Nyt käynnistyvien projektien tavoitteena on laajentaa tekoälyn hyödyntämistä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hankkeissa on erilaisia painotuksia: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tarkoituksena on laajentaa tekoälyavusteinen kirjaaminen lääkärien lisäksi muille vastaanottojen ja asiakastapaamisten kirjaamista tekeville ammattilaisille ja kilpailuttaa hyvinvointialuetasoinen ratkaisu. Kanta-Hämeen hyvinvointialueella tekoälyä on tarkoitus käyttää asiakkaan tausta- ja riskitietojen koostamiseen sekä toimintakyvyn muutoksen ennakointiin.
Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle 550 000 euron rahoituksen tekoälyavusteisen kirjaamisen kehittämiseen ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle 480 000 euron rahoituksen tekoälypohjaiseen asiakkaiden tausta- ja riskitietojen koostamiseen sekä toimintakyvyn ennakointiin..
”Olen vakuuttunut, että tekoälyavusteinen kirjaaminen sujuvoittaa tulevaisuudessa merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten arkea. Hyvinvointialueellemme myönnetty merkittävä tekoälyrahoitus vahvistaa uskoa siihen, että olemme oikealla polulla, ja kiihdyttää entisestään hyvin alkanutta kehitystyötämme,” kertoo Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Johan Sanmark.
”Kehitämme asiakkaan tausta- ja riskitietojen tekoälypohjaiseen koostamiseen työvälineitä helpottamaan sote-ammattilaisten työtä. Kun kehitämme moderneja työskentelytapoja etulinjassa, uskomme, että se vaikuttaa henkilöstön työtyytyväisyyteen ja heijastuu alueen asukkaille entistä sujuvampana asiointina”, sanoo Kanta-Hämeen hyvinvointialueen tietojohtamisen päällikkö Teemu Oksanen.
Nyt käynnistyviä laajoja projekteja edeltäneiden Sitran hankkeiden tavoitteena oli kokeilla tekoälyn käyttöä terveyspalveluissa kustannussäästöjen aikaansaamiseksi. Tämä on olennainen kysymys varsinkin potilastiedon kirjaamisessa, johon sote-ammattilaiset käyttävät aikaa tuoreiden tietojen mukaan jopa 3 tuntia 15 minuuttia päivittäin.
”On hienoa, että Sitran osin rahoittamien aiempien hankkeiden tulokset rohkaisevat merkittävään lisäpanostukseen. Tekoäly nopeuttaa lääkärin työtä ja auttaa ennokoimaan riskitilanteita. Molemmat ovat tärkeitä muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuskehityksen kannalta. Saadut opit on syytä laittaa kiertoon”, summaa johtava asiantuntija Petri Lehto Sitran hankkeissa tehtyä työtä.
Lue lisää Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen uutisesta (9.1.1025) ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueen uutisesta (22.1.2025).
Sitra ideoi, kehittää ja kokeilee ratkaisuja yhdessä kumppanien kanssa Suomen uudistamiseksi. Vahvistamme yhteiskunnan kykyä löytää uusia ratkaisuja ja tuomme tekijät yhteen, jotta muutos olisi mahdollista. Tavoitteena on auttaa kumppaneita onnistumaan uudistustyössä ja palvella näin suomalaista yhteiskuntaa.
28.1.2025 artikkelia päivitetty ja lisätty Kanta-Hämeen hyvinvointialueeseen liittyvät tiedot.