Sitra on päivittänyt Kiertotalouden kiinnostavimmat -listaa jo vuodesta 2017. Tuona aikana kiertotalous on noussut yksittäisten edelläkävijöiden toiminnasta kannattavaksi liiketoiminnaksi yhä useammalle yritykselle.
Uusi Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -lista esittelee 41 edelläkävijäyritystä, jotka tarjoavat ratkaisuja globaaliin kestävyyskriisiin.
Listalle haki 168 yritystä, joista Sitran ja sen sidosryhmien kiertotalousasiantuntijoista koostuva raati valitsi mukaan 41 kiinnostavinta. Listallaan Sitra kannustaa suomalaisia yrityksiä kehittämään fiksua liiketoimintaa kiertotaloudesta.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Tutustu listan yrityksiin ja tarinoihin niiden takana alta löytyvistä linkeistä. Yritykset on lajiteltu kiertotalouden viiden liiketoimintamallin mukaan.
Tuote palveluna
3stepIT tarjoaa enemmän kuin tietotekniikan liisausta
3stepIT vuokraa tietotekniikkalaitteita yrityksille ja julkiselle sektorille. Yritys auttaa asiakkaita löytämään oikean laitteen, seuraa sen käyttöä ja lopuksi huolehtii laitteen uudelleenkäytöstä.
Jopa 98 prosenttia 3steIT:lle palautuneista laitteista päätyykin uudelleenkäyttöön. Loput kaksi prosenttia hyödynnetään uusien laitteiden raaka-aineena. Liiketoimintamallin avulla laitteet saadaan tehokkaaseen käyttöön ja tarve valmistaa uusia vähenee.
Combi Works ottaa tyhjänpanttina seisovat tehtaat käyttöön
Combi Works tarjoaa yrityksille tehdastuotantoa palveluna. Yritys ei omista itse yhtäkään tehdasta vaan tarjoaa muiden tehtaiden hukkakapasiteettia asiakkaan käyttöön. Yritys etsii asiakkaille sopivimmat ja kustannustehokkaimmat ratkaisut sekä hallinnoi ja optimoi tuotantoketjuja.
Kiertotaloudessa olemassa olevat resurssit – eli tässä tapauksessa tehtaat – hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti sen sijaan, että rakennettaisiin aina uusia.
Lindströmin tekstiilit palveluna -malli vapauttaa yrityksen keskittymään työvaatteiden sijaan ydintoimintaansa
Perinteisessä, lineaarisessa toimintamallissa yritys valmistaa ja myy tuotteen. Lindström sen sijaan tarjoaa yritysten käyttöön niiden tarvitsemat tekstiilit palveluna ja huolehtii tuotteiden koko elinkaaresta aina suunnittelusta uudelleenkäyttöön. Käytön jälkeen palautetut tekstiilit kierrätetään takaisin työvaatteiksi.
Lindströmin tekstiilit suunnitellaan ja valmistetaan vain tarpeeseen ja mahdollisimman kestäviksi. Näin säästetään luonnonvaroja ja vähennetään tarpeetonta kulutusta.
Whim kokoaa kaikki liikkumistavat yhteen pakettiin
Whim-sovellus tarjoaa liikkumisen vapauden ilman omistamisen tuskaa. Palvelun avulla käyttäjän ulottuvilla ovat kaikki liikennevälineet junista yhteiskäyttöautoihin ja takseista potkulautoihin yhdellä maksulla.
Esimerkiksi Helsinki on täynnä autoja, jotka seisovat odottamassa seuraavaa mökkireissua. Whimin avulla olemassa olevia liikenteen resursseja käytetään viisaasti. Palvelu korvaa yksityisautoilua kestävämmillä liikkumisen muodoilla ja vähentää näin päästöjä.
