artikkelit
Arvioitu lukuaika 3 min

Rakas pikkuinen, lue tämä kirje vasta keväällä 2042

Mitä haluaisit kertoa Suomesta ja tulevaisuuden visioistasi tänä keväänä syntyneelle pienokaiselle, kun hän täyttää 18 vuotta? Kestävän talouspolitiikan johtamiskurssi kiteytti ajatuksiaan ja neuvojaan kirjeeseen 2040-luvun nuorelle aikuiselle.

Kirjoittajat

Jenni Airaksinen

Toimitusjohtaja, Kunnallisalan kehittämissäätiö

Anna Forth

Toimituspäällikkö, varapäätoimittaja, Svenska Yle

Anna Rauhansuu

Toimitusjohtaja, Myssyfarmi Oy

Sofia Virta

Kansanedustaja, Vihreä eduskuntaryhmä

Julkaistu

Rakas Kerttu,

onneksi olkoon täysi-ikäisyyden saavuttamisesta!

Kirjoitimme tämän kirjeen, kun olit vain muutaman kuukauden ikäinen ja meidät oli juuri valittu tekemään päätöksiä suomalaisten tulevaisuudesta. Ajattelimme, että haluamme aina pitää mielessämme, miksi päätöksiä teemme, ja sinä Kerttu olit ajattelumme ankkuri ja kiinnekohta.

Vuonna 2024 maailma on haastava: Suomen väestö vähenee ja koulutustaso laskee. Talous kärsii kasvavasta velasta. Ilmastotavoitteet ja luonnon suojeleminen vaativat vielä suuria tekoja. Yhteiskunnallinen keskustelu on polarisoitunutta, mikä vaikeuttaa yhteisymmärryksen löytämistä.

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat lisääntyvät, eikä yhteiskunnan siiloutunut rakenne ja resurssien käyttö ensisijaisesti ongelmien hoitoon tuo helpotusta. Turvattomuuden tunne vallitsee, Ukrainan sota ja muuttuneet suhteet Venäjään vaikuttavat meihin. Suomi on ollut vuoden ajan Naton jäsen, mikä tuo sekä turvaa että velvoitteita.

Entä miltä maailma näyttää vuonna 2042, kun sinä olet täysi-ikäinen? Uskomme, että Suomi loistaa monessa mielessä. 

Meillä on kansainvälisesti houkutteleva työmarkkina, joka toivottaa maahanmuuttajat tervetulleiksi ja tukee heidän kiinnittymistään yhteiskuntaan. Tämä auttaa paikkaamaan väestönkasvun hidastumista. Koulutusjärjestelmämme on huippuluokkaa aina aina peruskoulusta korkeakouluihin. Suomalaisten koulutustaso ei ole ainoastaan noussut, se vastaa myös suoraan työelämän tarpeisiin. 

Olemme myös panostaneet ennaltaehkäisevään sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä ihmiskeskeisiin palveluihin, mikä on vähentänyt mielenterveysongelmia ja parantanut kansanterveyttä. Tämä näkyy etenkin nuorten hyvinvoinnissa. 

Ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuuden suojeleminen ovat Suomen erityisosaamisalueita, kiitos innovatiivisen maatalouspolitiikan, päästöttömän liikenteen ja uusiutuvan energian. Suomi on turvallinen ja vakaa, itsenäinen Naton ja EU:n jäsen, joka on oppinut historiasta ja varautunut tulevaisuuteen.

Taloutemme on vahva ja kestävä. Se tukeutuu viisaisiin investointeihin, korkeaan koulutustasoon ja tehokkaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kerttu, sinulla on edessäsi valtavat mahdollisuudet. Mahdollisuuksien lisäksi edessäsi on taatusti myös haasteita. Uskomme, että sinulta ja sukupolveltasi löytyy osaamista ja rohkeutta myös näiden ratkaisemiseen. 

Luota itseesi, ole rohkea, panosta koulutukseesi ja muista, että jokaisella teolla on merkitystä.

Me tämän kirjeen kirjoittajat haluamme, että sinulla ja ikätovereillasi on aikuisuuden kynnyksellä mahdollisuudet hyvään elämään ja luottamusta tulevaisuuteen. Odotamme innolla yhteistyötä kanssanne – työtä paremman maailman eteen.

Paljon onnea ja menestystä matkallesi!

Ystävällisin terveisin
Sitran Kestävän talouspolitiikan johtamiskurssi nro 21

Sitran Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutus yhdistää arjen hyvinvoinnin, talouden realiteetit ja maapallon reunaehdot pitkäjänteiseen päätöksentekoon, kehittämiseen sekä monimutkaisen maailman vaatimaan uuteen johtajuuteen. Kursseilla opitaan, miten talouspolitiikkaa Suomessa johdetaan ja miten kestävää kehitystä edistetään talouspolitiikan keinoin. Kurssin lopuksi kurssilaiset kirjoittavat yhteisen artikkelin, joka tuo yhteen oivalluksia kurssilta.

Mistä on kyse?