Jorma Teriö (vas.) ja Antero Perälä nauttivat riemukkaasta tunnelmasta Jokelan koulun tähderuokalounaalla.
RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 3/24
Ruoka on varmasti syötävää, kun oppilaat ovat ensin koemaistaneet sen, Antero Perälä lohkaisee, ja pöydällinen eläkeläisiä remahtaa nauruun Jokelan koulun ruokasalissa Palokassa.
Paitsi että nämä lähiseudun eläkeläiset saavat 1,5 euron hinnalla vatsansa täyteen oppilailta yli jäänyttä makaronilaatikkoa ja lisukkeita, he ovat löytäneet uusia ystäviä. Huulenheitto on niin vilkasta ja rönsyilevää, että voi suorastaan puhua eläkeläisjengistä, jonka kokoontuu koululla lounasajan jälkeen.
– Todella tyytyväisiä ollaan, tätä ei saa lopettaa. Toivottavasti tähdelounas leviää valtakunnalliseksi käytännöksi mahdollisimman pian, Jorma Teriö tiivistää porukan tunnot.
Tietenkin myös halpa hinta on monille tärkeä motiivi. Eräs osallistuja kertoo, ettei olisi uskonut saavansa näin helpolla ruokaa sen jälkeen, kun joutui työeläkeputkeen.
Myöskään keittiöhenkilökunta Tarja Toivanen ja Orvokki Litmanen eivät halua luopua ruuanloppujen myynnistä, vaikka se hieman lisätyötä teettääkin.
– Vanhukset tuovat iloa ja huumoria, ja biojätteeseen menee vähemmän ruokaa, he sanovat.
Hävikkiruokalounaat saivat alkunsa viime toukokuussa, kun Sitra haki ideoita resurssiviisaisiin tekoihin. Vuosikausia eri kouluissa on tuskailtu linjastoon jäävän ruuan kanssa, kun elintarviketurvallisuuteen liittyvät lait ja asetukset kieltävät tarjolla olleen ruoan myynnin ja uudelleenkäytön.
– Sitten tuli ajatus, että otetaan ruokailijat sisään ruokasaliin syömään. Se on laillinen tapa hävittää ruoka, sanoo Jyväskylän kaupungin ruokapalveluista vastaavan Kylän Kattaus -liikelaitoksen palvelupäällikkö Paula Puikkonen.
Lukuvuonna 2013–14 hävikkiruokalounasta kokeiltiin Vaajakummun koululla Vaajakoskella, ja tänä lukuvuonna mukaan tulivat Jokelan ja Keski-Palokan koulut Palokassa.
Ensi vuonna käytäntö laajenee mahdollisesti muihinkin Jyväskylän kouluihin ja laitoksiin, Jyri Ylösen (kesk) kannatusta saanut valtuustoaloite on lautakuntien pohdittavana.
Ei mitään bisnestä
Kylän Kattauksella on periaatteessa valmius myydä tähderuokaa kaikissa noin sadassa toimipisteessään, kouluista vanhainkoteihin, mutta kaikkiin yksiköihin ei voida esimerkiksi turvallisuus- tai hygieniasyistä päästää säännöllisesti pientä ulkopuolisten ryhmää.
Näissä tapauksissa ruoka voitaisiin myydä henkilöstölle, mikä sekin on luova tapa toimia lain puitteissa.
– Kun ihmiset itse pakkaavat ruuan muovirasioihin, pakkausmerkintäsäädöksiä ei tarvitse pohtia. Riittää, että ruokasalin seinällä on ilmoitettu raaka-aineet tai tieto on saatavissa henkilökunnalta, Puikkonen sanoo.
Vaikka kokeilu laajenisi monille kouluille, suurta liiketoimintaa tähdelounaasta ei voi tulla. Jos nimittäin jotain ruokaa jää jossain kosolti yli, niin seuraavalla kerralla sitä tehdään vähemmän.
Jokelankin koulun tähdelounasasiakkaat näkevät usein ruokasalin ulko-ovella viestin, että tänään kaikki meni oppilaille.
– Tähdelounas sopii parhaiten ihmisille, joilla on aikaa ottaa tämä riski. Siksi se ei sovellu työpaikkaruokailuun eikä myöskään kilpaile yksityisten lounasravintoloiden kanssa, Puikkonen sanoo.
Teksti ja kuva: Antti Kivimäki
Resurssiviisaassa joulukalenterissa esitellään päivittäin yksi resurssiviisas teko, joka säästää luonnonvaroja, päästöjä ja lisää hyvinvointia. Resurssiviisaan joulukalenterin tuottaa Sitra.
Lisää Sitran kokeilusta syntyneestä tähdelounaasta
Suosittelemme