Tamturbo tarjoaa paineilmaa palveluna
Kaikissa tehtaissa tarvitaan voimaa siirtävää paineilmaa. Sen tuottaminen kuluttaa kuitenkin jopa viisi prosenttia maailman sähköstä. Tamturbo valmistaa turbokompressoreita ja myy niiden tuottamaa paineilmaa kuukausimaksulla tehtaisiin.
Paineilma palveluna -mallissa asiakas maksaa ainoastaan käyttämästään paineilmasta. Tamturbo omistaa paineilmaa tuottavan kompressorin. Näin asiakas säästää rahaa ja vastuu laitteen kestävyydestä ja laadusta jää Tamturbon harteille.
Vaatepuu varmistaa, että kaikkea kaunista ei tarvitse omistaa
Vaatelainaamo Vaatepuu tarjoaa kestävän pukeutumisen palveluja. Vaatelainaamon lisäksi Vaatepuun kivijalkaliikkeissä tarjotaan myös vaatteiden kierrätystä, korjaus- ja muokkauspalveluita sekä kestäviä tuotteita, jotka voi ostaa uutena.
Vaatepuu auttaa kuluttajien lisäksi suunnittelijoita: yhteiskäyttö näyttää, onko vaate suunniteltu kestäväksi.
Valtavalo taistelee valaistusratkaisuilla kertakäyttökulttuuria vastaan
Valtavalo tarjoaa yrityksille ja julkishallinnolle energiatehokasta valaistusta vaihdettavilla valonlähteillä valaistuksen täyden uusimisen sijaan. Asiakas säästää valaistuksen kustannuksissa ja pienentää hiilijalanjälkeään.
Energiansäästön lisäksi yrityksen toiminta vähentää turhaa materiaalien kulutusta. Valonlähteen vaihdettavuus mahdollistaa valaisimen uudelleenkäytön vuosiksi eteenpäin.
Jakamisalustat
Emmy pidentää vaatteiden elinkaarta avaimet käteen -periaatteella
Kierrätettyjen vaatteiden verkkokauppa Emmy tarkastaa, kuvaa ja jälleenmyy kuluttajille tarpeettomat vaatteet verkossa. Myymättömät vaatteet päätyvät hyväntekeväisyyteen.
Vaatteiden pidempi elinkaari säästää resursseja. Kuuden vuoden aikana Emmyn avulla on säästetty 664 tonnia hiilidioksidipäästöjä ja yli 1300 miljoonaa litraa puhdasta makeaa vettä.
Fiksuruoka tuo hävikkiruuan kotiovelle
Ruokahävikki on mittava ongelma. Luonnonvarakeskuksen mukaan kolmasosa maailman hiilidioksidipäästöistä johtuu ruoantuotannosta. Myös Suomessa jopa 15 prosenttia kaikesta ruoasta päätyy hävikkiin.
Fiksuruoka taklaa ongelmaa ostamalla hävikkiruokaa valmistajilta ja myymällä sen verkkokaupan kautta helposti ja edullisesti kuluttajille. Yritys edistää kiertotaloutta varmistamalla, että ruoka, jonka valmistaminen on kuormittanut ilmastoa ja luontoa, ei päädy roskiin.
ResQ Club pelastaa ravintoloiden hävikkiruuan kuluttajien lautasille
Ravintolat pystyvät vähentämään hävikkiään tuntuvasti sovelluksen avulla. Asiakkaat taas saavat laadukasta ruokaa edullisesti ja helposti ilman turhaa odottelua. Ravintolat hyötyvät myös ResQ Clubin keräämästä kuluttajadatasta. Se auttaa arvioimaan toimintaa asiakkaan ja hävikin näkökulmista.
Skipperin avulla vene ei seiso satamassa, eikä vesille mielivän tarvitse lähteä venekaupoille
Veneiden omistaminen on kallista ja käyttöaste on usein alhainen. Skipperi on jakamisalusta, jonka kautta voi vuokrata joko veneen suoraan omistajalta tai vuokrata veneen palveluna – eli hypätä ruoriin aina kun haluaa, kuukausimaksua vastaan.
