”Vaikuttava sosiaalinen innovaatio voi syntyä, kun rohkenee lähestyä vanhaa ongelmaa uudesta ehkä yllättävästäkin tulokulmasta.”
Minna Savolaisen sydän sykkii nuorten ja nuorten aikuisten positiivisen mielenterveyden vahvistamiselle. Hän on pitkään työskennellyt nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyden edistämisen ja syrjäytymiskehityksen ehkäisyn kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä.
Savolainen näkee, että nuorten hyvinvoinnin tukemisessa on tilaa niin uusille innovaatioille kuin erityisesti olemassa olevien rakenteiden, toimintatapojen ja käytäntöjen pöllyyttämiselle.
Yksin tekemisen aika on auttamattomasti historiaa. Nykyisessä työssäänkin opiskelijoiden mielenterveyttä edistävän Nyyti ry:n toiminnanjohtajana Minna Savolainen liputtaa monitoimijaisen ja poikkisektoraalisen yhdessä tekemisen puolesta – yhdessä nuorten kanssa totta kai. Rakenteet eivät estä yhdessä toimimista, kun tahtotila on yhteinen.
”Onnistuminen ei synny hyvästä ideasta vaan sen erinomaisesta toimeenpanosta.”
Mikko Wennberg työskentelee yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen erikoistuneen tutkimus- ja konsulttitoimisto Owal Group Oy:n toimitusjohtajana. Ennen nykyisiä tehtäviään hän on toiminut useissa kansainvälisissä konsulttitoimistoissa johtotehtävissä, viimeisimpänä Rambollin johdon konsultointiyhtiön toimitusjohtajana ja tätä ennen PwC:llä.
Mikon tämän hetken kiinnostuksen kohteet liittyvät erityisesti informaatiomuotoiluun, vaikuttavuusviestintään sekä datapohjaisten palveluiden kehittämiseen. Mikko on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori ja hänellä on dosentuuri Turun yliopistossa.
”Nopeus ja vakaus. Rohkeat kumppanuudet. Kerää tietoa monella tavalla.”
Anna-Maija Aalto on työskennellyt viimeiset kuusi vuotta palveluiden ja yhteistyökumppanuuksien parissa, sitä ennen kokemus karttui yrittäjänä, muotoilijana ja viestinnän asiantuntijana.
Juuri nyt työ Helsingin kaupungin elinkeino-osastolla maahanmuutto- ja työllisyysasioissa vie mennessään ja törmäyttää tuon tuosta uuden ja vanhan, jotta syntyisi yhä vaikuttavampaa toimintaa.
Hän on kiinnostunut ihmismielen mahdollisuuksista, neurotieteestä, yhteiskehittämisestä ja kollektiivisesta älystä. Hän uskoo ihmiseen, uudistavaan keskusteluun, kaiken tekemisen näkemiseen palveluna, jatkuvaan kehittämiseen ja kohderyhmätuntemuksen voimaan.
Mentorina hän haluaa tukea tiimejä vahvistamaan palveluidensa yhteiskunnallista vaikuttavuutta, etsimään asiakkaan perimmäistä motivaatiota sekä löytämään voimaa yhteistyökumppaneista.
”Jos se olisi helppoa, joku toinen olisi sen jo tehnyt.”
Miika Helenius, Apetit Ruoka Oy:n markkinointijohtaja, on markkinointialan ammattilainen, jolla on 20 vuoden kokemus ja menestystä sekä valmistavasta teollisuudesta että mainostoimistoista.
Viimeiset 10 vuotta hän on erikoistunut markkinointiviestinnän lisäksi erilaisten tuotekonseptien suunnitteluun, kehittämiseen ja lanseeraamiseen markkinoille. Tavoitteena hänellä on luoda jatkuvasti uutta ja murtaa olemassa olevia konventioita sekä keskittyä höpinöiden sijasta tulokselliseen ongelmanratkaisuun.
Miikan mentoroitavana Ratkaisu 100 -tiimit joutuvat pohtimaan, mikä tekee juuri heidän ideastaan kilpailussa aidosti erilaisen, mutta silti kohderyhmälle merkityksellisen.
