Mitä tilastot ja kyselyt kertovat suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä 2000-luvun alusta 2020-luvun alkuun?
Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saaren on toimittama kirja Hyviä uutisia Suomesta – Menestyvän yhteiskunnan tilannekuva korostaa, että useimmat historialliset ja vertailevat mittarit kertovat myönteisestä muutoksesta suomalaisten elämässä.
Teoksen 27 kirjoittajaa ovat suomalaisen yhteiskuntatutkimuksen asiantuntijoita ja edustavat talous-, yhteiskunta- ja terveystieteitä.
Teos näyttää, kuinka tyytyväisyys elämään, luottamus, terveys ja turvallisuus ovat kohentuneet Suomessa vuosikymmenten mittaan. Lapset ja ikääntyvät voivat aiempaa paremmin ja työelämän laatu on pysynyt hyvänä. Myös ilman laatu on parantanut ja ympäristössämme on aiempaa vähemmän ongelmakemikaaleja.
Suomen kansantalous, työmarkkinat ja hyvinvointivaltio ovat kohdanneet erilaisia haasteita, mutta ne ovat sopeutumiskykyisiä eivätkä ole kriisiytyneet.
”Keskeistä olisi muuttaa ajattelua pari piirua myönteisempään suuntaan sekä tutkimuksessa, politiikassa että mediassa. Monet asiat kehittyvät myönteisesti sekä historiallisesti että vertailevasti”, Juho Saari sanoo tiedotteessa.
Kirja on Saaren mukaan tarkoitettu kaikille Suomen tilasta ja tulevaisuudesta kiinnostuneille, mutta erityisesti niille, joiden mielestä suomalainen yhteiskunta on taantunut 2000-luvun aikana tai jotka haluavat löytää myönteisiä polkuja eteenpäin.
Sitra on rahoittanut kirjaprojektia.