archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ahaa-elämyksiä energiankulutuksesta

Adventtiaika on hyvä hetki alkaa seurata sähkön ja lämmön kulutusta, kun patterit ovat kuumana ja lamput tuikkivat.

Julkaistu

RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 4/24

Kirsi Knuuttila tarkkailee sähkönkulutustaan Monitori-palvelun avulla. Pylväsdiagrammin tasainen jakso paljastaa perheen syyslomaviikon, ja siitä näkee suoraan, mikä osuus sähkölaskusta tulee aina päällä olevista kylmälaitteista.

Alkutalvella, kun kireät pakkaset kolkuttelevat ovella, lämmityskausi on kuumimmillaan ja erilaiset lamput tuikkivat lohtua pimeään. Adventtiaika onkin hyvä aika alkaa seurata sähkön ja lämmön kulutusta.

Kirsi Knuuttila istuu omakotitalonsa olohuoneessa Kypärämäessä ja katselee tabletin näytöltä palkkeja ja käppyröitä.

”Sunnuntaina leivottiin ja kokkailtiin tavallista enemmän, se näkyy korkeina piikkeinä, samoin pyykkikoneen käyttö”, Knuuttila tuumiskelee.

Hieman arvailulla sähkönkulutuksen tulkinta vielä menee, kun kotitalouksissa harvemmin on sellaisia mittareita, että pystyisi seuraamaan yksittäisen töpselin kautta kulkenutta virtaa, saati että mitä eri laitteita siihen on kytketty.

– Diagrammeja pitää jonkin aikaa tarkkailla, jotta oppii lukemaan, miten arkirutiinit näkyvät. Kun silmä harjaantuu, pystyy huomaamaan, jos jokin laite on alkanut kuluttaa entistä enemmän sähköä, projektipäällikkö Tytti Laitinen Jyväskylän Energiasta kertoo.

Laki vaatii nykyisin energiayhtiöt tarjoamaan asiakkailleen sähkönkulutuksen seurantapalveluja. Jyväskylän Energian asiakkailla tämä onnistuu maksuttoman Monitori-palvelun avulla. Monitorin avulla asiakas voi seurata myös kaukolämmön ja veden kulutusta.

Knuuttilan perheen diagrammeissa mihinkään kellonaikaan ei sojota poikkeuksellisen korkeaa pylvästä, joten ainakaan räikeää ongelmaa viisihenkisen perheen sähkönkulutuksessa ei liene.

Mielenkiintoinen vertailukohta saadaan, kun katsotaan lokakuun kulutusta päivätasolla (kts kuva). Perhe oli viikon syyslomalla, ja sinä aikana sähköä kuluttivat vain kylmälaitteet: kaksi jääkaappia ja kaksi pakastinta.

Silmämääräisesti arvioiden kylmälaitteiden kulutus on vajaa puolet sähkön kokonaismäärästä, eli rahaa niiden hurinaan menee yhteensä noin euro päivässä.

– Alakerran pakastin on aika vanha, joten se saattaa olla sähkösyöppö. Olisi kiinnostava tietää, mitä kulutukselle tapahtuu, kun se uusitaan, Knuuttila sanoo.

– Myös iso telkkari syö paljon sähköä. Toisaalta pyykkiä pesemme täysiä koneellisia ja valaistuksessa käytämme energiansäästölamppuja tai halogeenejä. Alakertaan, missä on sauna ja puuhatilat ja valot saattavat unohtua päälle, olemme asentaneet liiketunnistinvalaistuksen.

Knuuttila tuumii että sähkölaitteiden energiankulutuksessa riittää vielä pohdittavaa. Omakotitaloasujina Knuuttilan perheen huomio on suuntautunut kaukolämpöön, koska siihen kuluu merkittävästi enemmän energiaa kuin sähköön. Erilaisilla lisäeristyksillä lämmönhukka on saatu kuriin, ja huonelämpötilaksi riittää 20–21 astetta, makuuhuoneessa vieläkin viileämpi.

Lisäksi Kirsi Knuuttilalla on käytössään ikivanha resurssiviisas keksintö. 

– Villasukkia ja villapaitaa pidän talvisin melkein koko ajan päällä, hän sanoo.

Teksti ja kuva: Antti Kivimäki

Resurssiviisaassa joulukalenterissa esitellään päivittäin yksi resurssiviisas teko, joka säästää luonnonvaroja, päästöjä ja lisää hyvinvointia. Resurssiviisaan joulukalenterin tuottaa Sitra.

Lisää tietoa resurssiviisaasta asumisesta

Mistä on kyse?