Vierailija
Arvioitu lukuaika 3 min

Heikki Pursiainen: 10 ilmastovinkkiäni päättäjille

Pyysimme joukkoa vaikuttajia ja ilmastoasioiden tuntijoita valitsemaan Sitran kokoamalta 100 yhteiskunnan ilmastotekoa-listalta 10 tärkeintä tekoa. Tässä ekonomisti Heikki Pursiaisen kärkikymmenikkö.

Kirjoittaja

Heikki Pursiainen

Ekonomisti, MustRead-digimedian osakas

Julkaistu

Ilmastonmuutoksen kustannustehokas torjunta edellyttää markkinatalouden hyödyntämistä. Päästötavoitteet on asetettava poliittisesti, mutta markkinatalouden on annettava päättää, missä päästövähennykset tarkkaan ottaen tehdään.

Tämä tapahtuu hintaohjauksen avulla. Kun päästöille asetetaan hinta esimerkiksi päästökaupalla tai hiiliverolla ja poistetaan haitalliset tukiaiset, päästöjen kustannukset siirtyvät automaattisesti niitä aiheuttavien hyödykkeiden tuottajille ja kuluttajille. Tämä kannustaa vähentämään päästöjä eniten sieltä, missä vähentäminen on edullisinta ja innovoimaan päästöttömiä ratkaisuja.

Mutta hintaohjauksen on tapahduttava yleisellä tasolla päästöjen hinnoittelun kautta. Kiusausta yksityiskohtaiseen tiettyjen suosikki- tai inhokkihyödykkeiden ja teknologioiden verottamiseen ja tukemiseen on vastustettava.

Valitsin 100 ehdotuksen joukosta sellaisia, jotka mielestäni toteuttavat näitä periaatteita. Joukossa on isoja ja pieniä ehdotuksia. Jokainen niistä kuitenkin edistää oikein toteutettuna päästöjen oikeaa hinnoittelua.

Kärkikymmenikköni  Sitran 100 yhteiskunnan ilmastotekoa -listalta

Tutustu koko listaukseen täällä: 100 yhteiskunnan ilmastotekoa

6. Päästökaupan vahvistaminen

Suomi voisi pyrkiä vahvistamaan EU:n päästökauppaa tehokkaana tapana ohjata vähentämään päästöjä esimerkiksi poistamalla päästöoikeuksia markkinoilta.

7. Lattiahinta päästöoikeuksille

Suomessa kansallisesti tai Pohjoismaissa yhteisesti asetettu vähimmäishinta päästökaupassa vauhdittaisi siirtymää vähäpäästöisiin ratkaisuihin.

8. Päästöoikeuksien osto

Suomi voisi ostaa päästöoikeuksia itselleen EU:n päästökaupassa ja mitätöidä ne, jos markkinavakausvaranto alkaa palauttaa päästöoikeuksia markkinoille.

57. Metsänomistajille nielukannustin

Metsänomistajille voitaisiin maksaa tukea metsänielujen kasvattamisesta.

62. Päästökauppakompensaation uudelleen kohdentaminen

Päästökaupan epäsuorien kustannusten kompensaatiosta voisi ohjata veroeuroja teollisuuden uudistamiseen.

64. Turpeen verotuki pois

Energiaturpeen alennetun verokannan sijaan tukea voisi ohjata voimalaitosten uudistamiseen.

67. Työkoneiden öljyn verotuki harkintaan

Työkoneissa käytetyn kevyen polttoöljyn sijaan alemmalla verokannalla voisi tukea työkoneiden sähköistämistä.

68. Dieselin alennettu verokanta pois

Dieselin käyttöä voisi verottaa samalla tavalla kuin muita polttoaineita.

77. Ekologinen verouudistus

Ekologisessa verouudistuksessa verotetaan enemmän päästöjä ja luonnonvarojen kulutusta sekä vastaavasti vähemmän työtä ja yrittämistä.

97. Kansainvälisen ilmastorahoituksen lisääminen

Rahoitusta päästöjen vähentämiseen ja ilmastovaikutuksiin sopeutumiseen köyhissä maissa voisi lisätä esimerkiksi ohjaamalla siihen osa päästökaupan tuotoista.

 

Sitran vierailijablogaukset antavat äänen eri alojen tulevaisuudentekijöille. Kirjoitukset ovat kirjoittajiensa ajatuksia ajankohtaisista asioista, joilla on kytkentä Sitran työhön tai tuloksiin. Tämä kirjoitus on osa 10 ilmastovinkkiäni päättäjille -blogisarjaa, joka kokoaa yhteen eri asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, millaisia ilmastotekoja yhteiskunnassa pitäisi tehdä ja pohjautuu Sitran 100 yhteiskunnan ilmastotekoa -listaukseen

Mistä on kyse?