EU:n kiertotalouden osaamiskeskus (EU Circular Economy Resource Center, EU CERC) on Euroopan komission, Sitran, Suomen ulkoministeriön ja Belgian kehitysyhteistyöorganisaatio Enabelin yhteinen aloite. Keskus aloittaa toimintansa vuoden 2025 alussa.
EU CERC:in tavoitteena on edistää EU:n ja globaalin etelän kumppanimaiden välistä kiertotalousyhteistyötä sekä lisätä kiertotalouden politiikkatoimien ja liiketoimintamallien käyttöönottoa globaalisti. Keskus on syntynyt tarpeesta jakaa parhaita kiertotalouden käytäntöjä ja osaamista EU:n ja kumppanimaiden välillä sekä syventää kiertotaloutta edistävää kansainvälistä yhteistyötä.
”Eurooppa on ollut ensimmäisten joukossa viemässä kiertotaloutta käytäntöön, mutta viime vuosina edistysaskeleita on otettu myös muilla mantereilla. Ilman kansainvälistä yhteistyötä kiertotalous ei etene riittävän nopeasti ja laajasti. Uusi osaamiskeskus avaa meille suuren mahdollisuuden levittää omaa osaamistamme ja oppia samalla muilta”, toteaa Sitran ohjelmajohtaja Kari Herlevi.
Eurooppa ja maailma tarvitsevat kiertotaloutta
Euroopan unionin vihreän kehityksen ohjelma ja siihen sisältyvä kiertotalouden toimintasuunnitelma ohjaavat ja kirittävät kiertotalouteen siirtymistä Euroopassa. Kiertotalouden toimintasuunnitelmassa on vahva globaali ulottuvuus. Tuotteiden ja materiaalien arvoketjut ovat usein globaaleja ja monien maiden välisiä. Jotta näistä arvoketjuista saadaan kiertotalouden mukaisia, tarvitaan toimenpiteitä koko arvoketjussa. Tämä taas edellyttää, että kiertotaloudelle on riittävästi sääntelyä ja kannusteita sekä julkisella että yksityisellä sektorilla, läpi maiden ja arvoketjujen.
EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelma vaikuttaa sekä Euroopassa että globaalisti. Esimerkiksi EU:n visio kiertotalouden mukaisista sisämarkkinoista lisää vaatimuksia kumppanimaiden tarjoamille tuotteille ja palveluille. Tämä on mahdollista vain, jos kiertotaloutta edistetään ympäri maailmaa. EU haluaakin siksi tukea kumppanimaiden ponnisteluja kiertotalouden vauhdittamisessa ja lisääntyviin kiertotalousvaatimuksiin vastaamisessa.
Juuri tähän tarpeeseen EU:n kiertotalouden osaamiskeskus vastaa. Keskuksen tehtävänä on myös reagoida joustavasti ja ketterästi siihen kysyntään, jota kumppanimaista kohdistuu EU:n kiertotalousosaamiselle.
Euroopan komission kansainvälisten kumppanuuksien pääosasto (DG INTPA) rahoittaa keskusta viiden vuoden aikana yhteensä 15 miljoonalla eurolla. Sitra ja Suomen ulkoministeriö vastaavat keskuksen toiminnan johtamisesta. Työn toteuttamisessa on mukana myös belgialainen kehitysyhteistyöorganisaatio Enabel. Lisäksi ulkoministeriö rahoittaa keskuksen toimintaa kahden miljoonan euron kansallisella panostuksella.
Keskus tekee tiivistä yhteistyötä Sitran perustaman Maailman kiertotalousfoorumin WCEF:n kanssa. WCEF on keskeisin globaali konferenssi, joka tuo julkisen ja yksityisen sektorin päättäjät yhteen oppimaan toisiltaan ja skaalaamaan kiertotalouden ratkaisuja.
Etsimme kahta asiantuntijaa
EU CERC:in toiminnan käynnistyessä haemme nyt joukkoomme kansainvälisiin projekteihin kahta kokenutta asiantuntijaa kahden vuoden määräajaksi: kiertotalouden ja projektinhallinnan osaajaa sekä kiertotalouden sidosryhmätyön ja vaikuttamisen moniosaajaa. Lue lisää ja hae paikkaa viimeistään 18.11.2024.