan tuoda osaksi opiskelijoiden arkea.

TAMK:n Metsäresepti-hankkeessa opiskelijat laativat ehdotuksia siitä, miten metsäluonto voitaisiin nivoa paremmin osaksi opiskelijoiden arkea ja erilaisia opiskelutilanteita. Näiden ehdotusten pohjalta esiteltiin myös opettajille erilaisia tapoja hyödyntää metsää ja luontoa oppimisympäristönä.

Metsäreseptissä yhdistyivät luonto, kampuselämä ja opiskelijoiden hyvinvointi.

Berfin Üstün, Metsäresepti-kokeilun osallistuja

”Metsäreseptissä yhdistyivät kivasti luonto, kampuselämä ja opiskelijoiden hyvinvointi. Oli hienoa saada uutta tietoa ja oppia siitä miten eri tavoin luonto vaikuttaa meihin sekä tutustua uusiin ihmisiin, joita vieläkin näkee päivittäin”, ensimmäiseen Metsäresepti-kokeiluun osallistunut tietojenkäsittelyn opiskelija Berfin Üstün kuvailee.

Hän on päässyt kampuksella seuraamaan ideoiden muuttumista konkreettisiksi teoiksi.

”On ollut mahtavaa päästä näkemään kokeilujen pohjalta syntyneitä ideoita, kuten monipuolisempia oppimisympäristöjä, uudenlaisia matalan kynnyksen tapahtumia, päihteettömiä tapahtumia sekä opiskelijoiden hyvinvoinnin kohentumista”, Üstün kertoo.

Hankkeen pohjalta kehitettiin Metsäresepti-toimintamalli, joka voidaan jalkauttaa TAMK:in eri tutkinto-ohjelmien opintoihin. Toimintamallia voidaan soveltaa myös muissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Sen tavoitteena on tuoda luontoa vahvemmin osaksi opiskelijoiden opintoja ja arkea, ja sitä kautta parantaa opiskeluviihtyvyyttä, opintojen etenemistä ja opiskelijoiden pysyvää luontosuhdetta. Mallissa esitellään viisi toimintamuotoa, joita korkeakouluissa ja oppilaitoksissa voidaan hyödyntää.

Yhteisöllistä tekemistä ja opiskelua luonnossa

Metsäresepti-kokeilujen keskiössä on ollut nimenomaan luonnosta saatava hyvinvointi. Kokeiluista syntyi esimerkiksi TAMKin opiskelijayhdistyksen alaisuuteen perustettu metsän ja mielen kerho Mesikerho.

”Pähkinänkuoressa ajatus Mesikerhoon lähti siitä, että jos tavoitteena on saada opiskelijoita luonnon hyvinvointivaikutusten pariin, niin paras tapa on lähteä luontoon”, ensimmäisen Metsäresepti-kokeilun osallistuja biotuotetekniikan opiskelija Levi Pitkäniemi kertoo.

”Emme ole kuitenkaan halunneet leimautua pelkästään mielen kerhoksi, vaan mielen hyvinvointi kulkee kaikessa toiminnassa mukana. Luonnossa oleilu tekee mielelle hyvää, rauhoittaa ja rentouttaa”, Pitkäniemi täydentää.

Luonnossa oleilu tekee mielelle hyvää, rauhoittaa ja rentouttaa.

Levi Pitkäniemi, Metsäresepti-kokeilun osallistuja

Mesikerhon ohella kokeiluista syntyi myös TAMKin sisäpihalle rakennettu metsäinen oppimisympäristö, Metsälämpäre. Idea Metsälämpäreeseen tuli metsäalan opiskelijoilta, jotka kokivat luonnossa opiskelun motivoivana ja rauhoittavana. Lämpäre on nykyisin TAMKin tilavarausjärjestelmässä yhtenä tilana, jonka voi varata esimerkiksi luentojen pitämiseen. Myös ohikulkijat pysähtyvät päivittäin lämpäreelle tekemään erilaisia töitä, kuten ideointia, ryhmätöitä ja ohjauskeskusteluja.

”Lämpäre on otettu tosi hyvin käyttöön ja aina kun siitä kävelee ohi, niin on porukkaa paikalla, jos ei sada vettä. Myös tilavarauksia on tehty esimerkiksi elo-syyskuulle joka viikolle, usein jopa päivittäin”, Metsäreseptin projektiryhmän jäsen ja Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan edustaja Hannastiina Ruismäki kertoo.

Lisäksi tietojenkäsittelyn opiskelijat rakensivat Metsäreseptin pohjalta tuotoksina seitsemän metsäaiheista mobiilipeliä, jotka tarjosivat digitaalisen lähestymisen luontoon ja joiden tehtävänä oli innostaa nuoria luonnon pariin. Hankkeen pohjalta syntyi Metsäresepti-opintojakso Moodle-ympäristöön, joka jää toistaiseksi pysyväksi osaksi TAMK:in opintovalikoimaa.

TAMK:issa tavoitteena on, että jokainen opiskelija saisi lukuvuoden aikana jopa toistakymmentä luontokokemusta eri opettajien toimesta. Seuraavaksi tavoitteena on levittää toimintamalli muihin oppilaitoksiin, kehittää opettajien osaamista sekä innostaa opettajia ottamaan luonto vahvemmin osaksi opintojaksojen toteutuksia erilaisin keinoin.

Mistä on kyse?