Palvelu tuo veneilyn elämykset yhä useamman ulottuville resurssiviisaasti nostamalla veneiden käyttöastetta, samalla vähentäen tarvetta rakentaa uusia veneitä.
Tori.fi on Suomen suurin aarreaitta
Tori.fi on Suomen suurin käytetyn tavaran markkinapaikka, jonka koko toiminta perustuu kiertotalouteen. Palvelu on tehnyt käytetyn tavaran ostamisesta helppoa ja tavallista, ja sillä onkin kuukausittain yli kolme miljoonaa käyttäjää.
Suomalaiset vähensivät viime vuonna Tori.fi:n vertaiskaupalla 195 000 tonnin edestä hiilidioksidipäästöjä verrattuna uuden tavaran ostamiseen. Luku vastaa Helsingin liikenteen kolmen kuukauden päästöjä.
Uusiutuvuus
Ecolan ottaa voimaloiden tuhkan hyötykäyttöön
Ecolan jalostaa energiateollisuuden biomassan, hiilen tai turpeen poltossa syntyneestä tuhkasta lannoitteita ja maanrakennusmateriaalia. Lannoitteella voidaan palauttaa ravinteita esimerkiksi metsien maaperään.
Jokainen metsään levitetty lannoituskilo kasvattaa metsän hiilensidontakapasiteettia, jonka avulla metsänomistaja pystyy saavuttamaan myös taloudellista hyötyä.
EcoUp auttaa rakennusalaa vihreään siirtymään
Rakennusalalla on suuret ilmastotavoitteet ja ekologisemmille vaihtoehdoille on kysyntää.
EcoUp on kiertotalouskonserni, joka valmistaa hiilineutraalia eristevillaa ja uusiokäyttää rakentamisen sivuvirtoja. Purettu talo on yritykselle aarreaitta, josta saa hyötykäyttöön useita eri raaka-aineita. Esimerkiksi puretuista rakennuksista jäljelle jäävää eristettä voidaan käyttää uusien tuotteiden, kuten betonin, raaka-aineena.
Infinited Fiber luo tekstiilikuidun uudelleen
Infinited Fiber myy patentoimansa Infinna-kuidun valmistamiseen liittyvää teknologialisenssiä tuottajille eli tarjoaa ratkaisun, jolla kuidun valmistajat voivat laajentaa tuotevalikoimaansa Infinna-kiertokuidulla.
Kotkamills kirittää suomalaista metsäteollisuutta kohti kestävämpää tulevaisuutta
Kotkamills valmistaa paperia sekä oman sahan, että lähialueiden sahojen purusta ja hyödyntää sahojen hakesivuvirtoja kartongin valmistuksessa. Yritys valmistaa helposti kierrätettävää ja suojaavaa kartonkia, joka korvaa muovia muun muassa pakkauksissa.
Perinteisen metsäteollisuusyrityksen kiertotalouskartonki näkyy jo kuluttajien arjessa esimerkiksi Lavazzan kahviautomaattien kupeissa.
Neste valmistaa seuraavaksi muovia levästä ja kaatopaikkajätteestä
Nesteen kehittämä nestemäisistä jätteistä valmistettu uusiutuva polttoaine vähensi viime vuonna kymmenen miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä. Seuraavaksi yritys aikoo hyödyntää kaatopaikkojen kiinteää jätettä tai levää muovin valmistuksessa.
Neste kerää jätteet ja tähteet erilaisilta kumppaneilta. Oaklandin kaupungin kanssa Kaliforniassa. kaupungin ruokaloiden ja kanttiinien paistorasvat kerättiin talteen ja toimitettiin polttoaineena takaisin kaupungin ajoneuvojen, kuten katulakaisijoiden ja roska-autojen, käyttöön.