”Nytku eikä sitku.”
Sami Etulalla on yli 10 vuotta kasvua hakevien yritysten ongelmanratkaisijana, asiantuntijana ja kouluttajana. Matkan varrella Sami ehtinyt nähdä miten mennään suohon ja noustaan sieltä. Jotakin oppeja on jäänyt rahoituksesta, skaalautuvasta liiketoiminnasta ja omistamisesta.
Samin erityisenä vahvuutena on löytää täysin uudenlaisia ratkaisuja monimutkaisiin kokonaisuuksiin.
Samin ajatuksia kasvuyrityksiin ja enkelisijoittamiseen liittyen voi lukea Samin blogista ja maailmallekin laajasti levinnyt opas enkelisijoituksen hakemiseen löytyy tästä suomeksi ja englanniksi.
“Kyseenalaista, haasta, kehitä ja testaa. Ja lopulta usko siihen mitä olet tekemässä.”
JP Virtanen on Avanto Venturesin perustaja ja managing partner. Avanto Ventures auttaa kokeneella 15 hengen tiimillä start-upeja kansainvälisen kasvupolun löytämisessä sekä yhdistää kasvuyrityksiä ja pörssiyhtiöitä innovaatio-ohjelmien avulla.
JP on kasvuyrittäjä ja sijoittaja, jolla on vahva kokemus erityisesti digitaalisten liiketoimintojen käynnistämisestä ja kasvattamisesta aina exitteihin ja pörssilistauksiin asti. Ennen Avanto Venturesin perustamista JP toimi 10 vuotta Avaus Consulting Oy:n ja Avaus Marketing Innovations Oy:n perustajana ja partnerina. JP:n erityisosaamista on kasvustrategiat ja niiden rahoitus.
’No CTO? No problem!’
A Colombian living in Finland, Fernando mentors early-stage portfolio startups at Reaktor Ventures. He also advises a number of corporate clients through the Reaktor legacy business and co-founded fruit-by-subscription service fruitkit.
Over more than a decade, Fernando has lead exploratory business initiatives on behalf of clients, and launched three businesses of his own. Currently, he jets between the Colombian Caribbean, Helsinki, Bogota and New York – where most of his business interests are. He completed studies in Aerospace Engineering and Applied Sciences at the Royal Melbourne Institute of Technology, Australia and refers to himself as ’a failed rocket scientist’.
Fernando is a visible and outspoken figure in Helsinki’s entrepreneurial ecosystem, and has been a guest speaker at multiple industry events, either side of the Atlantic. He is a staunch advocate for lo-tech MVPs.
”Tehdään hyvää oikein ja todistetusti!”
Kimmo J. Lipponen on yhteiskunnallisten yritysten liiton Arvon toimitusjohtaja ja etsii työssään vaikuttavien ratkaisujen kaavaa.
Kimmo on monipuolisella urallaan toiminut sekä yritysten (mm. Nokia, Veikkaus) että järjestöjen (Palloliitto, UEFA, Olympiakomitea) operatiivisissa ja luottamustehtävissä. Kimmo on aktiivinen kolmen sektorin yhteistyön puolestapuhuja ja intohimoinen urheilumies.
Koulun penkillä ovat niin liikuntatieteet, kauppatieteet kuin kv. politiikkakin tulleet tutuiksi. Käytännön valmennuskokemusta on kertynyt jalkapallosta ja kamppailulajeista.
”Lait ovat ihmisten säätämiä. Niiden ei pidä rajoittaa kehitystä, vaan turvaa lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden oikeuksia.”
Nina Lahtinen innostuu kasvatus- ja opetusalan lainsäädännön kehittämisestä sekä koulutuspolitiikasta. Hänellä on yli kahdenkymmenen vuoden monipuolinen kokemus rehtoreiden ja opettajien arjen työstä sekä juridisista haasteista. Hän on tutustunut niihin monesta eri näkökulmasta niin opettajana, ministeriön laki- ja muissa työryhmissä jäsenenä, ammattijärjestön edustajana kuin ratkomalla opetusalan kanteluita ja valituksia. Hän on kirjoittanut kirjan Oppilaan oikeudet ja vanhempien vastuu sekä ollut mukana kirjoittamassa kirjaa Lapsen oikeudet ja vanhempien vastuu varhaiskasvatuksessa.
