Poiminnat
Arvioitu lukuaika 2 min

Urheilijan henkilökohtainen data osaksi valmennusta

Olympiakomitean, Polarin ja Tiedon yhteisessä pilottihankkeessa testataan huippu-urheilijan henkilökohtaisen datan hyödyntämistä valmennuksessa. Hanke on lähtölaukaus suomalaisen huippu-urheilun tietojärjestelmän kehittämiselle ja yksi Sitran reilun datatalouden piloteista.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Urheilijoista kerätään nykyään runsaasti henkilökohtaista dataa aiempaa tehokkaampien valmennusratkaisujen pohjaksi. Tällä hetkellä suomalaisten urheilijoiden käytössä ei ole kokonaisvaltaista ratkaisua, jonka avulla he voisivat kerätä suorituskykyyn vaikuttavaa tietoa monipuolisesti sekä jakaa suorituskykyyn vaikuttavaa dataa tietoturvallisesti valmentajilleen ja muille tukihenkilöille. Dataa on kymmenissä eri tietojärjestelmissä, joiden ristiin hyödyntäminen on vaikeaa.

Olympiakomitean, Polarin ja Tiedon yhteistyöhanke vastaa tähän haasteeseen luomalla pilottiratkaisun huippu-urheilijoiden henkilökohtaisen tiedon keräämiseen, hallintaan ja jakamiseen. Hanke on lähtölaukaus laajemmalle huippu-urheilun tietojärjestelmän kehittämiselle, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten huippu-urheilijoiden kilpailuetua datan avulla. Pilotissa on mukana kymmenen urheilija-valmentajaparia.

Pilottihankkeen tavoitteena on tuottaa ratkaisu huippu-urheilijoiden ja heidän valmennustiimiensä käyttöön. Samalla kehitetään suomalaista urheilututkimusta nykyistä datalähtöisemmäksi ja mahdollistetaan huippu-urheilun kansalliselle johdolle parempi näkyvyys urheilijoiden tilanteeseen.

Yhteistyöhanke on yksi Sitran reilun datatalouden IHAN-piloteista. Siinä rakennetaan uudenlaista datataloutta Eurooppaan, jossa palvelut voivat hyödyntää henkilötietoja ihmisen myöntämällä luvalla. Olympiakomitea haki julkisen haun kautta mukaan IHAN-hankkeeseen.

”Olympiakomitean hanke on hyvä esimerkki tulevaisuuden datataloudesta. Siinä rakennetaan innovatiivinen palvelu hajanaisista tietolähteistä urheilijan luvalla siten, että urheilija säilyttää kontrollin dataansa koko palvelun elinkaaren ajan”, sanoo johtava asiantuntija Markus Kalliola Sitrasta.

Olympiakomitean, Polarin ja Tiedon pilottihanke käynnistyi keväällä 2019 ja jatkuu kesään 2020 asti.

Lue lisää Olympiakomitean tiedotteesta.

Mistä on kyse?