Paptic haluaa syrjäyttää perinteisen muovin markkinoilta kiertotalousmateriaalillaan
Papticin kehittämällä materiaali-innovaatiolla korvataan muovia pakkauksissa. Materiaali valmistetaan havusellusta ja se on yhtä vahvaa kuin muovi, mutta yhtä helposti kierrätettävää kuin paperi. Materiaalia voidaan valmistaa jo olemassa olevilla paperikoneilla.
Kuluttaja voi käyttää esimerkiksi kestäviä Paptic-kasseja kymmeniä kertoja ja viedä ne lopuksi paperinkeräykseen.
Soilfood jalostaa lannoitteita teollisuuden sivuvirroista
Soilfood valmistaa teollisuuden sivuvirroista lannoitteita ja maanparannusaineita maanviljelyyn. Samalla hiiltä sitoutuu takaisin maaperään.
Käytännössä yli 50 tehtaalta tulevasta raaka-aineesta jalostetaan maanparannuskuituja, jotka myydään eteenpäin maanviljelijöille. Kuitu sitoo hiiltä, hajoaa hitaasti, parantaa pellon kasvukuntoa sekä lisää satoa. Uutena aluevaltauksena Soilfood myy päästöoikeuksia pelloille syntyneistä hiilineieluista.
Spinnovan paperisellusta ja nahkajätteestä tehty tekstiilikuitu ratkaisee tekstiiliteollisuuden ympäristöongelmia
Paperisellun ja nahkajätteen lisäksi yritys pystyy valmistamaan tekstiilikuitua maatalousjätteistä, kuten vehnän- ja ohranoljesta. Lisäksi uutta kuitua voidaan tulevaisuudessa valmistaa kierrätystekstiilistä, kuten käytetyistä puuvillavaatteista.
Raision ostama Verso Food tarjoilee maailmallakin suosittua härkäpapua lautasillemme
Verso Foodin härkäpavusta valmistetut Beanit- ja Härkis-tuotteet ovat hurmanneet suomalaiset. Tästä ympäristö kiittää, sillä tuotteiden valmistuksessa syntyvät päästöt ovat verrattain alhaiset ja prosessi tehokas, kun kasvatetaan ruokaa suoraan ihmisille, eikä esimerkiksi ensin rehuksi.
Kiertotalous näkyy tuotannossa kekseliäästi. Esimerkiksi kauran sivuvirroista tehdään energiaa oman tehdasalueen käyttöön ja valmistuksessa yli jääviä härkäpavun kuoria käytetään puutarhan karikkeena. Jopa suosittu härkäpapumuru-tuote syntyi valmistusprosessin hävikistä.
Woodly suunnitteli muovin uudelleen
Muovin tuotannosta Woodly-materiaalin tuotantoon siirtyminen ei edellytä valmistajilta uusia tehtaita tai uudenlaista tekniikkaa ja materiaali voidaan kierrättää muovin tavoin. Kierrätetyn Woodlyn ominaisuudet ovat erinomaiset aina tekstiileistä komposiittiin ja sitä voidaan käyttää erilaisissa muovikalvoissa.
Elinkaaren pidentäminen
Kamupak jättää noutoruuan kertakäyttöpakkaukset historiaan
Kamupak tarjoaa ratkaisun, jossa kertakäyttöpakkaukset korvataan kestoastioilla. Kestoastiat kiertävät digitaalisen panttijärjestelmän avulla. Kun Kamu-rasia tai -kuppi on elinkaarensa päässä, se kierrätetään ja hyödynnetään uudelleen.
Tällä hetkellä Kamupak on käytössä joissakin noutoruokaa myyvissä ravintoissa, kahviloissa, kaupoissa ja noutoruoan kuljetusyrityksissä pääkaupunkiseudulla. Suunnitelmissa on laajentaa panttijärjestelmää noutoruoasta myös muihin tuoteisiin.