Lahtisen mentoroitavana Ratkaisu 100 -kilpailijat joutuvat arvioimaan vaativatko heidän ratkaisunsa lainsäädännön tai opetusalan palvelussuhteen ehtojen muuttamista ja miten tällainen muutos voidaan toteuttaa.
”Ajattele rohkeasti ja isosti, mutta testaa pienin askelin”
Eija Kiviranta on menestyksekkään Work Pilots -start-upin toinen perustaja. WorkPilots tuo täysin uudenlaisen tavan nuorten työllistämiseen mobiilipalveluiden avulla, ja on edennyt huikean yhteistyöverkoston kanssa vauhdilla Suomessa ja nyt jo kansainvälisille markkinoillekin. Taustaltaan Eija on pitkän linjan innovaattori, innostava johtaja ja digitalisaation mahdollistaja. Hän perusti ensimmäisen oman IT-alan yrityksensä vuonna 1994 Malesiaan ja on johtanut lukuisia hankkeita, projekteja, palveluita ja tiimejä yli 20 maassa kaikilla mantereilla.
Eijan intohimona on luoda ratkaisuja, joilla yhteiskunnan haasteet tuodaan liiketoiminnan ytimeen. Hän on toiminut suuren IT alan yrityksen innovaatio- ja yritysvastuujohtajana ja ollut mukana luomassa vaikuttavuutta lukuisten asiakasprojektien ja toimeksiantojen kautta.
Eijan mentoroitavat Ratkaisu 100 -kilpailijat pääsevät pohtimaan yrityksensä tarkoitusta ja sen toteutetusta konkreettisista kokeiluista monistettaviin palveluihin.
”Parempaa osaamista maailman pelastumiseksi.”
Jan-Markus on suomalaisen koulutusviennin pioneerejä. Hän työskentelee Helsingin yliopiston tytäryhtiön kansainvälisen liiketoiminnan johtajana. Sitä ennen Jan-Markus toimi EduCluster Finlandin toimitusjohtajana kuuden vuoden ajan. Maailma, osaamisliiketoiminta ja monenlainen yhteistyö on tullut hänelle erittäin tutuksi.
Työhistoriaan kuuluu monenlaisia työtehtäviä niin päivätyönä kuin harrasteenakin. Jan-Markus on toiminut julkisella sektorilla koulutuksen johtamisen tehtävissä ja yksityisellä sektorilla mm. mobiiliapplikaatioliiketoiminnassa. Hän toimii mm. HELBUS Oy:n ja Psyon Games Oy:n hallituksissa. Sitran työskentelyyn Jan-Markus sai tutustua Uusi koulutus -foorumin osallistujana.
”Tavoitteena tulevaisuudenkestävät ratkaisut”
Riikka Poukka vastaa Suomen Deloitten Kestävän liiketoiminnan palveluista sekä on Deloitten globaalin kiertotalousverkoston johtava asiantuntija. Hän on kansainvälisesti arvostettu kiertotalousinnovaatioiden asiantuntija, joka on vastannut mm. Suomen kansallisen kiertotaloustiekartan laatimisprosessista.
Riikka on työskennellyt johtavien suomalaisten ja globaalien yritysten kanssa auttaen heitä vastaamaan kestävän kehityksen haasteisiin sekä integroimaan vastuullisuuden osaksi yritysten strategiaa ja liiketoimintaa. Tuoreena mentorointikokemuksena Riikka toimi yhtenä kymmenestä pääfasilitaattorista tänä kesänä ensimmäistä kertaa järjestetyssä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyvässä UNLEASH SDG Innovation LAB -tapahtumassa, johon osallistui yli tuhat nuorta aikuista eri puolilta maailmaa. Ennen Deloittea Riikka toimi viisi vuotta yritysvastuupäällikkönä media-alalla.
