Väinönputkivanukas ja koivunlehdillä höystettyä villiyrttisalaattia, siinäkö Suomen seuraavat ulkomaanviennin menestystuotteet? Kyllä, ainakin jos kysytään kalifornialaisopiskelija Haregua Belaylta.
Belay, 20, oli yksi sadoista, joka nautti huippukokki Sami Tallbergin villiruokaa tiistaina 2. kesäkuuta Jyväskylän Lutakon Ympyrätorilla Sitran järjestämässä Resurssiviisaiden tekojen tori –tapahtumassa. Kaupunkilaistapahtumalla juhlittiin työtä, jossa Jyväskylä on yhdessä Sitran kanssa kehittänyt resurssiviisasta toimintamallia yli kahden vuoden ajan. Jyväskylässä on tehty lukuisia kokeiluja. Muun muassa koulujen ylijäämäruoan myyminen edullisesti – niin sanottu tähderuokakokeilu – on levinnyt monille muille paikkakunnille. Resurssiviisaiden tekojen torilla oli esillä resurssiviisaita palveluja ja esimerkkejä, joista osa oli peräisin Jyväskylässä tehdyistä kokeiluista.
Jyväskylässä perustettiin toritapahtuman alla Suomen resurssiviisaiden kuntien verkosto Fisu, johon Jyväskylän lisäksi ovat liittyneet Forssa, Lappeenranta ja Turku. Ne aikovat olla viimeistään vuonna 2050 hiilineutraaleja ja jätteettömiä sekä kuluttaa luonnonvaroja maapallon kantokyvyn rajat huomioiden.
Pyörätie vie Jyväskylää kohti resurssiviisautta
Jyväskylän kestävä kehitys ry:n esittelemää tavarapyörää tuli turkoosi kypärä keikkuen katsomaan jyväskyläläinen opiskelija Ulla Kannisto, 32. ”En omista autoa, mutta välillä pitää saada kulkemaan isompia kertaostoksia”, keskustan tuntumassa Mäki-Matissa asuva Kannisto kuvasi arkisia kuljetustarpeitaan. ”Pyörän lainaaminen vuorokaudeksi olisi tosi järkevää.”
Kannisto kiittelikin kotikaupunkiansa siitä, että se on jo ottanut oikeita askelia kohti viisaampaa kaupunkiliikennettä. ”Se, että keskustaan on jo tehty joitakin pyöräkaistoja, osoittaa, että pyöräily otetaan vakavasti julkisen liikenteen muotona eikä vain sunnuntaipyöräilynä”, Kannisto totesi tyytyväisenä Aurinko DJ:n soittaman musiikin lomassa. Aurinko DJ Antti Lippo soitti tapahtumassa musiikkia äänentoistolaitteistolla, joka saa käyttövoimansa aurinkosähköstä.
Pyöräilyä kiitteli kotikaupungissaan myös Joel Lehtonen, 32, joka oli tullut torille viereiseltä työpaikaltaan. Kaupungin sisääntuloväylille Lehtonen kaipaisi nopeita polkupyöräteitä moottoriteiden malliin. ”Ettei tarvitsisi koko ajan väistellä jalankulkijoita ja muita.” Pyöräilystä Lehtonen ei aio luopua, vaikka haaveissa onkin sähköauto. ”Sitten kun tällaisen hinta on neljäsosa nykyisestä”, hän totesi autonvuokrausyhtiö Sixtin mustan sähkö-Teslan vierellä.
Villiruokaa Kalifornian kokeilijoille
Kovin kuhina kävi kuitenkin villiruokakojuilla. Kesälomalla Jyväskylässä vierailleet kokkolalaiset Birgit ja Timo Hiltunen pokkesivat luonnon antimien äärelle. ”Tosi hyvää, ihan kaikkea en vaan koivuallergikkona uskaltanut syödä”, Timo Hiltunen, 55, pyöritteli lautasellaan koivunlehtiä. ”Mutta minä sain nauttia kaksi koivunmahlajuomaa”, iloitsi Birgit Hiltunen entisessä opiskelukaupungissaan.
Sen sijaan kalifornialainen Haregua Belay oli hieman ihmeissään saamansa villiruoka-annoksen kanssa. ”Ihanan tuoretta, mutta onko tämä tarkoitettu kastikkeeksi pääruoalle”, San Josen yliopistosta vajaan kuukauden opiskelijavaihdossa Jyväskylässä oleva opiskelija ihmetteli väinönputkivanukasta. Tieto, että vanukas on jälkiruoka, sai Belayn päästämään ilmoille naurunheläyksen. ”Mutta tällainen ruoka olisi varmasti suosittua Kaliforniassa. Siellä ihmiset haluavat kokeilla kaikenlaista.”
Belayhin olivat tehneet jo vaikutuksen suomalaisen arjen pienet asiat, joista osassa on resurssiviisauden piirteitä. ”Te olette niin järkeviä monessa asiassa. Autot ovat pienempiä ja vessoissa on sellaiset kankaiset rullakäsipyyhkeet. Nerokasta!”
Suosittelemme