archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Rakentava keskustelu verkossa ei vaadi ihmeitä!

Sitran ja HS:n kokeilussa onnistuttiin tukemaan rakentavaa keskustelua erityisopetuksesta yksinkertaisilla keinoilla.

Kirjoittaja

Tatu Leinonen

Asiantuntija, Ohjelmat

Julkaistu

Torstaina 14.12. Sitra ja Helsingin Sanomat kokeilivat rakentavan keskustelun järjestämistä verkossa. Puolentoistatunnin mittaiseen keskusteluun erityisopetuksesta Helsingissä otti osaa noin sata keskustelijaa.

Kokeilun tulokset ovat rohkaisevia: keskustelu verkossa voi totisesti olla muutakin kuin älämölöä. Tavalliseen kommentointiin verrattuna keskustelu oli vilkkaampaa ja rakentavampaa, ja keskustelijat ottivat huomioon toistensa ajatuksia kommenteissaan.

Sitran Erätauko-projektista vastaava asiantuntija Janne Kareinen, mitä rakentavan keskustelun tukemiseksi tehtiin?

Keskustelun moderaattorit pyysivät osallistujia lukemaan toisten keskustelijoiden kommentteja ja vastaamaan niihin. Lisäksi keskustelun aikana tehtiin kolme yhteenvetoa keskustelun sisällöstä, jotta mukaan oli mahdollista hypätä myös kesken keskustelun. Nämä käytännöt ovat osoittautuneet toimiviksi Erätauko-tapahtumien keskusteluissa kasvokkain.

Mitä kokeilusta opittiin?

Opimme, että myös verkossa kevyellä fasilitoinnilla on mahdollista rohkaista hyvää keskustelua ja ohjata keskustelua rakentavaan suuntaan. Aluksi monet kommentit esitettiin mielipiteinä ilman taustan avaamista. Kun pyysimme keskustelijoita kertomaan omakohtaisista kokemuksista mielipiteiden takana, kaikkien oli helpompi ymmärtää esitettyjä mielipiteitä.

Dialogista keskustelutapaa kannattaisi ehdottomasti kokeilla myös muiden – haastellisempienkin -aiheiden yhteydessä!

Mikä oli haastavaa?

Keskustelijoiden pitkistä viesteistä ja suuresta lukumäärästä johtuen kaikkien mielenkiintoisten näkökulmien kommentointi ei ollut helppoa tai edes mahdollista. Silti keskustelijoiden kommenteista näkyi yhteisen ymmärryksen syntyminen useammassakin kohtaa. Vaikka alusta ei teknisesti mahdollistanut kommentointia tietyn kommentin alle, syntyi dialogia.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Vedämme yhteen ja paketoimme verkkokeskustelun opit, ja jaamme ne avoimesti käytettäväksi osoitteessa www.eratauko.fi. Samalle sivulle tulemme myös julkaisemaan ensimmäisen version Erätauon työkalupakista vuoden vaihteessa. Se kokoaa hyväksi havaittuja työkaluja dialogisten keskustelujen suunnitteluun ja vetämiseen, ja sitä voivat hyödyntää monenlaiset toimijat rakentavan keskustelun käynnistämiseksi – kuten vaikkapa kunnat, koulut, yritykset, maakunnat tai järjestöt.

 

Sitran Erätauko-hankkeessa on kehitetty uutta tapaa käydä tasavertaista ja rakentavaa keskustelua. Alkuvuonna 2017 käynnistetty Erätauko kutsuu ihmisiä käymään keskustelua yhteiskunnallisista aiheista eri puolilla Suomea ja antaa tilaa pysähtyä käsittelemään aiheita, jotka kaipaavat työstöä.

Oletko kiinnostunut rakentavan keskustelun synnyttämisestä? Erätauon Facebook-ryhmässä jaamme oppeja ja vertaistukea aiheeseen liittyen – tervetuloa mukaan ryhmään

Lue lisää:

Erätauko on osa Sitran juhlavuotta, virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa sekä oikeusministeriön koordinoimaa Suomalaisen demokratian tulevaisuuskeskustelut -hanketta.

Mistä on kyse?