Riikan mentoroitavana Ratkaisu 100 -kilpailutiimit pääsevät haastamaan itsensä rakentamaan aidosti tulevaisuuden tarpeisiin vastaavia ratkaisuja, jotka ovat kestävästi kannattavia ympäristölle, yhteiskunnalla ja yksilölle.
”Usko itseesi ja luota muihin”
”Mietin paljon, mikä saa minut innostumaan, mikä on motivaationi perusta. Uskon, että jos itse innostun ja motivoidun, saan myös muut mukaan. Mitä monimutkaisempi ja mutkikkaampi ongelma on sitä enemmän erilaista ajattelua ja kokemusta ratkaisuun tarvitaan. Omaan missioon intohimoisesti uskominen rakentaa myös muiden luottamusta. Sitä luottamusta pitää vaalia.
Vankka innostus antaa rohkeutta jättää tilaa muille tuoda oma osaaminen ja innostuksensa luovalla tavalla ratkaisujen tueksi. Luottamus yhteiseen tekemiseen synnyttää myös positiivista kierrettä ja vahvistaa intohimoa.
Peruskysymys on lopulta, miten varmistamme yhdessä, että kaikki onnistuvat.”
“Suuretkin haasteet voidaan ratkaista yhdessä.”
Santtu Hulkkonen on cleantech-asiantuntija, vaikuttaja ja yksi Solved – The Cleantech Company Oy:n perustajista. Solved on globaali, kovassa kasvussa oleva, verkkopohjainen cleantech-asiantuntijapalvelu, joka ratkoo maailman ympäristöongelmia hyödyntämällä digitaalista alustaa ja tuhansien asiantuntijoiden verkostoa.
Santulla on tausta Sitrassa, Finprossa ja kansainvälisissä organisaatioissa kuten YK:n ympäristöjärjestö UNEP. Santtu on yksi Smart & Clean -säätiön pääarkkitehdeista sekä johti pitkään Cleantech Finlandia. Santtu Hulkkonen on cleantech-liiketoiminan ja ekologisen brändäämisen johtavia tekijöitä ja osallistuu ja ohjaa yhteiskunnallista keskustelua cleantechin mahdollisuuksista Suomelle.
Santtu Hulkkosen mentoroitavana Ratkaisu 100 -kilpailijat saavat näkemystä kestävän liiketoiminnan trendeistä ja mahdollisuuksista, liiketoimintamalleista ja siitä kuinka kansainväliset markkinat valloitetaan.
”Mietitääs porukalla, kuka tästä haluaa maksaa?”
Tarja Pietiläinen on pk-palveluyritysten liiketoimintakehittämisen ja yrittäjyyden asiantuntija. Hän keskittyy digitalisoinnin edistämiseen sosiaalipalveluiden yrityksissä. Pietiläinen sparraa asiakkaiden johtoa asiakaslähtöisempään tietojohtamiseen, kun digitalisointi paljastaa kannattavuusvajeita, pakottaa virtaviivaistamaan prosesseja, muuttamaan resursointia ja kehittämään uusia digipalveluja. Oman yrittäjyyden ohella hän toimii hallituksen puheenjohtajana EduCluster Finland Oy:ssä; yritys on Suomen johtava koulutusvientiyritys, joka mm. operoi vuodesta 2014 Suomen ensimmäistä yksityistä peruskoulua Qatarissa.
Pietiläinen sparraa Ratkaisu 100 -tiimejä määrittelemään maksavan asiakkaan tuntomerkit.
”Kaikki tarvittava data on jo olemassa, mutta sitä on opittava käyttämään luovemmin.”
Jussi Pyykkönen on Me-säätiön analyytikko. Hän vastaa säätiön työllisyyshankkeista sekä vaikuttavuuden arvioinnista. Aiempiin tehtäviin on kuulunut mm. julkishallinnon konsultointia väestö- ja työllisyysasioissa sekä julkisten hankintojen kehittämistä vaikuttavuusperusteiseen suuntaan.