Konecranes suunnittelee pitkäikäisiä nostureita
Yrityksen vuosikymmenten kokemus tuotteiden elinkaaren pidentämisestä mahdollistaa jopa 1920-luvulta peräisin olevien nostureiden modernisoimisen. Konecranesin kiertotalousosaaminen pidentää tuotteiden elinkaarta ja säästää sekä luonnonvaroja, että asiakkaan rahaa.
Oikiat Design:in kätevä vaatelaastari paikkaa housunpolvet hujauksessa
Tekstiilijäte ja pikamuoti ovat valtava globaali ongelma. Tutkimusten mukaan tekstiilien huoltaminen ja niiden käyttöajan pidentäminen ovat paras keino vähentää tekstiiliteollisuuden päästöjä.
Vaatelaastari on Oikiat Designin luoma tekstiilien korjaustuote, jota ei tarvitse ommella eikä silittää. Vaatelaastari tekee tekstiilien käyttöiän pidentämisen helpoksi ja siten vähentää tekstiilialan päästöjä.
Ponsse laittaa kalliiden metsätyökoneiden osat kiertoon
Ponsse on perinteikäs metsäkonevalmistaja, joka on pyörittänyt lisäksi metsäkoneiden vaihtokonepalvelua jo 80-luvulta lähtien: koneen myynnin yhteydessä Ponsse vastaanottaa asiakkaan käytetyn koneen kunnostettavaksi ja myytäväksi seuraavaa asiakasta varten. Tarkoituksena on pidentää metsäkoneiden elinkaarta kunnostamalla koneita ja niiden varaosia uudelleen myytäväksi.
Kierrätetyistä osista oli yllättävä hyöty kuluneen vuoden aikana, kun koronapandemian takia uusien varaosien saatavuudessa oli ongelmia.
Valtra kunnostaa vanhat vaihdelaatikot ja lisää traktoreiden elinikää 30 vuodella
Reman tulee sanasta remanufacturing eli uudelleenvalmistus. Jos traktorin vaihteisto vaurioituu, Valtra tarjoaa tilalle käytetyistä osista uudelleenvalmistetun vaihteiston, eli Reman-osan.
Uudelleenvalmistus on nopea, kustannustehokas ja ympäristöystävällinen tapa huoltaa traktori. Koska kerralla vaihtuu koko vaihdelaatikko, asiakkaan ja huollon ei tarvitse arpoa, mitä yksittäisten osien korjaus maksaa.
Varusteleka ostaa käytetyt tavarat takaisin myyntiin
Pakettiautosta aluksi tavaraa myynyt Varusteleka on kasvanut Euroopan suurimmaksi armeijan ylijäämävaatteiden myyjäksi. Nyt armeijoiden varastot alkavat olla aika tyhjiksi myytyjä.
Osittain vastauksena tähän ongelmaan kehitettiin Varustelekan oman Kierto-järjestelmä, jossa asiakas voi myydä tuotteet takaisin myyjälle. Jos tavarasta on pidetty hyvää huolta, ostohinnasta voi saada takaisin jopa puolet.
Resurssitehokkuus ja kierrätys
Betolar korvaa sementin vähäpäästöisellä kiertotalousvaihtoehdolla
Sementtiä teollisuuden sivuvirroilla korvaava Betolar vauhdittaa yhtä maailman saastuttavimmista teollisuudenaloista kestävämpään suuntaan.
Betonia korvaavan sidosaineen valmistuksessa käytetään teräs-, kaivos-, metsä- ja energiateollisuuden sivuvirtoja. Raaka-aineeksi käy melkein mikä tahansa kuten tuhka, kipsisakka tai rikastehiekka.
Biolanin Mustasta Mullasta puolet on kompostiseosta
Kiertotalous on ollut Biolanin toiminnan ytimessä alusta asti. Yritys on jo 40 vuoden ajan jalostanut tuotteisiinsa maatalouden ja metsäteollisuuden sivuvirtoja.
