Perustuloratkaisujen kehittäjätapahtumassa eli Perustulohackissä kohtaavat perustulon kehittämisestä kiinnostuneet koodarit, tutkijat, aktivistit, yhteiskunnalliset keskustelijat, ajattelijat, poliitikot, graafikot, informaatiomuotoilijat ja viestijät.
Työn murros – esimerkiksi pätkätöiden lisääntyminen ja monien perinteisten työtehtävien siirtyminen joko halvemman työvoiman maihin tai tietokoneiden tehtäväksi – on perustellusti nostanut perustulokeskustelun esiin eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tuore mielenkiinto perustuloa kohtaan kumpuaa ennen kaikkea digitalisoitumisen ja robotisoitumisen aiheuttamasta ammattien häviämisestä. Esimerkiksi ilman kuljettajia liikkuvien autojen aikaa odotellessa on hyvä miettiä, mitä tapahtuu kaikkien niiden nykyisten autokuskien elannolle, jotka nyt kuljettavat rekkoja ja kuorma-autoja tai suhaavat pikkuautoilla.
Suomi on lähellä kehityksen kärkeä suunnitellessaan perustulokokeilua, jonka avulla voidaan testata muun muassa sitä, purkaako perustulo ihan käytännössä sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuutta. Kelan vetämä ryhmä – johon myös Sitra kuuluu – kehittää parhaillaan tällaista perustulokokeilua vuodelle 2017.
Nyt on siis oikea aika saada erilaiset perustuloa koskevat ideat esiin.
Siksi Sitra järjestää yhteistyössä Demos Helsingin ja Open Knowledge Finlandin kanssa kaksipäiväisen Perustulohackin 4.–5.3.2016. Tapahtuma kestää yhtäjaksoisesti perjantaiaamusta lauantai-iltaan.
Hackin osanottajia haetaan nyt! Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet löytyvät täältä.
Tavoitteena Perustulohackissä on mahdollisimman monipuolinen osanottajajoukko. Kuka tahansa voi jättää idean ja hakea mukaan Perustulohackiin. Kaikki ideat ja hakijat tulevat valintaprosessin aikana näkyville netissä toimivaan työkaluun, jossa ideat valitaan. Aineettomat oikeudet hackissä tuotetuille ratkaisuille säilyvät alkuperäisillä kehittäjillä, mutta ideoina tulokset voivat vaikuttaa myös Kelan johtaman, eri tutkimuslaitosten edustajista koostuvan ryhmän meneillään olevaan selvitystyöhön perustulokokeilusta.
Avoimia kysymyksiä liittyy perustuloon vielä paljon. Vaikka seuraavien kysymysten tarkoitus ei ole rajata hackissä kehitettävien ideoiden sisältöä, niin esimerkiksi tällaisia kysymyksiä tapahtumassa voidaan pohtia ja työstää: Mikä olisi toimiva perustulomalli? Miltä se näyttäisi olemassa olevan datan pohjalta? Miten jokin tietty tapa järjestää perustulokokeilu toimisi parhaiten? Miten ihmisille tehtäisiin helpoksi ymmärtää perustuloa? Miten maksatustiedot olisi helppo saada vaikka omaan kännykkään? Mitkä ovat pahimmat perustuloon liittyvät ongelmat – entä niiden ratkaisut? Miten perustulokokeilusta voisi parhaiten viestiä? Minkälaista olisi perustulotaide tai muu luova perustulomateriaali, vaikkapa peli?
Hackin tulosten esittely- ja palkitsemistilaisuus järjestetään alustavasti seuraavan viikon tiistaina 8.3 ja tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Tästä tilaisuudesta lisätietoja täällä myöhemmin.
Suosittelemme