Tällä hetkellä Jussi johtaa nuorten nopeampaan työllistymiseen tähtäävää tekoäly-hanketta.
”Rakastu ongelmaan, älä teknologiaan”
Mitä tarkoitetaan eksponentiaalisilla teknologioilla ja miten niiden avulla voidaan muuttaa maailmaa?
Maria Ritola on tulevaisuuden teknologioiden ja yhteiskunnallisen muutoksen asiantuntija. Perustamassaan Iris Ai -startup-yrityksessä hän pyrkii tuomaan tekoälyn kaikkien käyttöön ja auttamaan ihmisiä löytämään ja hyödyntämään tieteellisiä sisältöjä entistä helpommin.
Ennen yrittäjän uraa hän työskenteli Demos Helsingin tutkijana, jossa hän oli mukana perustamassa Peloton Club -startup-kiihdyttämöä. Ritola on myös yksi harvoista Yhdysvaltain Ilmailu- ja avaruushallinto NASAssa sijaitsevan Singularity Universityn käyneistä suomalaisista.
Marian mentoroitavana Ratkaisu 100 -kilpailutiimit joutuvat tähtäämään korkeammalle ja oppivat ymmärtämään tulevaisuuden kehityssuuntia entistä paremmin.
”Miten me saamme nuoret heti opintien alussa innostumaan ja tunnistamaan itsekin sen, missä ovat hyviä?”
Pasi Sahlberg, Arizonan yliopiston vieraileva professori, opettaja, kirjailija ja tutkija, on yksi Suomen johtavista koulutus- ja opetusalan toimijoista. Hän on palkittu asiantuntija koulutuksen muutoksessa ja johtamisessa, oppimisen tulevaisuudessa ja globaalin koulutuspolitiikan kehittämisessä.
Hän on työskennellyt mm. OECD:n, Maailmanpankin, Euroopan Unionin ja useiden maiden hallitusten kanssa. Parhaillaan Sahlberg toimii koulutuskysymysten neuvonantajana Ruotsin, Skotlannin ja Maltan hallituksille sekä Reykjavikin pormestarille. Lisäksi Sahlberg on julkaissut useita kirjoja opettamisesta, oppimisesta ja koulutuksen muutoksesta.
Sahlbergin mentoroitavana Ratkaisu 100 -kilpailijat saavat tukea ja verkostoja alan johtavalta tutkijalta.
”Haastekilpailu on loistava mahdollisuus verkostoitua ja työskennellä uusien ihmisten kanssa.”
Marco Zappalorto on Euroopan johtavia haastekilpailuasiantuntijoita. Hän työskentelee brittiläisen ajatushautomo Nestan Euroopan kehitysalueen johtajana.
Zappalorto on mentoroinut useissa kansainvälisissä haastekilpailuissa ja tulee tukemaan Ratkaisu 100 -finalisteja ratkaisujen kehittämisessä.
“Three keys for impactful innovation are: be humble, work hard and care deeply about your cause.”
Ruotsalaisella Ernest Radalilla on pitkä kokemus yrittäjyydestä ja uusien bisnesideoiden kehittämisestä. Perustamassa Mobilearn-yrityksessä Radal tähtää teknologisiin ratkaisuihin pakolaisten ja maahanmuuttajien integroitumisen parantamiseksi. Hän on saanut työstään korkean tason tunnustusta sekä Ruotsissa että muualla Euroopassa. Hän on myös ollut mukana useissa haastekilpailuissa sekä mentorina että tuomarina, viimeisimpänä Euroopan komission Social Innovation Competition -kilpailun tuomarointi.
Radal haluaa tukea Ratkaisu 100:n kilpailijatiimejä kehittämään ratkaisuistaan sekä tuottavia että vaikuttavia.
”Vaikuttavampien ratkaisujen puolesta!”
Jonna Heliskoski on yhteiskunnallisen markkinoinnin ja vaikuttavien toimintamallien tutkija, innostaja ja arjen toteuttaja. Hän tarjoaa yhdistelmän monitieteellistä ajattelua ja vahvaa käytännön osaamista.