Biolan välttää neitseellisten luonnonvarojen käyttöä kasvualustojen ja lannoitteiden tuotannossa. Esimerkiksi jokaiselle tuttu Musta Multa on käynyt läpi isoja muutoksia. Nyt neitseellisiä raaka-aineita on tuotteessa enää alle puolet.
Fortum Battery Solutions tarjoaa ratkaisua vähenevien akkumetallien ongelmaan
Maailma sähköistyy, ja akkuja tarvitaan tulevaisuudessa aiempaa enemmän. Tämä tarkoittaa, että akuissa käytettävistä metalleista, kuten litiumista, nikkelistä ja mangaanista, on tulevina vuosina pulaa.
Energiayhtiönä tunnettu Fortum ratkaisee ongelmaa keräämällä vanhojen akkujen metallit talteen ja jalostamalla ne takaisin käyttöön. Yritys kerää myös akkujen pitkässä valmistusprosessissa syntyvän jätteen talteen ja hyödyntää kaivos- ja metalliteollisuuden sivuvirtoja.
Gasum tuottaa biokaasua jätteestä
Maakaasusta tunnettu energiayhtiö Gasum on Suomen ja Ruotsin suurin biokaasun tuottaja.
Biokaasua valmistetaan mädättämällä orgaanisia aineita, kuten biojätettä. Prosessissa syntyy biometaania, jolla voidaan korvata fossiilia polttoaineita. Biokaasun tuotannon lisäksi Gasum tarjoaa jakelujärjestelmän yhteistyökumppaneiden tuottamalle biokaasulle. Jotta biokaasun käyttö yleistyy, kaasua täytyy olla helposti saatavilla.
Globe Hopen liiketoiminta perustui kiertotaloudelle ennen kuin termiä oli edes keksitty
Globe Hope valmistaa ylijäämä- ja poistotekstiileistä vaatteita ja asusteita, joiden suosio on kasvanut käsi kädessä kuluttajien tietoisuuden kanssa. Kestävän designin materiaaleina käytetään esimerkiksi autojen turvavöitä, nahkatehtaiden ylijäämänahkaa tai yritysasiakkaiden poistotekstiilejä, kuten työvaatteita.
Tuotteet suunnitellaan ja hinnoitellaan keskivertokuluttajille – näin kaikille on tarjolla vastuullinen vaihtoehto.
Honkajoella lihateollisuuden sivuvirrat hyödynnetään sataprosenttisesti
Honkajoki valmistaa teurastamoiden sivuvirroista raaka-aineita esimerkiksi biopolttoaineisiin ja lemmikkieläinten ruokaan. Yrityksen käsittelyyn päätyy noin 75 prosenttia kaikista Suomen eläinperäisistä sivuvirroista.
Jatkojalostamalla eläinperäisestä sivuvirrasta voidaan saada korkean arvon tuotteita, kuten raaka-aineita mm. lääkkeisiin. Kasvupotentiaalia löytyy kehittyvissä maissa, joissa lihan syönti lisääntyy ja sivuvirtojen käsittely puuttuu lähes kokonaan.
Orthex valmistaa muovitavaroita kuluttajilta kerätystä pakkausmuovista
Orthex on kiertotaloutta kohti matkaava muovitavaroiden valmistaja, joka valmistaa sankoja, koreja ja kukkaruukkuja – nykyisin myös biopohjaisista ja kierrätetyistä materiaaleista. Yritys on esimerkiksi valmistanut merestä kerätyistä kalaverkoista ämpäreitä.
Kemiallisen muovinkierrätyksen mahdollisuudet kiinnostavat Orthexia, sillä sitä kautta kierrätysmuovi saataisiin laajempaan käyttöön. Kierrätysmuovista valmistettuihin tuotteisiin ei tarvita lainkaan neitseellisiä raaka-aineita.
