Mikä suomalaisia mietityttää epävarmuuksien ajassa? Millaisia kokemuksia, ajatuksia, huolia ja toivonpilkahduksia ihmisillä on ajassamme?
Keväällä pidetyissä ensimmäisissä kansallisissa dialogeissa mietittiin elämää epävarmuuden ajassa.
Dialogisia keskusteluja oli järjestämässä 60 toimijaa: iso joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä ja yhdistyksiä, kuntia ja kaupunkeja, valtionhallintoa ja koulutusorganisaatioita, säätiöitä ja instituutteja, yrityksiä sekä lopulta myös yksittäisiä kansalalaisia.
Osallistujiksi saatiin noin 650 eri-ikäistä, eri ammattiryhmiä ja kulttuuritaustoja edustavaa ihmistä.
Talous tuo epävarmuutta, hyvinvointivaltio natisee liitoksistaan
Koronan jälkimainingeissa ja globaalien kriisien aikakaudella valtaosa keskusteluihin osallistuneista koki epävarmuuden lisääntyneen elämässään.
Monien tulevaisuususko on heikentynyt.
Heikentyvä talous, yhteiskunnallinen vastakkainasettelu ja polarisaatio tuntuvat suomalaisten elämässä. Yhtä lailla hyvinvoinnin perusteista ja hyvinvointivaltion kohtalosta kannetaan huolta: ne kumpuavat usein omakohtaisista kokemuksista, joissa yhteiskunnan turvaverkot ovat pettäneet tai julkisia palveluita ei ole saatu.
Arkea parantavat yhteisöllisyys, arjen hyvinvointitaidot sekä toiminta ja tekeminen, jossa voi nojata vahvasti omiin arvoihin.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Syksyllä järjestetään toiset Kansalliset dialogit, joiden aiheena ovat merkitykselliset kohtaamiset, yhteisöt ja tulevaisuus: ”Yhdessä ja yksin”.
Kansallisissa dialogeissa keskustellaan ihmisille ja yhteisöille tärkeistä asioista ja teemoista tavalla, joka vahvistaa osallisuutta, yhteiskunnallista luottamusta ja synnyttää ihmisten kokemuksiin perustuvaa ymmärrystä erilaisista haasteista ja mahdollisuuksista. Ne ovat pysyvä malli yhteiskunnallisen vuoropuhelun toteuttamiseen kansalaisten, yhteisöjen ja viranomaisten yhteistyönä.
Lue lisää
VM:n tiedote: Epävarmuus elämässä lisääntynyt – ihmisiä huolettaa hyvinvointivaltion tulevaisuus
Elämä epävarmuudessa – Kevään 2023 dialogien yhteenveto (pdf 2,04)