Heliskoskella on 20 vuoden käytännön kokemus palvelujen johtamisesta ja kehittämisestä. Johdon coaching ja startup-yrittäjyydet täydentävät hänen monipuolista kokemuskenttäänsä. Markkinointijohtajan työnsä ohella hän tekee väitöskirjaa ja on kysytty yhteiskunnallisen markkinoinnin kouluttaja. Heliskoskessa kohtaavat analyyttisyys ja erinomainen kyky hahmottaa kokonaisuuksia.
Helsikosken mentoroitavana Ratkaisu 100 -kilpailijat joutuvat osoittamaan miksi ja miten juuri heidän ratkaisunsa johtaa haluttuun lopputulokseen.
”Mieti ratkaisuasi, kuten jalkapallossa tehtävää syöttöä. Katse ylös. Näe kaikki syöttösuunnat. Mieti valmiiksi mitä kaikkia mahdollisuuksia sinun syöttösi avaa muille.”
Niko Lindholm on ollut koko uransa ajan edistämässä suomalaista koulutusvientiä sekä julkisella että yksityisellä puolella. Työnsä puolesta hän on toiminut suomalaisen osaamisen puolestapuhujana erityisesti Lähi-Idässä ja Itä-Aasiassa.
Nykyään Niko vastaa xEdu (koulutusteknologia start-up kiihdyttämö) koulutusohjelmasta, sekä yhteiskehittämisekosysteemin (Public Private Partnership) rakentamisesta. Tavoitteena Nikolla on luoda Suomesta maailman paras pedagogisesti vaikuttavaa koulutusteknologiaa tuottava maa.
”Kun päämäärä on kirkas, voi ja kannattaa olla ketterä keinojen suhteen.”
Jouni Lounasmaan intohimona on edistää tieteeseen ja teknologian hyödyntämiseen perustuvaa kestävää yhteiskunnallista muutosta.
Lounasmaa työskentelee tutkimusrahoituksen parissa KAUTE-säätiön ja Suomen Lääketieteen säätiön asiamiehenä. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus start-upeista perustajana, yrittäjänä ja hallituksen jäsenenä. Tuup Oy:n talousjohtajana hän on toteuttamassa liikenteen vallankumousta.
Lounasmaa käynnisti Singularity University Global Impact Competition -haastekilpailun Suomessa 2015. Hän toiminut mentorina mm. Helsinki Challenge, Vuosisadan Rakentajat ja EIT ClimateLaunchpad -haastekilpailuissa.
”Huikeimmat menestystarinat syntyvät ideoita avoimesti yhdessä kehittämällä.”
Moaffak Ahmed on sarjayrittäjä ja sijoittaja. Hänellä on yli 25 vuoden kokemus markkinoinnista ja liiketoiminnan kehityksestä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Moaffak on ollut perustajana useissa yhtiöissä, joista menestynein tähän mennessä on ollut finanssialan ohjelmistoyritys Trema. Urallaan Moaffak on sijoittanut yli 40 start-up -yritykseen, ml. Smartly, Next Games ja Facebookille myyty Pryte.
Moaffakin mentoroitavana Ratkaisu 100 -tiimit joutuvat sijoittajan kriittiseen tulikokeeseen ja saavat tukea ideoidensa työstämiseksi tuottoisiksi bisnesmahdollisuuksiksi.
Lue Moaffakin neuvoja uusien ideoiden kehittäjille ArcticStartupin-blogista täältä.
”Parhaissa ratkaisuissa ihminen on keskiössä.”
Ulla Holma yli 18 vuoden kokemuksella kokenut palvelumuotoilija ja konseptisuunnittelija. Ulla suhtautuu suurella mielenkiinnolla ja intohimolla visiotyöhön ja strategioihin. Ullalla on tapana kyseenalaistaa nykyiset palvelumallit. Hän pyrkii suunnittelemaan ja luomaan uudenlaisia palveluita, jotka mahdollistavat yksilöllisen ja relevantin palvelukokemuksen asiakaspolun eri vaiheissa.
