archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Asunnon ostajat ovat valmiita maksamaan energiatehokkuudesta

Kirjoittaja

Jukka Noponen

Julkaistu

Energiatehokkuudesta tulee myyntiargumentti asuntomarkkinoilla. Tutkimukset osoittavat, että asunnon ostaja on valmis maksamaan enemmän energiapihistä asunnosta. Hollannissa tehdyn tutkimuksen perusteella energialuokkien A–C vaatimukset täyttävistä asunnoista maksettiin keskimäärin 2,8 % enemmän kuin alemmissa luokissa*. Tutkimus koski lähes 5.000 asuntokauppaa vuosina 2008–2009. Nyt Hollannissa vaaditaan, että talon energialuokka on näkyvissä kaupallisissa ilmoituksissa eli myynti-ilmoituksissa kuten autoilla. Myös Ranskassa on jo tämän vuoden alusta alkaen vaadittu energialuokka näkyviin myynti-ilmoituksissa. Tämä tulee pakolliseksi Euroopan laajuisesti tammikuusta 2013 alkaen.

Energiatehokas rakentaminen vauhdittuu Suomessakin kovaa vauhtia ja energiatodistusta ollaan kehittämässä niin, että se ottaa huomioon myös päästöt. Useat rakennusalan yritykset ovat siirtyneet rakentamaan A-luokan taloja. Tullaan näkemään, että luokittelu parantaa myös laatua, kuten on käynyt kodinkoneille energiamerkinnän myötä. Rakennusten energialuokkaa ei ole kuitenkaan saatu kiinteistönvälittäjien myynti-ilmoituksiin. Olisiko mahdollista, että jokin suomalainen kiinteistövälittäjä lähtisi näyttämään tietä – ilman pakkoa?

Energiatodistuksen ja luokittelujen merkitys kasvaa. Luokitteluilla on ohjausvoimaa, joka pitäisi hyödyntää täysimääräisesti myös Suomessa.
Sitra kertoo lisää kestävään kaupunkiasumiseen liittyvistä odotuksista 1.3..

*) On the Economics of EU Energy Labels in the Housing Market, Dirk Brounen, Erasmus University, The Netherlands, Nils Kok, Maastricht University, The Netherlands, 2010.
 

Tämä teksti on siirretty 22.6.2011 osoitteesta blogi.www.sitra.fi. Aikaisemmat kommentit:

# re: Asunnon ostajat ovat valmiita maksamaan energiatehokkuudesta
2. maaliskuuta 2011 8:20 by Niin no *2

Voisikohan tuo korkeampi hinta selittyä sillä, että tyypillisesti A-C energialuokkainen asunto on 2000-luvulla valmistunut, kun taas matalammin luokiteltu asunto on vanhempi.

Uudesta maksetaan enemmän kuin vanhasta aika lailla muista syistä kuin energialuokan takia (esim. ei lähiajan remonttitarpeita, nykyaikaiset tilaratkaisut jne.)

Mistä on kyse?