Eye of the Tiger jytää, valot vilkkuvat ja yleisö taputtaa seisaaltaan. Ei, nyt ei olla rock-konsertissa tai jääkiekkopelissä, vaan Jyväskylässä Kasvu Open -karnevaalissa. 26.-27. lokakuuta järjestetty karnevaali on pk-yritysten kasvun sparraamiseen keskittyvän ohjelman päätöstapahtuma, joka kokoaa joka vuosi satoja pk-yrityksiä kisaamaan lupaavimmasta kasvusuunnitelmasta. Lavalle on juuri kiivennyt joukko pk-yrittäjiä pitämään kahden minuutin mittaisen myyntipuheensa – pitchin – , jonka pitäisi vakuuttaa yleisö, tuomaristo, yhteistyökumppanit, asiakkaat ja rahoittajat. Riippumatta siitä, onko pitch tai liiketoimintaidea hyvä, yleisö tukee ja kannustaa ja puitteet ovat prameat. Täällä pienellä paikkakunnalla toimiva konepajayritys saa osakseen paljon huomiota, mutta joutuu myös kovaan grilliin. Pk-yrityskentällä on selvästi tapahtumassa jotakin, mitä Slush teki startupeille. Mutta ovatko kasvuhakuiset pk-yritykset taantuvan talouden pelastajat?
Pk-yritysten kasvulla on väliä
Pk-yritysten kasvu ei ole yhdentekevä asia. Tilastojen mukaan jo yli kymmenen vuoden ajan uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Vuosina 2001—2012 yli 250 hengen suuryritykset palkkasivat 7164 henkeä. Pk-yritykset loivat työpaikkoja yli 100 000 hengelle.
”Sillä, että pk-yritykset saavat eväitä kasvuun, on suora vaikutus myös niiden osaamistarpeeseen ja sitä kautta työllisyyteen”, summaa Mikko Hyttinen, Sitran työelämän taitekohdat -avainalueen vetäjä. Hyttisen mukaan oleellista yrityksen kasvamisessa on rahoituksen rinnalla oikea osaaminen. ”Osaaminen on yritysten kasvun keskeisin komponentti”, hän sanoo. Myös Kasvu Openin viime syksynä tekemä selvitys tukee väitettä. Selvityksen mukaan oikeanlaisen osaamisen puute on yksi pk-yritysten kasvun pullonkauloista. Osaamisaukkoja tunnistettiin etenkin johtamisessa, myynnissä ja kansainvälisessä liiketoiminnassa.
Kasvun Osaajat oppien ja verkostojen perässä
Pk-yritysten ja osaajien kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi Sitra käynnisti viime keväänä Kasvun Osaajat -ohjelman. Se on Sitran ja Kasvu Openin kokeilu, jossa kasvuyritykset ja kokemusosaajat kohtaavat. Ideana on selvittää, mikä on oleellista onnistuneissa kohtaamisissa. Tavoitteena on tunnistaa ne tekijät, joita voi skaalata ja näin luoda kokemusosaajien ja kasvuyritysten yhteistyöstä laajempi ilmiö. Hankkeessa ollaan nyt puolivälissä: 80 erilaista osaajaa on yhytetty yhteen sopivien pk-yritysten kanssa. Osaajat ovat päässeet sparraamaan Kasvu Openissa kisanneita kasvuyrityksiä. Se on ollut monelle osaajalle iso oppimisprosessi.
”Tämä oli ikään kuin potku takamukselle, sysäys lähteä aktiivisesti mukaan tarjoamaan osaamistani pk-yrityksille. Olen oppinut valtavasti, mutta laajentanut myös verkostojani”, kertoo Raija Salomaa, yksi kasvun osaajista. Toinen osaaja, Jarkko Pajusalo, komppaa: ”Minulle osoitettu pk-yritys ei välttämättä olisi ollut oma valintani, mutta nyt jälkikäteen ymmärrän miten suuri hyöty siitä oli, että yritys oli minulle vieraalta toimialalta. Oppimista on tapahtunut paljon.”
Salomaa ja Pajusalo ovat molemmat sitä mieltä, että toinen tärkeä hyöty Kasvun Osaajana olemisessa on ollut omien verkostojen laajentaminen. Verkostot tuovat tietoa ja uusia ajatuksia, bisnestä ja töitä. Kasvu Openin päätapahtuma onkin verkostoitumisen juhlaa; käyntikortit vaihtuvat ja uusia yhteistyöideoita viritellään.
Parhaat oppijat palkittiin
Kasvun osaajat saivat osansa myös Jyväskylän Kasvu Openin karnevaalitunnelmasta, kun Sitra palkitsi kaksi parasta kasvun osaajaa ja heidän sparraamansa yritykset. Yritysten Start Up -sarjasta palkittiin NMR Solutions osaajaparinaan Mikko Sainio ja Start Again -sarjasta Quva Oy osaajaparinaan Minna Storm. Palkinnon kriteerinä ei ollut paras kasvusuunnitelma, vaan osoitus aidosta halusta oppia ja kehittyä yhdessä yrityksen kanssa.
”Kasvun Osaajat -ohjelma on oppimisprosessi myös meille Sitrassa. Meidän tavoitteemme on saattaa kokemusosaajia ja kasvuyrityksiä yhteen. Keväällä selviää, mitä ohjelman kautta on oikeasti syntynyt, kun selvityksemme ohjelman tuloksista valmistuu. Ainakin uusia oppimistilaisuuksia, yritysten kasvua, kenties uusia työsuhteitakin on solmittu?”, Sitran Hyttinen pohtii.
Suosittelemme