Ulla on kiinnostunut ihmisistä; asiakkaiden käyttäytymismalleista, motivaatiosta ja kulttuurillisista ideologioista.
Ullan mentoroitavana Ratkaisu 100 -tiimit joutuvat pohtimaan miten heidän ratkaisunsa auttaa juuri heille tärkeitä kohderyhmiä.
”Mieti ennen kuin päätät. Kun päätät, varmista että päätös vaikuttaa.”
Janne Jalava on Ramboll Management Consulting:in kehitysjohtaja. Jannen työn painopisteenä tieteellisen uusimman tiedon konseptointi projektityön tueksi.
Hänen erityisosaamisalueinaan on uusien asiakastarpeiden tunnistaminen ja uusien konseptien kehittäminen sekä projektien johtaminen, myyntityö ja asiantuntijatyö. Jannella on vankka kokemus julkisen sektorin ja kolmannen sektorin organisaatioiden kehittämisestä ja käytännön toiminnasta. Janne toimii myös Helsingin yliopistossa sosiaalipolitiikan dosenttina.
”Se on todistettu, että pieni tiimi voi saada mitä tahansa aikaan. Ole rohkea.”
Riku Seppälä on Icebreaker.vc-rahaston perustaja ja partneri. Icebreaker.vc on Suomeen keskittyvä 15M€ enkeli- ja seed-vaiheen rahasto. Sijoitusten lisäksi Icebreaker.vc tukee foundereita ja pre-foundereita yhteisönsä kautta.
Ennen Icebreakeria Riku on tehnyt 5 vuotta myöhäisemmän vaiheen kansainvälisiä sijoituksia ohjelmistoyrityksiin ja ollut mukana perustamassa teknologiayrityksiä. Riku on myös yksi Aaltoes-yhteisön perustajista.
”Kun teknologia ei enää yksin riitä!”
Nuppu Rouhiainen on työskennellyt yli 20 vuotta eri tehtävissä intohimonaan suomalaisten yritysten johtamisen ja toimintatapojen uudistaminen. Viimeiset 10 vuotta työpaikkana on ollut Innovaatiorahoituskeskus Tekes, puolet tästä ajasta Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa ohjelman (2012-18) vetovastuu. Ohjelmilla Tekesissä nostetaan esiin teemoja, jotka nähdään tärkeiksi suomalaisen elinkeinoelämän uudistumisessa ja yritysten kansainvälisen kasvun tukemisessa.
Digitaalisuus on päivän sana ja tulee sitä olemaan myös jatkossa. Digitaalisuus nähdään Nupun mielestä liian usein vain teknologisena murroksena ja uusina työkaluina, kun kyseessä on enemmän mindsetin muutos. Keskeistä tässäkin murroksessa pitäisi olla muutokseen johtaminen. Suomalaisten yritysten menestyminen on kiinni siitä kuinka rohkeasti ne tarttuvat digitalisaation mahdollisuuksiin ja luovat kansainvälistä kasvua ihmisten avulla.
Yksi toive Nupulla edelleen on. Hän toivoo, että johtamisen psykologisointi loppuisi ja se nähtäisiin luonnollisena osana liiketoiminnan uudistamista. Liideri ohjelman slogan on alusta ollut Innostava työ Menestyvä bisnes, ja siihen Nuppu uskoo edelleen.
”Eteenpäin!”
Sari Vaajanen-Ärrälällä on kahdenkymmenen vuoden kokemus asiakasrajapinnassa työskentelystä kasvuyrittäjänä ja myyntijohtajana asiakas-, henkilöstö- ja markkinatutkimusten parissa. Luovuttuaan perustamastaan Innolink-yhtiöstä, hän on toiminut hallituksen puheenjohtajana sekä jäsenenä lukuisissa erilaisissa yrityksissä.
Lisäksi Sari on kartuttanut bisnesenkelikokemusta kymmenessä startup-yrityksessä sekä on toiminut Hallituspartnerit ry:n toiminnanjohtajana viisi vuotta.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.