Pure Waste valmistaa vaatteita, lankoja ja kankaita sataprosenttisesti kierrätetystä materiaalista
Pure Waste pyrkii huomioimaan kiertotalouden tuotannon jokaisessa vaiheessa aina raaka-aineen keräämisestä siihen, että asiakas palauttaa käyttämänsä vaatteen uudelleenkäytettäväksi. Hävikki minimoidaan jokaisessa prosessin vaiheessa, ja vaatteissa hyödynnetään raaka-aineita, jotka muuten päätyisivät poltettavaksi tai kaatopaikoille.
Yrityksen tavoitteena on kehittää Suomeen vastuullisen tekstiilituotannon ekosysteemiä, jossa materiaali ja osaaminen kiertävät.
Remeo moninkertaistaa rakennusteollisuuden ja kaupan alan jätemateriaalin uusiokäytön
Ympäristöhuollon yritys Remeo investoi 35 miljoonaa euroa tekoälyä hyödyntävään kierrätyslaitokseen, jonka avulla muun muassa rakennusalan jäte kiertää uuteen käyttöön runsaasti aiempaa tehokkaammin.
Jotta rakennusteollisuudessa ja kaupan alalla syntyvää jätettä voidaan käyttää uudelleen, materiaalin on oltava puhdasta ja korkealaatuista. Oppivan teknologian eli tekoälyn avulla Remeo seuloo jätteestä puhdasta raaka-ainetta yritysten ja teollisuuden käyttöön.
Rester haluaa mullistaa teollisuuden tekstiilien raaka-aineet
Rester on Suomen ensimmäinen suuren mittakaavan tekstiilinkierrätyslaitos.
Paimiossa toimivaan kierrätyslaitokseen tulee yritysten poistotekstiilejä esimerkiksi pesuloista, työvaatteita tuottavilta yrityksiltä sekä teollisuuden sivuvirtoina syntyvistä leikkuujätteistä. Poistotekstiileistä valmistetaan uusiokuitua kotimaisen tekstiili- ja rakennusteollisuuden käyttöön. Tekstiilejä käytetään monissa tuotteissa aina vaatteista huonekaluihin ja ilmansuodattimiin.
Duratin tavoitteena on muovikalusteiden täysin suljettu kierto
Durat valmistaa jätemuovista täysin kierrätettävää kalustemateriaalia, valmistaa siitä tuotteita ja ostaa lopuksi käytetyt tuotteensa takaisin. Yrityksen tavoitteena on, että jokainen heidän valmistamansa tuote pysyisi kierrossa, eikä yksikään päätyisi jätteeksi.
Jätemuovista valmistetut tuotteet vastaavat tulevaisuuden vaatimuksiin, kun esimerkiksi jätemaksut tiukentuvat ja tuotteiden elinkaarta seurataan entistä tarkemmin.
Touchpoint valmistaa työvaatteensa kiertämään
Touchpoint valmistaa kestäviä työvaatteita kierrätetystä materiaalista ja huolehtii tuotteiden koko elinkaaresta aina suunnittelusta ja valmistuksesta takaisinottoon ja kierrätykseen.
Materiaalien uusiokäyttö huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Parhaiten kierrätettävä työvaate on mahdollisimman yksinkertainen – mitä vähemmän tuotteessa on eri sekoitteita ja materiaaleja, sitä helpompi se on kierrättää ja hyödyntää uudeksi raaka-aineeksi.
ZenRoboticsin robotit lajittelevat jätettä tehokkaasti
ZenRobotics hyödyntää maailman ensimmäisenä tekoälyä jätteenkäsittelyssä. Yritys valmistaa robotteja, jotka varmistavat lajitellun kotitalous-, rakennus- ja teollisuusjätteen laadun tekoälyn ja muun tunnistusteknologian avulla.
Tekoälyn avulla jätettä pystytään lajittelemaan tehokkaammin, ja erottamaan arvokkaat materiaalit paremmin jätemassasta. Lisäksi lajittelun automatisointi parantaa ihmisten työoloja.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.